Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Specijaliteti

Proizvodnja zdrave hrane našla je pristalice i u ogulinskom kraju.

Prirodne ljepote i kulturno povijesne spomenike svakako dopunjuju i poznati gastronomski specijaliteti ogulinskog kraja.

 

Izložba gastronomskih specijaliteta
Izložba gastronomskih specijaliteta
 
Najpoznatija je masnica, mošnje, smisni kruh, ogulinsko zelje, zagorska borova rakija, med i jabučni ocat.

Smisni kruh je domaći ukusni mirišljivi kruh naših baka, ispečen od pet vrsta brašna: pšenice, prosa, kukuruza, ječma i raži.

Vrlo je ukusan i kravlji sir iz biodinamične proizvodnje usiren prirodnom soli, kako to rade neke obitelji u Ogulinskom Zagorju.

 

Ogulinska masnica

Ogulinska masnica Originalna masnica je dizano tijesto punjeno filom od jaja i vrhnja, a neki joj dodaju i dinstanog luka.

To je specijalitet cijelog ogulinskog kraja, s mogućim malim varijantama koje se odnose samo na nadjev.

Pravi se od bijeloga brašna umiješanog s mlakom vodom, solju i namočenom germom da bude glatko. Zatim se tijesto razvalja i namaže s razmućenim jajima (po želji), te posoli i savije u obliku potkove, ali tako da jaja ne iscure. Na kraju, sve se složi u "protvan" namazan mašću, te pusti oko pola sata na toplom da se tijesto digne. Odozgo se namaže razmućenim jajem radi ljepše žute boje i stavi u vruću pećnicu. Peče se oko sat vremena i kada je pečena, jede se vruća.

 

Mošnje od konoplje

Mošnje od konoplje

 

Mošnje od konoplje su kolač koji pamte tek neki žitelji ogulinskog kraja, jer gotovo više niti nema konoplje.    

Najprije se umijesi tijesto od bijeloga, glatkoga brašna s vodom, a zatim valjkom razvalja na debljinu od 2,5 mm i čeka da se pripremi nadjev od konoplje. Nadjev se stavi na tijesto i po njemu razvalja, malo posoli i, eventualno, posiplje sitno kosanim lukom.Tijesto se tada preklopi i sreže u pravokutne oblike i na krajevima pričvrste da se ne rasklope. Zatim se stave u ključalu vodu i kuhaju oko 25 minuta. Jedu se, po mogućnosti, tople. Dobar tek!

Nadjev od konoplje se priprema tako da se sjemenke konoplje stave u stupu (drvena posuda) i dobro se istuku dok se ljuska ne odlijepi od središnjeg dijela sjemenke. Nakon toga, smjesu se prosije kroz fino sito i stavi u posudu s vodom, dok voda ne zakipi. Kada voda zakipi, podignutu žutu smjesu treba žlicom brzo pokupiti i staviti ponovno na sito da se voda iscijedi i - nadjev je pripremljen.


Mošnje se danas rijetko nađu na stolu u prosječnoj obitelji, ali ih se može zasigurno probati za vrijeme smotre folklora i izložbe gastronomskih specijaliteta.

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza