Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Matica hrvatska

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Matica hrvatskaOgranak Matice hrvatske u Ogulinu utemeljen je 1971. godine, a već je 1972. godine od komunističkih vlasti bio zabranjen, a njeni čelnici uhićeni. Rad Ogranka je obnovljen tek 27. prosinca 1990. godine.

Za vrijeme Domovinskog rata Ogranak je radio s velikim zanosom, potičući raznolike kulturne priredbe i humanitarne aktivnosti.
 

Organiziranjem kulturnih tribina, gostovanjem uglednih umjetnika i izdavanjem knjiga iz hrvatske povijesti, članovi Matice su uspjeli obilježiti poznate datume i obljetnice iz hrvatske povijesti i kulture.

Predsjednica Matice hrvatske - ogranka Ogulin je Višnja Lipošćak, prof.

 

Povijest Matice hrvatske Ogulin

1994. godine. Surađuje s likovnim društvom "Frankopan", pjevačkim zborom "Klek", a posebno s ogulinskim školama. Povodom 155. obljetnice osnutka Matica hrvatska organizira akciju stotinu knjiga za školske knjižnice, pa tako Gimnazija Bernardina Frankopana i Obrtnička i tehnička škola Ogulin, obogaćuju svoje knjižnice novim knjigama.

U osnovnim školama raspisan je natječaj za literarne radove na zavičajnom govoru, a najbolji uradci nagrađeni su knjigama. Sve škole u gradu dobile su na poklon reprodukciju slike Vlahe Bukovca: Hrvatski preporod.
Matica posreduje pri posjeti dječjih pisaca I. Osnovnoj školi. Također organizira posjet švedske glumice Ingele Karlson sa monodramom Ivana Orleanska u Gimnaziji Bernardina Frankopana u Ogulinu.

Posljednjih nekoliko godina posebna je pažnja posvećena suradnji s drugim udrugama Matice hrvatske. U Ogulinu gostuje Matica hrvatska Križevci i njihova glazbena škola. Organiziran je susret ogranaka četiri susjedne županije sa ciljem da se upozna povijesna baština ogulinskog kraja. Tom prilikom postavljena je i izložba: Ogulin u slici i riječi. Uspostavljene su veze s udrugama u Zaboku, Sisku, Slavonskom Brodu, a posebno s Maticom hrvatskom Senj i gradskim muzejom. Rezultat te suradnje bila je izložba: Senj i Frankopani, a sve u sklopu priprema za obilježavanje 500 godina osnutka Ogulina. Tim povodom postavljena je i izložba: Ogulin u dokumentima Senjskog biskupskog arhiva čiji je autor mons. Mile Bogović. U Ogulinu se dugo pamtio koncert Dubrovačkog komornog zbora u crkvi Sv. Križa pod ravnanjem Frana Krasovca.

Od 1991. i prvog izdanja tj. Pretiska knjige Milana Hanžeka: Zulejka, velika pažnja se posvećuje izdavačkoj djelatnosti Matice hrvatske. 1992. izlazi prvi kalendar Matice hrvatske Ogulin s motivima ogulinskih ulica. Nakon toga slijede: Povijesno-turistički vodič grada, zatim Saborsko i uža okolica Josipa Krizmanića, zbirka pjesama Dinke Gašparović i Ivane Polić: Pjesme posve različite. Te zbirka duhovne lirike Milana Špehara: Moj otac. Posebno mjesto zauzima pretisak knjige iz 1926. godine Mile Magdića: Topografija i povijest Ogulina.

Izdanjem Urbara modruškog iz 1486. godine započinje vrijeme intenzivnih priprema za obilježavanje 500 godina osnutka grada u 2000. godini. Zato izdanje Matica hrvatska Ogulin nagrađena je Brončanom poveljom Matice hrvatske u Zagrebu.

1999. posebno je obilježena 125. godina rođenja Ivane Brlić-Mažuranić. Tom prilikom izlazi knjiga: Priče iz davnine sa ilustracijama Vladimira Kirina na hrvatskom i njemačkom jeziku zašto je Matica hrvatska Ogulin nagrađena Zlatnom poveljom Matice hrvatske u Zagrebu. Izdanje ovih knjiga bio je povod za gostovanje Matice hrvatske Ogulin u Stutgardu i Ludwigshafenu kod članova Hrvatskih kulturnih društava i udruga Matice koje se zanima za njemačko izdanje knjige. Izdanje na hrvatskom jeziku djelomično je otkupilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Matica hrvatska Ogulin prihvaća se suizdavaštva projekta Hrvoja Salopeka : Stari rodovi ogulinsko-modruške udoline. Knjiga je doživjela dva izdanja.

Za Uskrs 2000. godine organiziran je susret članova Matice hrvatske iz Njemačke i Ogulina, te predstavnika središnjice iz Zagreba.

Nakon kalendara 1992. redovito izlaze tematski kalendari Matice s motivima: Sakralne građevine ogulinskog kraja, Klek i frankopanska kula u djelima likovnih umjetnika, Ogulin u djelima ogulinskih slikara, stare razglednice Ogulina i dr. Likovni prizori popraćeni su odabranim tekstovima hrvatskih književnika ili su edukativnog karaktera. Posebno je vrijedno izdanje seta starih razglednica Ogulina pod naslovom: Slike iz prošlosti.

Kruna desetogodišnjeg rada Matice hrvatske Ogulin je monografija: Ogulin povijesna i kulturna baština koja je tiskana u rujnu 2000. godine, a povodom proslave 500 godina osnutka grada Ogulina. U knjizi su okupljena značajna imena hrvatske kulture i znanosti sa svojim prilozima, kao i prilozi članova ogulinske Matice. Knjiga je vrlo dobro primljena u širokoj kulturnoj javnosti Hrvatske jer doista donosi pregled povijesnih, kulturnih i inih zbivanja u posljednjih 500 godina na području grada i okolice.

Svojim radom Matica hrvatska Ogulin potvrdila se kao vodeća kulturna udruga u našem gradu. Ostala je vjerna svome iskonskom pozivu širenja prosvjete, kulture i napretka grada, zavičaja i domovine Hrvatske.

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza