Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
KUD Klek

Kulturno umjetničko društvo "Klek" osnovano je 1980. godine s ciljem njegovanja, čuvanja i prezentiranja folklornog blaga i tradicijske kulture ogulinskog kraja i Lijepe naše.

Kulturno umjetničko društvo Klek
Kulturno umjetničko društvo Klek


Društvo broji preko 200 članova koji djeluju u:

        • A i B folklornom ansamblu,
        • izvornoj grupi,
        • starijoj i mlađoj dječjoj sekciji,
        • muškom vokalnom sastavu,
        • ženskom vokalnom ansamblu,
        • tamburaškoj A sekciji i
        • tamburaškoj B sekciji.

Folklorni ansambl društva uz tamburašku pratnju broji 50 članova te izvodi pjesme i plesove iz svih krajeva Hrvatske. Na repertoaru ansambla su koreografije iz ogulinskog kraja, Bizovca, Baranje, Bratine, Splita, Like, Međimurja, Ražanca, Vrlike i Hvara te pjesme i plesovi Bunjevaca. Za potrebe izvođenja navedenih koreografija društvo posjeduje preko 200 kompleta originalnih i rekonstruiranih narodnih nošnji.

Izvorna grupa društva njeguje i rekonstruira isključivo ogulinsku folklornu baštinu a uspjela je obnoviti i uvježbati preko 200 starih, već pomalo zaboravljenih domaćih pjesama. Društvo je 1995. godine izdalo audio kazetu s 18 izvornih ogulinskih pjesama od kojih ističemo sljedeće; Oguline, da ti nima Kleka, Išla je djevojka, Iza Kleka vetar puše, Dragi dragu kraj večere kara, Kreće se lađa... Rekonstruirala je i na scenu postavila scenske prikaze prela, košnje, svadbe, perušanja, pečenja rakije, Božića i drugih starih ogulinskih običaja.

U dvije dječje sekcije Društva djeluje preko devedesetero djece predškolske i osnovnoškolske dobi koja, na osnovu svoga uzrasta, uvježbavaju dječje igre i plesove kako iz ogulinskog kraja tako i iz drugih krajeva Hrvatske. Redovito učestvuju u svim koncertima Društva u našem Gradu a koreografijom ogulinskih pjesama i plesova predstavili su se na Smotrama u Rijeci, Slavonskom Brodu i Kutini.

Tamburaške sekcije izvode glazbene obrade koreografija koje izvodi folklorni ansambl ali i samostalne tamburaške skladbe poznatih skladatelja kao npr. Duška Topića, Siniše Leopolda, Julija Njigoša i dr.

Muški i ženski vokalni ansambl uz pratnju tamburaške sekcije izvode najljepše primjerke iz hrvatske vokalne glazbene riznice; klapske skladbe Dinka Fia, obrade Siniše Leopolda, Bože Potočnika, Duška Topića, Irene i Ivice Božičevića.

Na niz nastupa u našoj Domovini te u inozemstvu izvodili su prekrasne pjesme kao npr; "Zorja", "Polegala trava detela", "Dragi dragu kraj večere kara", "Ej, lipo ti je", "Pet je kumi" i dr.

Posebna pažnja se poklanja duhovnim pjesmama te svake godine KUD "Klek" priređuje božićni koncert a na repertoaru ima preko 60 božićnih pjesama iz svih krajeva Hrvatske.

Društvo je sudjelovalo na smotrama folklora diljem Hrvatske; Vinkovačkim jesenima, Ljetu valpovačkom, Brodskom kolu, međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Miholjačkom sijelu, smotri u Pleternici, dalmatinskoj smotri u Metkoviću, Velikoj Gorici, Čakovcu, Karlovcu i dr.
Održalo je cjelovečernje koncerte u Otočcu, Valpovu, Senju, Karlovcu, Grubišnom polju, Zagrebu...

Božićni koncert 2007
Božićni koncert 2007

 Društvo je sudjelovalo na međunarodnim festivalima folklora u Mađarskoj, Austriji, dva puta u Belgiji, Češkoj i 2002. godine u Republici Koreji, na festivalu koji je priređen povodom svjetskog nogometnog prvenstva. Gostovalo je kod naših iseljenika u Nizozemskoj te četiri puta kod Moliških Hrvata na jugu Italije.

 Republika Koreja 2002.
Republika Koreja 2002.

 U ljeto 2000. godine preko 40 članova KUD –a "Klek" bilo je primljeno na audijenciju kod Svetog Oca u Vatikanu, gdje su mu izveli pjesmu "Rajska djevo" a Sveti Otac im je na hrvatskom jeziku udijelio apostolski blagoslov.

Početkom lipnja 2001. godine KUD "Klek" izdao je CD disk sa pjesmama ogulinskog kraja te nekoliko skladbi iz drugih dijelova Hrvatske.
Društvo dobiva najbolje ocjene na svim navedenim smotrama i festivalima u inozemstvu a već je nekoliko puta proglašeno najkvalitetnijim izvornim društvom Karlovačke županije.

KUD "Klek" je suorganizator smotre izvornog folklora Karlovačke županije "Igra kolo" koja se već niz godina u našem gradu održava prvog vikenda mjeseca lipnja.

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza