Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Ostali sakralni objekti

Kapela Blažene Djevice Marije u Kaševarima


Kapela Blažene Djevice Marije u KaševarimaKapela Bl. Dj. Marije (kapela Sv. Nedjelje), nalazi se u Kaševarima ispod obronaka brda Veljun. To je glagoljska crkvica iz doba Stjepana Frankopana Ozaljskog, spominje se u glagoljskoj ispravi iz 1550.

Sačuvani dokument tiskan glagoljicom potvrđuje njenu pripadnost slavnoj Modruškoj povijesti. Obnovljena je poslije udara groma prije 30-ak godina i temeljito je obnovljena i 1991. Drveni oltar ima kip okrunjene Majke Božje, a na zidovima je križni put blagoslovljen 1993.

Kapela je bila posvećena Presvetom Trojstvu, a kada je župnik Mate Kombol iz Bribira 1835. popravio građevinu promijenjena joj je posveta na dan 8. rujna, blagdan Male Gospe (Mala maša). Danas se u kapeli misi na blagdane i nedjeljama.

K ovoj se crkvici i u naše vrijeme dolazi moliti i s malenim zvonom zvoniti za osobe iz mjesta i iz okolnih župa koje su u smrtnim mukama.

O tom običaju u prošlosti svjedoči zapis iz 1860. godine koji govori da "ako tko preminiti ne može i sa smrtjum se bori, čeljad kuće njegove dojde tada kapeli i čini zvono ovo zvoniti kaoti u pomoć umirujućem, da puk il tko zvuk zvona čuje molitvum svojum, znajući da se čeljade jedno is ovog svieta dieli, uteče Bl. Dj. Mariji za umirujućeg brata svoga".

 

Kapelica Srca Isusova pri Mijaliću

Kapelica Srca Isusova pri MijalićuKapelica Srca Isusova je izgrađena 1908. godine. Biskupskom arhivu u Senju župnik Antun Harbić dostavlja nacrt kapelice i zapisnik žitelja Ribarića, koji pred kraljevskom kotorskom oblašću u Ogulinu obvezuju sebe i svoje potomke da će istu kapelicu uzdržavati.
Kapelica Srca Isusovog      

Kapelica je porušena 1958. godine prilikom ujezeravanja rijeke Mrežnice i izgradnje jezera Sabljaci. Iz nje je sačuvano maleno zvono i oltarna slika. Željom pučanstva Ribarića kao i čitave župe, unatoč ratnim poteškoćama, na istom je mjestu 1995. godine izgrađena je nova i veća kapelica.

 

 Kapelica Sv. Ilije na Pameriji

Kapelica Sv. Ilije na PamerijiSagrađena je kao spomen na tisućgodišnjicu krunjenja prvog hrvatskog kralja Tomislava. Stariji žitelji sjećaju se da je prije gradnje ove spomen-kapelice održana velika procesija od župne crkve pod obronke kapele. Tu je svaki vjernik uzeo kamen i donio ga na mjesto gdje je planirana gradnja kapelice.     

Budući da se tadašnji župnik Stjepan Petovar bavio i stolarskim poslovima, sam je dva mjeseca radio oltar Sv. Ilije u kojeg je umjetnički urezbario svoje ime i prezime. Proslava blagoslova kapelice održana je 23. kolovoza 1925. godine.

Iznad ulaza stoji ploča:

"USPOMENA TISUĆGODIŠNJICE KRUNISANJA
HRVATSKOG KRALJA TOMISLAVA
925. – 1925."

Kapelicu danas uređuje obitelj Kaurić.

 

 Kapelica na Kipcu u Luketićima

 Kapelica Sv. Nikole Tavelića Po svjedočenju žitelja ova kapelica na raskršću potječe prije I. svjetskog rata. Sam naziv raskršća "Kipac" upućuje na kip ili kipić koji je tu vjerojatno bio izložen na štovanje. Porušena je nakon što je u nju 1976. godine udario automobil. Ponovno je podignuta u jesen 1993. i posvećena Sv. Nikoli Taveliću, prvom hrvatskom kanoniziranom svecu.    

Novu izgrađenu kapelicu blagoslovio je 24. travnja 1994. godine dekan ogulinski mons. mr. Tomislav Šporčić.

 

Kapelica Sv. Roka na Liščevki u Veljunu (iznad Rendulića)

Kapelica Sv. RokaJoš krajem 19. stoljeća Roko Rendulić povrh svog sela na mjestu zvanom Lišćevka, podiže od kamena malenu kapelicu. Nalazila se pokraj puta koji vodi preko brda Veljun iz Zagorja u Josipdol. Bila je pokrivena daskama, a krov – sa svih strana jednak – završavao je u špicu. Vrata su bila metalna – gatre. Kapelica nije bila posvećena, a imala je kip Sv. Roka i, prema kazivanju, sliku Majke Božje. Uređivala ju je i održavala graditeljeva majka, a i prolaznici bi ubacivali po koji novčić za održavanje.

Poslije I. svjetskog rata kapelica je porušena. Stariji ljudi su zapamtili to mjesto sa nekoliko preostalog kamenja obraslo travom na kom je bila kapelica pa su ga uvijek i nazivali "pri kapelici".

Na istom mjestu, godine 1996., zalaganjem žitelja sela Grdići, Gornji Puškarići i Rendulići, podignuta je nova kapelica posvećena Sv. Roku. Blagoslovio ju je mons. Josip Pavlišić, nadbiskup u miru.

 Kapelica Sv. Roka - Hrvoje Puškarić 1996.
Kapelica Sv. Roka - Hrvoje Puškarić 1996.

 

Kapelica Gospe Lurdske na Žagi

Kapelica Majke Božje Lurdske

 
Pokraj samog izvora rijeke Zagorske Mrežnice, na Žagi, gdje se nalazilo nekoliko pilana, u stijeni iznad ceste za Desmerice smještena je ova mala kapelica.

Kapelicu je 1936. godine dala sagraditi obitelj Rupčić, a posvećena je Gospi Lurdskoj sa željom da njezin zagovor prati radnike pilane i ostale žitelje. Za vrijeme domovinskog rata je obnovljena i elektrificirana.

 

 

Križ na raskrčću uz glavnu cestu

 Isus Krist

 

 

Križ uz glavnu cestu u Zagorju - između Ivanci i Gornjih Puškarića.

 

 

 

 

Križ u Desmericama

Križ u Desmericama

 

 

Križ u Desmericama izgrađen je i posvećen 1998. godine na spomen 13-orici poginulih hrvatskih branitelja - župljana župe Sv. Jurja u Domovinskom ratu.

 

 

 

 

Spomen ploča poginulim župljanima u Domovinskom ratu
Spomen ploča poginulim župljanima u Domovinskom ratu

 

Križ u Donjim Puškarićima

 Križ u Donjim Puškarićima

 

 

2002. godine postavljen je i blagoslovljen križ u mjestu Donji Puškarići.

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza