Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Kolumna - RECEPTI MOJE BAKE


U davno vrijeme, možda i prije naših baka i djedova, jelo se je drugačije i puno zdravije. Ljudi su uživali većinom u puno zdravijim namirnicama u odnosu na današnje GMO namirnice, prisiljene u staklenicima i slično.


U početku namirnice su se jele sirove, a napretkom kulture počele su se miješati sa raznim začinima, uljima, octom te raznim hladnim umacima bez utjecaja topline. Uskoro su ljudi shvatili da nije potrebno samo paziti na kvalitetu namirnica koje koriste već i na omjer dodanih začina i miješanja namirnice jedne s drugom. Tako nastaju prvi i brojni recepti, s opisanim omjerima, količinama i načina kuhanja.

Spajanjem namirnica pomoću masti, brašna i vode nastajale su juhe i razna variva. Čini se jako jednostavno. Meni osobno, ne čini se uopće jednostavno! Ako bi netko htio naučiti kuhati samo prema receptima potrebna mu je višegodišnja vježba, trening da bi stekao sposobnost i okretnost kod kuhanja. No, tada se ne bi steklo znanje kuhanja, jer pravi kuhari su oni koji mogu u što kraće vrijeme i iz svoje glave skuhati odličan objed.

Naučiti kuhati znači kuhati neovisno od recepta, prilagoditi se svakoj situaciji tako da se i s malo novaca može napraviti ''čudo'' ako se zna.

Ja ću vam ponuditi nekoliko domaćih recepta koje sam uspio pronaći, nisam probao spremati kod kuće, vjerujte mi i bolje!

Ovo su izvorni recepti stari stotinjak godina! Pa dakle krenimo s čitanjem i pripremanjem!


Zapečena šunka s jajima i krumpirom
Starost recepta: 100 godina.
Priprema:
Kuhani krumpir pločasto izreži, dodaj nekoliko komadića maslaca i nekoliko žlica skorupa, metni jedan red krumpira, jedan red jaja, onda jedan red sitno isječene šunke, na to metni malo maslaca i skorupa; opet počmi sa skorupom i maslacem, pa tako nastavljaj, dok si napunila zdjelu, posljednji red mora biti od krumpira; zatim sve dobro polij sa skorupom, metni još nekoliko komadića maslaca, finim mrvicama pospi i speci da bude lijepo žuto.

 


Salata sa slaninom
Priprema:
Male kocke slanine zažuti, ocvirke izvadi, u mast ulij octa, kad bude vruće opari tim salatu u četiri dijela prerezanu. Nekoliko puta ocat ocijedi, pa svrućen opet polij po salati, a najposlije metni i ocvirke, koje si držala na toplom mjestu.


Krpice sa šunkom
Starost recepta: 100 godina.
Namirnice za 4 obroka:
4 dcl brašna, 4 dag maslaca, 2 jaja,
2 dcl kiselog skorupa, 16 dag šunke.
Priprema:
Načini tijesto za rezance od 4 dcl brašna, izreži 1 centimetar velike flekice, neka provru u slanoj vodi, ocjedi ih i neka ohlade. Zatim pomiješaj 4 dag maslaca, 2 jaja i 2 dcl kisela skorupa sa 16 dag sitno narezane šunke; pomiješaj ocijeđene krpice i metni ih u posve glatki, mrvicama pousti kalup da se speku.


Kiflice
Namirnice:
60 dag brašna, 20 dag masti, malo germe, 1 kašika šećera, 1 žutanjak
Priprema:
Brašno i mast dobro izraditi, dodati žumanjke i dignutu germu u malo mlijeka i šećera, malo soli. Sjedinjenu masu zamotati ukrpu i spustiti na špagi u vodu u bunar da odstoji 2 sata. Nakon toga tijesto valjati i praviti kiflice, punjene pekmezom od crnih šljiva. Šećer kristal – istucati u ananu za posipavanje.


Juha od hrena

Namirnice:
crveni luk, krumpir, svinjske iznutrice, hren, vrhnje, sol, biber, lovor list, čipetke.
Priprema:
Luk pirjamo na malo masnoće, dodamo iznutrice (srce, bubreg, jetrica) sječene na kockice. Malo pirjamo i dodamo svježe ribani hren i krumpir na kockice.
Začinimo: sol, biber, lovor list, zalijevamo vodom i kuhamo do 2 sata. Nakon toga zgusnemo vrhnjem i ukuhamo čipetke.


Lovačka salata
Namirnice za 4 obroka:
40 dag pačenog mesa divljači, 20 dag krumpira, 20 dag mrkve, 10 dag luka,
2 jaja, 0,3 dcl jabučnog octa, 2 dag soli, 1 dag papra, 0,5 dcl ulja, vezica rotkvica,
crvena paprika, zelena paprika, vezica peršinova lista, 10 dag mariniranih gljiva.
Priprema.
Ostatke pečenog ili kuhanog mesa pernate ili dlakave divljači odvojiti od kostiju i narezati na sitnije kockice. Krumpir skuhati u ljusci, oguliti, ohladiti i izrezati na kockice iste veličine kao i meso. Mrkvu skuhati i izrezati kao i krumpir. Tvrdo kuhana jaja također izrezati na kockice. Luk izrezati na kockice i posoliti.
Marinirane (ukiseljene) gljive također narezati na kockice.
Sve sastojke zajedno lagano promiješati i preliti octom i uljem, dodati malo papra i posuti sjeckanim peršinom.
Jelo ukrasiti rotkvicama i lepezama od crvene i zelene paprike.


Pašteta od čvaraka
Namirnice za 4 obroka:
40 dag čvaraka, 15 dag luka, 1 dag češnjaka,
2 dag soli, 0,2 dag papra, 4 jaja, 5 dag majoneze.
Priprema:
Luk narezati na tanke listiće i propirjati na masnoći da porumeni. Malo rashladiti i sasvim sitno samljeti. Na stroju samljeti i čvarke, tvrdo kuhana jaja i češnjak. Sve pomiješati s lukom, dodati sol, papar i po želji žlicu-dvije majoneze. Sve sastojke dobro izmiješati. Tako se dobiva kvalitetni namaz za kruh ili pecivo.


Hladetina (želadija)
Namirnice za 4 obroka:
2 kg svinjskih nogu, ušiju, jezika, gubice, kožica, repa, 30 dag korjenastog povrća,
3 dag luka, 1 dag češnjaka, 2 dag soli, 0,2 dag papra u zrnu, lovorov list, 3-4 l vode.
Priprema:
Nakon obavljene svinjokolje svinjske noge, uši, gubicu, jezik i pokoju kožicu dobro očistiti od sotataka dlaka. Noge rasjeći po sredini i sve slamuriti oko 2 tjedna. Sastojke oprati u hladnoj vodi i pristaviti kuhati u hladnu vodu na sasvim laganu vatru da se ne zamuti. U vodu dodati papar u zrnu, mrkvu, peršin, celer, luk, češnjak, list lovora i soli po potrebi. Hladetinu kuhati na sasvim tihoj vatri 4-5 sati. Meso nogu odvojiti od kostiju, razdijeliti ga s ostalim mesom u odgovarajuće posude i zaliti ocijeđenom hladetinom s koje je skinuta suvišna masnoća. Kad se hladetina počne stezati po površini lagano posuti sitnom paprikom.
Posluži je dobro rashlađenu i po želji posutu kosanim češnjakom i octom. Hladetinu se može pripremati od prodimljenih nogu i drugih mesnih sastojaka.

Domaći sir s vrhnjem
Namirnice za 4 obroka:
80 dag svježeg sira, 25 dag kiselog vrhnja, 1 dag soli.
Priprema:
Domaći sir se priprema od svježeg kravljeg mlijeka koje se procijedi i izlije u tegle (posuda posebnog oblika i namjene izrađena ručno od gline, pečena i glazirana) za kiseljenje. Drži se na sobnoj temperaturi pri čemu se masnoća iz mlijeka digne na površinu i dobiva se kiselo vrhnje. Ljeti kad su visoke temperature mlijeko je bolje kiseliti na hladnijoj podrumskoj temperaturi. Ovisno o temperaturi mlijeko se kiseli od 1-2 dana. S površine skinuti vrhnje, a mlijeko uz rub štednjaka malo smlačiti da se ubrza zgrušavanje bjelančevina. Nakon nekoliko sati zgrušano mlijeko staviti u vrećicu za sir i pustiti da se dobro ocijedi. Rashlađeni sir poslužiti s dodatkom kiselog vrhnja. Danas se umjesto vrećice za sir koristi cjediljka pokrivena gazom.
To su bili neki domaći recepti stari stotinjak godina tradicionalni za slavonske ali i naše ogulinske krajeve. Također recepte domaće zdrave prehrane možete pronaći i na facebook stranici >>>>.

Uživajte i dobar tek Vam svima želim.
Jedite zdravo, krećite se još zdravije!


Napisao: Marin Puškarić (Zagy)


Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza