Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Dombovar
Dombovar
 

Republika Mađarska
Županija Tolna
Grad Dombóvár
 
 
Grad Dombóvár ima 21 000 stanovnika, nalazi se na točki gdje se susreću županije Tolna, Baranya Somogy, u jugozapadnom okrajku županije Tolna, pored rijeke Kapos. Pojedini dijelovi grada nalaze se u dolini rijeke Kapos, Szőlőhegy je na dnu brežuljka Zselic, u blizini grada sa istoka se dižu Tolnai-Hegyhát i Völgység, a s određenih mjesta u gradu dobro se vide vrhovi Mecseka.

Za vrijeme seobe Mađari su na obali rijeke Kapos u malom broju našli Slavene, koji su živjeli na otocima vodoplovng zemljišta rijeke, gdje je raslo mnogo močvarnih hrastova. Ova vrsta drveta na slavenskom jeziku naziva se dobov(o), tako je najvjerojatnije naselje dobilo prvi dio svog imena.

U 12-13. stoljeću vlasnik posjeda koji se nalazio na ovom području sagradio je utvrdu, i drugi dio imena naselja - vár (tvrđava) - upućuje na to.

Saobraćaj Dombóvára dobro je povezan s državnim sustavom. Dombóvár je važno željezničko čvorište južnog Zadunavlja, željeznica je u zadnjoj trećini 19. stoljeća imala važnu ulogu u životu naselja.

Dombóvár se nalazi na glavnim linijama Budapest-Pécs i Budapest-Kaposvár-Gyékényes. U glavni grad s IC- vlakovima se može stići u roku dva sata. U cestovnom prometu cesta broj 61. osigurava vezu preko Nagykanizse i Letenye s Hrvatskom, te Italijom, a preko Dunaföldvára s središnjim dijelom Mađarske. Kod Tamásija skrenuvši na glavnu cestu broj 65. za sat vremena se može doći do Siófoka, Balatona.

Cestama nižeg ranga možemo doći do Bonyháda, odnosno preko Hőgyésza do središta županje Tolna, Szekszárda. U gospodarstvu Dombóvára do pojave željeznice poljoprivreda je imala odlučujuću ulogu, i to prvotno vlastelinstvo Esterházy. Od 1960-ih godina poljoprivredne zadruge su određujuće, ali 2001. godine došlo je do raspadanja zadruga i nastala su razna gospodarska društva. Osnovu poljoprivrednih djelatnosti daje vrlo dobra kvaliteta zemlje, što se mjeri u zlatnoj kruni. Prosječna vrijednost oranica je 31,7 zlatnih kruna.

Godine 1999. u Dombóváru je bilo 1694 poduzetništva, od tih je 190 bilo društvo s ograničenom odgovornošću, 16 zadruga, 213 društava s potpunom odgovornošću i 1231 privatnih poduzetništva. Naravno te brojke se stalno mijenjaju, neka poduzetništva nestaju, nova nastaju.

Trgovinu je tada zastupalo 402 poslovna prostora, od njih je 71 prodavalo prehrambene proizvode. Broj ugostiteljskih objekata je 124, zastupaju različite nivoe i namijenjeni su raznim potrošačima. U trgovini još uvijek važnu ulogu ima ÁFÉSZ, ali pojavile su se i multinacionalne firme kao Penny Market, odnosno Rossman.

U industriji može se spomenuti konfekcijska, metaloprerađivačka industrija i proizvodnja plastičnih proizvoda. Među veće industrijske firme se ubrajaju Pasha d.o.o., DMK d.o.o., KIPSZER d.o.o., Rutin d.o.o., UNIWATT d.o.o., Pátria tiskara, MÁV FAVÉD d.o.o.

U bliskoj budućnosti važnu ulogu može igrati industrijska zona grada, i unutar te zone Kapos inovacijski centar, što je utemeljilo više samouprava i županijskih ustrojstava. Industrijska zona se nalazi na pola puta između Dombóvára i Kaposszekcsőa, na području od 26 hektara, pored ceste broj 611., jedne od najprometnijih u regiji.

5 km od grada Dombóvára se nalazi Gunaras, naselje poznato po svojoj plaži i toplicama. Krajem 1960-ih godina su počeli iskorištavati termalnu vodu koju su pronašli na ovom području. Godine 1973. je otvoreno kupalište, prvo su htjeli samo zadovoljiti zahtjeve grada, ali ubrzo je kupalište postalo poznato u cijeloj državi.

Godine 1977. je Gunaras proglašen toplicama. Oni koji su ljubitelji aktivnog turizma pronaći će si odgovarajuće programe, zahvaljujući Konda potoku ima više jezera u okolici Dombóvára, gdje se može pecati, odmarati. Park poznat pod imenom Szigeterdő spominje se kao prastaro sjeme samog naselja, tu će se moći pogledati toranj u kojem se nekoć stanovalo, trenutno se obnavlja. U ovom parku se mogu pogledati impozantni kipovi članova prve mađarske vlade, koji su prije stajali ispred zgrade Parlamenta.

 

potpisivanje-prijateljstva     razmjena-prijateljstva
Gospodin Attila Toth i gospodin Ivan Vučić potpisuju Povelju o prijateljstvu i suradnji gradova Dombóvára i Ogulina.
Povelja je potpisana 14. rujna 2000. godine na svečanoj sjednici proslave Dana Grada Ogulina.


Pogledajte foto prikaz povelje o prijateljstvu i suradnji gradova na hrvatskom jeziku i na mađarskom jeziku.
 

Slike Dombovara

           Dombovar                

                          

                          

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza