Razvitak poljoprivredne proizvodnje na širem području Ogulina ima velike mogućnosti i pored relativno malih obradivih površina, koje čine oko 25% svih površina.
Zahvaljujući tome i brdskom planinarskom ambijentu, te prostranstvu pašnjaka (75% svih obradivih površina), ogulinskom kraju se pružaju velike mogućnosti za razvitak stočarstva i povrtlarskih kultura po kojima je ogulinski kraj nadaleko poznat, posebno ogulinski kupus i krumpir.
Ogulinski kupus (ogulinsko zelje)
U proizvodnji zdrave hrane posebno se ističe ogulinsko zelje, vrsta kupusa prepoznatljive kakvoće i izvan ogulinskog kraja nazvana "OGULINAC". Ovaj kupus je karakterističan po žuto - zelenoj boji, tankim listovima i visokom sastojku C vitamina. Kupus se na tržište isporučuje u svježem i prerađenom (prirodno ukiseljenom) stanju.
Druga po važnosti poljoprivredna kultura ogulinskog kraja je merkanitilni krumpir, kojeg se na širem području Ogulina godišnje proizvede između 8.000 - 10.000 tona.