Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
MAMA, TATA, JOŠ SAMO SAT VREMENA!
MAMA, TATA, JOŠ SAMO SAT VREMENA!Kao što sam već napisao u dosadašnjim tekstovima postoje razni oblici ovisnosti! Danas ću napisati nešto o ovisnosti o računalima i ovisnostima vezano za ista.

Povijest nastanka seže u ne baš tako nam daleke 1950. te godine kada su izumljena prva računala u vojne svrhe, naravno u Americi. Prva računala su bila veličine oveće sobe a danas su svedena na veličinu mobilnih telefona, doslovno veličine kutije šibica. Nezamislivo ali računala napreduju iz sata u sat. Nama ljudima su u jednu ruku jako pomogla a u drugu ruku odmažu. No tu dolazi opet priča da ne treba u ničem i s ničim pretjerivati.


Već sam iznio podatak kada sam pisao članak o ''Europskom tjednu kretanja'' i problemima pretilosti u Hrvatskoj!
Djeca dolaze kući iz škola, jedu sjedaju za računala a u tome ih ne sprječavaju njihovi roditelji.


To je jedan od možda tisuće loših stvari vezanih za računala. Ni svakako treba raščlaniti ovisnost o računalima iz dvije perspektive, 2 kuta gledanja. A to je problem globalnog sela Interneta i video igara. A opširnije gledano ovisnosti možemo svesti pod ove točke:

1.    Ovisnici o informacijama - pregledavaju Internet stranice u potrazi za različitim informacijama, općeg karaktera, odnosno informacijama vezanim uz specifično područje interesa. Tu ubrajamo pronalaženje informacija, računalnih programa, pregledavanje nekih sadržaja iz puke radoznalosti, preslušavanje glazbe, te pohrana zanimljivih sadržaja, downloadanje filmova i drugih sadržaja i sl.
2.    Ovisnici o računalnim igrama putem Interneta - ovisno o vrsti video-igre, u takvim igrama sudjeluje dva ili više, uglavnom međusobno suprotstavljenih, igrača. Igrači mogu biti na različitim krajevima svijeta a igra se odvija u stvarnom vremenu. Osim same igre, korisnici međusobno razmjenjuju iskustva vezana uz određene igre, imaju svoje natjecateljske lige, te prate aktualnosti iz svijeta računalnih igara. Jedna od najpoznatijih takvih video igara je i World of Worcraft, koja je svojom popularnošću pandemizirala čitav svijet ljubitelja video igrica. Mnogi su znali ne spavati, po nekoliko dana bez prekida igrajući igricu. U Kini su mnogi dječaci završavali u vojnim boot kampovima iz razloga da se odviknu od ovisnosti od video igara. Problem? Naravno da jest!
3.    Ovisnici o "chatu" (pričaonicama) i e-mail porukama - to su osobe koje komuniciraju s drugima putem Interneta. Ta komunikacija (chat) se odvija između dvije ili više osoba istovremeno u stvarnom vremenu ili razmjenjuju poruke putem elektroničke pošte (e-mail), što podsjeća na klasičnu poštu. Chat može biti javni gdje svi mogu pratiti sve razgovore, odnosno privatni gdje su "sugovornici" zaštićeni od pogleda ostalih. Također mogu sudjelovati u raspravama na određenu temu (Forum).
4.    Ovisnici o "cyber" sexu - to su osobe koje pregledavaju erotske i pornografske sadržaje, "skidaju" takve sadržaje s Interneta i kasnije ih pregledavaju, sudjeluju putem Interneta u raspravama vezanim za teme sexa, te međusobno dolazi do sexualne stimulacije putem sex chata, odnosno stimulacije uz pomoć složenih tehničkih pomagala (tzv. odijela za sex).
5.    Ovisnici o kockanju putem Interneta - to su osobe koje sudjeluju u različitim igrama za novac (uključujući i igre na sreću) putem Interneta. Posjećuju virtualne kockarnice te vrše novčane transakcije uglavnom putem kreditnih kartica.
6.    Ovisnici o kupovini putem Interneta - osobe koje pregledaju Internet sadržaje kako bi nešto kupile ili prodale, odnosno pregledavale on-line dućane. Dobar dan Net Šopingholičari jeste kupili nešto novo danas!


Kako vidimo razne su vrste ovisnosti koje uključuju računala, i treba ih svakako ozbiljno sagledati, jer prošlo je vrijeme kada je malo tko imao kompjuter, danas je situacija bitno drugačija.

Danas se javila još jedna vrsta ovisnosti. Ovisnost o facebooku. Ima li toga? Naravno da postoji. Malo tko nije prijavljen na ovu popularnu ''igricu'' gdje se dopisujemo s prijateljima, upoznajemo nove i dijelimo sa svima svoje ideje. Evo naišao sam na neke podatke o ovisnosti o facebooku. Pa pozorno čitajte, polako ću pisat da vam slučajno ne pobjegne koje slovo!

MAMA, TATA, JOŠ SAMO SAT VREMENA!

Psihologinja Joanna Lipari s kalifornijskog sveučilišta UCLA odredila je pet znakova koji signaliziraju ovisnost o Facebooku:

1. Propuštate san zbog korištenja Facebooka.
Dok mi ne lajkaju post barem 15 puta ne idem na spavanje!

2. Na Facebooku provodite više od sat vremena dnevno.
Pa Fejs je IN kaj je vama, pa normalno da bum sat vremena visio na fejsu! Brija.

3. Opsesivno pronalazite nekadašnje prijatelje i ljubavi na Facebooku i komunicirate s njima.
Sad će ona meni vidjet s kim je imala posla kad je bocnem koji put!

4. Zanemarujete poslovne obaveze; surfate po Facebooku intenzivno tijekom radnog vremena.
Šef me zove, pa reci mu da pričeka moram nahraniti mačku na farmi!

 5. Pomisao na napuštanje Faceboka izaziva u vama nemir.


Pozitivni odgovori na priložene tvrdnje mogu signalizirati postojanje ovisnosti o Facebooku, navodi Joanna Lipari te predlaže jednostavan test: probajte izdržati jedan jedini dan bez Facebooka. Ako vam dan prođe u stresu i nemiru, definitivno ste ovisni o Facebooku.

Terapija je ista kao i kod svake druge ovisnosti, pokušavati se suzdržati od zla koje nam ne daje mira, raditi nešto drugo kada nas hvata kriza i sl.

Svakako nije to nečiji drugi problem, to je i tvoj i moj problem koji samo trebamo prepoznati!

Marin Zagy Puškarić

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza