Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Solarna energija - kolumna u Tjednu mobilnosti

Solarna energijaKao što svi znate Zemlja se nalazi u Sunčevom sustavu i na Zemlji je jedino moguć život. Naravno aludiram na sustav prije spomenut. To je baš zato iz činjenice jer smo na najboljoj udaljenosti od jedine zvijezde u sustavu nazvanoj Sunce. I to Sunce je upravo najviše krivo zašto smo mi sada tu i zašto ja uopće pišem ovaj članak.

No, Sunce je gotovo neiscrpan izvor energije. I sam najdraži nam i po meni najveći znanstvenik svih vremena, Nikola Tesla, rekao je da je Sunce baš izvor za sve vrste energije. No, kada je Tesla pokazao svoje umotvorine svome dobročinitelju, on se oglušio na njegove ideje nazvavši ga smiješnim. Zašto? Zato jer su naftne kompanije već u njegovo vrijeme ''drmale'' svijetom, te zarađivale novac iz snova. Pogon brodova i automobila na sunčevu energiju ostvarivo je, ali tada kompanije nebi imale koristi od naftnih derivata. I tu je povučena kočnica, a Teslina ideja ostala je zapisana na komad papira. Nažalost.

Htjedoh reći samo jedno, da je sunčeva energija vrlo iskoristiva i iz nje se može dobiti mnogo korisnih da to tako nazovem derivata. Grijanje, topla voda, struja itd. Nezamisliv broj mogućnosti. Hvala Nikola.

Sunce proizvodi energiju već pet milijardi godina i prema trenutnim procjenama ta proizvodnja energije nastavit će se još idućih pet milijardi godina. Ne dao Bog poživio još toliko. Solarna energija je dio energije proizvedene na Suncu koji stiže do zemlje.

Solarna energija može se direktno konvertirati u toplinsku energiju ili u električnu energiju, a to su zapravo korisni oblici energije. Električna energija je najkorisniji oblik energije današnjem čovječanstvu jer se može jednostavno pretvoriti u koristan rad. Bez televizora danas bi bili ko tele koje gleda u šarena vrata. Ma samo zamislite da morate živjeti bez struje tjedan dana? Kad je nema petnaest minuta vi ste ''ludi'' na djelatnike elektroprivrede. Zar ne?

Solarna energija je „motor“ iza gotovo svih obnovljivih izvora energije. Sekundarni izvori energije koje pokreće solarna energija, poput energije vjetra, energije valova, hidroenergije i biomase, čine većinu obnovljivih izvora energije na zemlji. Geotermalna energija i energija plime i oseke nisu sekundarni proizvod solarne energije jer bi postojale i bez solarnog zračenja.
Noću i za vrlo oblačnih dana solarna energija nije potpuno dostupna i potrebni su sustavi za spremanje energije koji se pune kad je energija dostupna. Solarna energija može se spremati u različitim oblicima, ali najpopularniji su konverzija u toplinsku energiju, spremanje u baterijama i akumulatorima te „pumped storage“ sistemi – pumpanje vode na više mjesto kad postoji dovoljno energije i korištenje te vode kad solarna energija nije dostupna. Jedina manjkavost je što ne živimo u žarkom pojasu gdje je sunčevo zračenje energije puno, kud i kamo veće negoli u Europi.

Solarna energija je obnovljivi izvor energije jer se ne može potrošiti poput fosilnih goriva. Solarna energija također je i vrlo čist izvor energije nakon instalacije jer nema štetnih emisija ili zagađenja nastalog zbog upotrebe solarnih panela ili solarnih ćelija.

Postoje tri osnovne vrste solarne energije:

<o>  Solarni paneli – Izravna pretvorba solarne energije u toplinu. Većinom se koristi za grijanje vode.
<o>  Koncentriranje solarne energije – Usmjeravanje solarnog zračenja upotrebom polja zrcala u jednu točku u kojoj se neka tekućina zagrijava na visoku temperaturu. Ovako zagrijana tekućina koristi se onda za proizvodnju električne energije. Ovo je osnovni način rada u današnjim solarnim elektranama.
<o>  Solarne ćelije – Pretvorba solarne energije direktno u električnu energiju.

Solarna energija je glavni izvor energije za satelite i svemirske sonde nakon lansiranja. Na primjer, najnoviji GPS sateliti (Block IIR) koriste solarne ćelije snage 1136 vata. Solarne ćelije se gotovo uvijek koriste u kombinaciji s baterijama da bi se izbjegao ispad napajanja kad satelit ili sonda nije u položaju od kud se vidi Sunce. Zašto ne solarni automobil??

Otprilike 30% ukupne potrošnje energije svodi se na grijanje vode. Iz toga je vidljivo da možemo znatno smanjiti ovisnost o vanjskim izvorima energije upotrebom solarnih panela. Za grijanje vode nema potrebe koristiti skupe solarne ćelije koje bi proizvodile električnu energiju koja bi se kasnije koristila za grijanje vode.
Solarna energija je vrlo čist izvor energije nakon instalacije, ali postoje neke zabrinutosti glede čistoće postupka proizvodnje solarnih ćelija. Solarne ćelije su u mnogočemu direktno povezane s proizvodnjom poluvodiča, a ta proizvodnja ima otrovne nusproizvode koji mogu ugroziti živa bića. U proizvodnji poluvodiča također ima i emisija stakleničkih plinova.

Solarna energija će se u budućnosti znatno više koristiti jer se očekuju rezultati znanstvenih istraživanja koji bi trebali smanjiti cijenu i povećati efikasnost ovoga izvora energije.

U godinama provedenim u Vatikanu, Leonardo Da Vinci (1452 - 1519) planirao je industrijsku upotrebu solarne energije koristeći konkavna ogledala koja bi usmjeravala solarno zračenje i grijala vodu. U modernim vremenima ovaj princip se zove koncentriranje solarne energije i glavni je princip rada današnjih solarnih elektrana. Da Vinci je korištenje solarne energije planirao jer je bio zabrinut zbog uništenja šuma koje su u tadašnje vrijeme bile glavno gorivo. Zvuči poznato?

Marin Zagy Puškarić


Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza