Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Ja EKO EKO
Ja EKO EKOEko eko krava pije mlijeko. E da, ne pije mlijeko već vodu. A i to nije neka velika mudrost! No dosta zafrkancije eko Zagy je spreman podijeliti sa svima vama nekoliko prijateljskih savjeta da i vas prozovu Eko Jure, Eko Stipe, Eko Ivica. I da uštedite nešto novaca u vašim novčanicima.

Zdravija prehrana, vježbanje, marljivije učenje, slušanje roditelja, ne varanje muževa ili žena standardne su novogodišnje odluke. Zašto se neke od tvojih odluka ne bi ticale zaštite okoliša? I malim promjenama poput recikliranja, niže temperature grijanja, mani utrošak vode (tuširanje – kupanje), čišćenje tavana, podruma od raznolkih boca i sl mogli bi ušetjedi nešto novaca, nešto i zaraditi a i Majka Priroda bila bi nasmijanija. Kao da je ''afinger'' progutala.

Kako do manjeg računa za struju?
1. Perilice za rublje i posuđe troše velik dio struje domaćinstva. Svom srećom još uvijek perem posuđe ručno ali zbog toga perilica za rublje radi 100 km na sat. Devet desetina utroška struje pri pranju odjeće otpada na zagrijavanje vode, no mnogi komadi odjeće bit će jednako dobro oprani u hladnoj vodi. Podesite temperaturu vode na hladnu za svu odjeću koja nije jako prljava, a jako prljavu perite u toploj. Dobri savjeti za malu uštedu novaca, i tako kao da imamo zmiju u džepu. Novac uopće nije problem, jer ga i nemamo!

2. Perete li posuđe, čekajte dok se nakupi dovoljno tanjura i posuda (op.a. ali ne čekajte tjedan dana) da napuniš perilicu do kraja. Takvo je pranje ekonomično i zahtijeva manje vode od ručnog pranja ili paljenja polupune perilice. Uštedi i na pretpranju tako što ćeš ručno ostrugati veće komade hrane i potom pustiti stroju da obavi ostalo. Opet zanimljiva teorija, no računajući da naše ruke ne troše struju, pitam se kolika je efikasnost i ušteda. No ovaj podatak našao sam na globalnoj mreži pa je valjda kao takav k tome i točan.

3. Nešto struje uštedjet ćeš i tako da zimi po kući nosiš još jedan sloj odjeće. Jedan pulover, vesta ili gornji dio trenirke omogućit će ti da spustiš termostat za dva stupnja. Dnevna temperatura od 20 ili 21 stupanj bit će ti sasvim ugodna i u siječnju i veljači. Pred noć, spusti termostat za još koji stupanj i pokrij se s dodatnom dekom. Toplinski će učinak biti jednak, a bez lipe troška. Dvanaest pari čarapa, rukavice cca tri komada, tri majce, duge gaće, trenirka, a na njoj još jedne hlače a na glavi kapa. Šalim se, naravno ali svakako je ovo jako dobar savjet, a ne da pojačavamo grijanje pa da se znojimo u kući, stanu kao da igramo nogomet.

4. Pobrinite se da proizvodite što manje smeća, osobito od nerazgradivog ili slabo razgradivog materijala. Kupujte proizvode u pakiranju koje se može vratiti i reciklirati.Primjerice, energija koje se uštedi recikliranjem jedne aluminijske limenke dovoljna je za trosatni rad televizora. K tome limenka od aluminija bačena u prirodu za razgradnju treba približno pet stotina godina što je od prilike 7 ljudskih života. Mislimo i na našu djecu i od djece djecu. Mislimo ka naprijed!!!

5. Znate li da je za proizvodnju jedne plastične litarske boce potrebno potrošiti više litara vode? Ako ste istinski pobornici očuvanja okoliša (op.a. ako ste i vi eko eko), nećete kupovati vodu uplastičnim bocama. Trebate li prenositi vodu prilikom putovanja, upotrijebite boce od aluminija ili nehrđajućeg čelika. A siguran sam da takve boce nećete baciti kroz prozor na vrhu Stalka. Kako to mnogi vole raditi.

6. Proizvodnja plastike onečišćuje okoliš kao i bacanje plastike u smeće. Svake se godine u svijetu troši 500 milijardi plastičnih vrećica, a za njihovu proizvodnju troši se 150 milijuna barela nafte. Nažalost, za izradu papirnatih vrećica potrebno je četiri puta više energije. Najbolje je stoga koristiti trajne vrećice od pamuka i najlona ili vrećice od plastičnih mrežica. U ovom je slučaju plastika prihvatljiva, jer je mrežasta vrećica trajna.

Evo još nekih savjeta vezanih uz kućanske aparate bez kojih nam je život gotovo pa nezamisliv:

BOJLER

Novi električni bojleri su tako dobro izolirani da gube veoma malo topline. Oni su dosta štedljiviji od starih modela. Sa duplom tarifom (noćna tarifa) bojleri proizvode jeftino toplu vodu. Kod kupovine treba pripaziti da se kupi bojler koji odgovara potrebama. Preveliki bojler grije više vode nego što su potrebe porodice. Pazite s toga koliko djece planirate!
Mali bojler će i po danu, kada je struja skuplja, morati zagrijavati novu zalihu vode.
Razdaljina od bojlera i slavine za toplu vodu, najbolje da je što manja. Voda se uvijek najviše hladi u vodovima.
Većinom je kombinacija manjeg kuhinjskog bojlera sa osrednjim uštednim bojlerom zato korisnija, nego jedan veliki bojler koji bi snabdjevao sve slavine sa toplom vodom.
U svakom slučaju treba se pobrinuti da se vodovi sa toplom vodom dobro izoliraju.

HLADNJAK

Upotreba hladnjaka određena je prema uticaju različitih faktora. Model i izolacija imaju važnu ulogu. Ne mora baš biti GORENJE. Jer i ne zvuči lijepo zar ne? Zamislite da uz njega gratis dobijete i aparat za gašenje požara!
Najbolje je odabrati hladnjak bez zamrzivača, ne prevelik, također ni premali. Treba dati prednost hladnjacima bez kombinacije sa zamrzivačem. Ako neko želi kombinaciju jednog i drugog, onda treba da kupi model sa automatskim odmrzivačem.
Poznate velike marke introduciraju hladnjake sa uštedom energije i pristupačne za okolinu. Stolni modeli od 150 litara bez zamrzivača upotrebljavaju između 0,4 i 1,1 KW na dan.
Najštedljiviji modeli sa zamrzivačem upotrebljavaju godišnje 75 DM manje od proždrvljivih.

Vrlo je važna temperatura prostorije u kojoj se nalazi hladnjak. Hladna ostava u blizini kuhinje može buti idealno rješenje.
Za ilustraciju: prostorna temperatura umanjena za jedan posto (1° C) može donijeti uštedu od 4% !

Najmanje dva puta godišnje treba oprašiti i očistiti rešetke i ne treba pomijerati rešetkaste kanale na gornjem listu. Idealna temperatura hladnjaka je 5° C. Svaki stupanj temperature na niže samo košta energije i novaca.

Treba kontroliratii da li se vrata dobro zatvaraju, njih ne treba nikad dugo držati otvorena. Tako sprečavate gubitak hladnoće kao i starenje namirnica. Tople obroke treba prvo prohladiti prije nego se stave na čuvanje u hladnjak.

GLAVA ZA TUŠ

Uštedna glava za tuš štedi do 60% vode i energije, bez gubitka komfora.
Ove uštedne glave za tuševe postoje u svim formama, oblicima, mjerama i cijenama.
Kod kupovine tuša treba paziti da efektivno štedi vodu, to nije na uštrb komfora.
Što su rupice na glavi tuša manje s tim je njihov broj veći, mlaz vode je bolje raspoređen, ne samo da bolje pere već i povoljnije djeluje na cirkulaciju krvi.

OSVJETLJENJE

Potrošnja kod osvjetljenja određuje se na osnovu jačine sijalice (lampe) i dužine vremena koje svijetli. U usporedbi sa uštednim lampama, obične sijalice su pravi žderači energije.
Zato njih, ako se već mora, treba instalirati samo u lokalima gdje svjetlo nikad ne treba dugo goriti, kao podrum ili nužnik.
Ne treba ostavljati svjetlo upaljeno ako za to nema potrebe, također ni uštedne lampe.
To je samo bajka za djecu da gašenje i paljenje štednih lampi troše više energije nego da ostane svijetliti.

Ako se često puta zaboravi ugasiti svjetlo u podrumu ili garaži, najbolje je instalirati specijalni automatski prekidač, koji će svjetlo nakon nekoliko minuta automatski isključiti.

Vanjsko svjetlo može da bude sa puno smisla i daje osjećaj sigurnosti. ali vanjska vrata, ulaz ili dvorište cijelu noć osvjetljavati nema smisla, to je besmisleno razbacivanje.

Jednostavan prisutni detektor može brinuti da se vanjsko svjetlo upali i gori određeni broj minuta ako je neko u blizini. Svjetliji zidovi i namještaj odbacuju svjetlo bolje od tamnijih.
Iznad crnog stola sijalica od 100W nema većeg efekta od sijalice od 60W iznad bijelog stola.

Svjetlija unutrašnjost se također može optimalno osvijetliti sa manjom jačinom svjetlosti.
Stan je najbolje urediti tako da u njega preko dana ulazi dovoljno dnevnog svjetla do mjesta gdje se čita ili piše.
Dnevno svjetlo ne samo da je besplatno već manje opterećuje oči.

Toliko od mene za danas s porukom: ''Štedite ne samo za sebe već i za buduće generacije!''

Marin Puškarić Zagy

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza