Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Sportski penjački klub Ogulin

Stjena za penjanje

 

Gorska služba spasavanja - stanica Ogulin osnovala je 9. studenog 1997. Sportski penjački klub Ogulin. Od tada se je mnogo penjača uvježbavalo u klubu i danas se penju po čitavom svijetu.

U gradskoj sportskoj dvorani nalazi se 14 m visoka umjetna penjačka stijena, druga po veličini u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik SPK Ogulin Vedran Salopek

 

     
ATRAKTIVAN SPORT KOJI PRIVLAČI SVE VIŠE ZALJUBLJENIKA U ADRENALIN I PRIRODU, A JAČA I TIJELO I DUH

Slobodno penjanje - vrhunski izazov
I pauci im zavide

Oni se penju samo snagom svojih prstiju i stopala uz nepregledno visoke i strme litice. Od padova sa stijena osigurava ih samo konop, kojim se ne smiju služiti pri penjanju. Kad padnu, konop ih zadržava da ne prokližu do tla. Svaka pukotina u stijeni stuba je prema vrhu. Jedinstven je to osjećaj stapanja s prirodom. Penjači na stijenama dosežu svoje fizičke i psihičke granice. I zato - i pauci im zavide!


Penjač Vedran Tešić
Poznati ogulinski penjač Vedran Tešić u nacionalnom parku Paklenica

Magične litice Nacionalnog parka Paklenica raj su za penjače. Na stjenama tik povrh mora uživaju climberi iz cijelog svijeta i tvrde:

Paklenica je za penjače najljepša destinacija u cijeloj Europi. U Hrvatskoj su još popularne stijene iznad Omiša, splitski Marjan, litice po Braču, Visu i drugim otocima. Tu je i nezaobilazna Istra sa pregršt svojih stjenovitih i inih prirodnih čari!

- Obožavamo slobodno penjanje jer nam aktivira baš svaki mišić, svaki detalj u tijelu i psihi. Kad svladate osnovna pravila i tehnike slobodnog penjanja, svi pokreti i refleksi postaju automatizirani. Volimo reći: penji glavom, pa nogama, pa tek onda rukama. Odnosno, pogledaj, razmisli, namjesti noge i tek tada traži rukom - kaže Sunčica Hrašćanec, zagrebačka penjačica koja je u timu s Majom Roboz pobijedila na natjecanju "Red Bull Big Wall Speed Climbing" netom održanom u Paklenici. Sunčica je i jedina Hrvatica koja je u tri dana neprekidna penjanja uspjela osvojiti glasovitu kalifornijsku stijenu El Capitano.

Za svladavanje stijena, uz mentalni trening, odličnu psihu i kondiciju, potrebni su sati i sati truda, a penjanje katkad traje i danima.

- Da biste se penjali glatko bez trzaja, grčenja i vidna napora potrebno je imati pravilnu tehniku. U početku treba penjati što više laganih smjerova i pomalo graditi svoju penjačku piramidu. Težinu smjera ocjenjujemo po zahtjevnosti pojedinih detalja.

Sportsko se penjanje razvilo iz alpinizma. Otkrilo je novi svijet. "To je pomodarstvo koje ne može opstati", ljubomorno su zborili alpinisti. No, to se pomodarstvo proširilo cijelim svijetom i osvojilo brojne ljubitelje prirode.

Svjetska organizacija za upravljanje planinarenjem i penjanjem UIAA 1987. osnovala je specijaliziranu komisiju CEC sa zadatkom da upravlja i razvija novonastalo sportsko penjanje.

Godine 1985. u talijanskoj Bardonechiji održano je prvo natjecanje u ekstremnom slobodnom penjanju. Prvu godišnju seriju natjecanja za Svjetski kup organizirao je CEC 1989. u Velikoj Britaniji. Svjetsko prvenstvo organizirano je prvi put 1991. godine u Frankfurtu.

U Hrvatskoj sportskim penjanjem upravlja Hrvatski planinarski savez - Komisija za sportsko penjanje. Prvo natjecanje u Hrvatskoj održano je 1986. na splitskom Marjanu.

Ne bojte se, nije ništa strašno! Jednostavno ustanite, namagnezijajte ruke, uhvatite prva dva oprimka, namjestite noge i - krenite. Čini se smjelo, no nema ljepšeg osjećaja od onog na vrhu - objašnjava Splićanka Irena Palošek Vrsalović, višestruka državna prvakinja u slobodnom penjanju.

Uz ruke, noge, stijenu i psihu, možda je najvažniji za vašu sigurnost - partner.

On će vas sa zemlje, ili sa sidrišta u stijeni posebnim spravicama prikopčanima na uže osiguravati i kočiti od proklizavanja pri eventualnu padu. U njega morate imati potpuno povjerenje.

- Pad u sportskom penjanju mora biti kontroliran i siguran. Kad penjač osjeti da će pasti, mora se pripremiti za to. Odgurnut će se od stijene, da se ne bi ogrebao. Licem će se okrenuti prema stijeni kako bi se dočekao nogama o kamen - objašnjava Maja Roboz.

Nakon svega, neka vas ne bude strah. Penjanje po stijenama vrhunski je izazov. Ono će ojačati i vaše tijelo i duh. To najjasnije objašnjava Stephan Glowacz, legendarni penjač iz Njemačke, koji je prošlog tjedna također pohodio Paklenicu.

"Poštujem stijene i zato ih se ne bojim" - zaključuje Stephan Glowacz.

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza