Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Knjiga biskupa Bogovića „Žao mi je naroda“

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Predstavljena knjiga biskupa Bogovića „Žao mi je naroda“

U petak 25. veljače 2011. u Ogulinu je u organizaciji Matice hrvatske ogranka Ogulin i župe Sv. Križa u pastoralnoj dvorani Župe održano predstavljanje posljednje knjige gospićko-senjskog biskupa mons. dr. Mile Bogovića „Žao mi je naroda“.


U glazbenom dijelu nastupio je Vokalni ansambl KUD-a "Klek" pod ravnanjem mr. Joška Ćalete a između više od stotinu gostiju predstavljanju knjige su nazočili gradonačelnik Ogulina Nikola Magdić sa zamjenicima Tonom Radočajem i Vladimirom Kubelkom kao i predsjednikom Gradskog vijeća Milanom Sabljakom. Uz župnika i dekana ogulinskog mons. mr. Tomislava Rogića nazočio je i župnik župe bl. A. Stepinca fra Marijan  Jelušić kao i njihovi pastoralni suradnici iz obje župe.

Predstavljena  knjiga biskupa Bogovića „Žao mi je naroda“

Predsjednica ogulinskog ogranka Matice Hrvatske Višnja Lipošćak moderirala je predstavljanje knjige i najavljivala goste te na početku istaknula dugu suradnju biskupa Bogovića s ogulinskim ogrankom Matice hrvatske. Za biskupa je istaknula da deset godina radi, gradi i stvara.

Prvi od predstavljača književnik Hrvoje Hitrec je biskupa Bogovića stavio uz bok svećenicima koji su svoju duhovnu snagu stavljali u službu naroda. Kao biskupove uzore istaknuo je kardinala Alojzija Stepinca i popa Marka Mesića.  Biskup je u zadnjem sramnom desetljeću hrvatske politike bio branitelj istine i branitelja, koji je vidio dalje od drugih i koji kada su ga prozivali da je desničar rekao da ako igra dobro desno krilo u momčadi nema razloga da to i ne radi. Biskup je shodno legendi o sv. Jurju ukazivao na potrebu napadanja zla a ne njegova hranjenja. Biskup Bogović je bio opsjednut idejom „nove hrvatske katedrale„ te „Bogom, Hrvatskom i istinom“. Bez ljudi kao što je biskup nema Hrvatske, zaključio je Hrvoje Hitrec zajedno s biskupom Bogovićem aktivan u Hrvatskom kulturnom vijeću.

Predstavljena  knjiga biskupa Bogovića „Žao mi je naroda“

Glavni „krivac što je ova knjiga objavljena“ i njen priređivač i lektor dr. Ante Bežen je istaknuo tri razloga zašto jer ona objavljena. Prvi je što je biskup Bogović jedan od medijski najeksponiranijih hrvatskih biskupa i najdosljedniji tumač socijalnih, vjerskih i političkih zbivanja. Kao crkveni dostojanstvenik i intelektualni autoritet nedvosmisleno je odgovarao i na najotvorenija pitanja a probleme nije umatao u celofan. Drugi je razlog 10 godina Gospićko-senjske biskupije i gradnja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini čiji spiriutus movens je bio upravo biskup Bogović. Treći je razlog intelektualno-kulturna i mentalna slika biskupa kao intelektualca i znanstvenika koji je progovarao o važnim temama jake težine o odnosu državne vlasti, politike i Crkve. Nije se bojao dati mišljenje o Mili Budaku, Jeleni Brajši, Srbima u Hrvatskoj, značaju Like i Gospića.

Predstavljena   knjiga biskupa Bogovića „Žao mi je naroda“

Glavni urednik knjige i Alfine biblioteke „Duh vremena“ Božidar Petrač je istaknuo dva temeljna razloga za objavljivanje knjige. Prvi su Crkveno-vjerska pitanja vezana za Gospićko-senjsku biskupiju i Crkvu hrvatskih mučenika a drugi su biskupova promišljanja. On je hrabro isticao opasnost od četiri B (Beča, Budimpešte, Beograda i Brisela) te se nije libio progovoriti u vremenu hrvatske recesije i šutnje. Ova je knjiga pravi dokument naših zadnjih 10 godina.

Na kraju je o knjizi progovorio i njen autor biskup Bogović. Svaki narod treba imati svoje vodstvo, no gledajući zadnjih 10 godina biskup se pita misle li političari na narod ili usavršavaju mehanizme varanja tog naroda. Tko puno obećava, taj vas i vara, poručio je biskup Bogović koji je pokušao u taj narod unijeti malo svjetla.
 

Tekst: Zvonko Ranogajec
Fotografije i film: Ivan Puškarić Studio

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik