Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Ogulinci u svijetu - Proslava 15. obljetnice "Hrvatskih korijena"

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Ogulinci u svijetu - Proslava 15. obljetnice "Hrvatskih korijena"
St. Thomas, Ontario – U subotu, 29. siječnja 2011., Folklorni ansambl "Hrvatski korijeni" odsjeka 530 "Ogulin" Hrvatske bratske zajednice iz St. Thomasa, u Ontariju, proslavio je 15. godina plodonosnog rada.

 

 

U kratkom povijesnom osvrtu, ravnatelj ansambla i odsječni predsjednik Franjo Bertović, istaknuo je daleku 1996. godinu i sastanak u "Zagreb klubu" nekoliko aktivista i ljubitelja hrvatske kulturne baštine koji su odlučno pokrenuli ovu kulturnu udrugu. Na prve dvije probe došli su i roditelji s djecom. Međutim da se ne bi poremetili odnosi u našoj relativno maloj hrvatskoj naseobini gradova St. Thomasa i Londona, gdje je već djelovala grupa "Dubrovnik" u sklopu Župe sv. Leopolda Mandića, odlučeno je da ovo bude  odrasla skupina. Od samog početka nije bilo dvoumljenja o  pravcima kretanja i zadaćama ansambla. Mnogi su u djelovanju ansambla uočili mogućnost učenja hrvatskih kola, pjesama i pučkih običaja te uvidjeli dragu obvezu njegovanja, čuvanja i prenošenja tog bogatog kulturnog blaga na nove generacije i kanadske prijatelje.

 Ogulinci u  svijetu - Proslava 15. obljetnice "Hrvatskih korijena"
Tamburaški zbor "Zlatni Pajdaši" crkve sv. Križa iz Hamiltona za vrijeme nastupa

Hrvatski korijeni nastupili su na 14 Odraslih tamburaških festivala HBZ-a i Kanadsko-hrvatskom folklornom festivalu, na svim ljetnim festivalima "Zvucima tamburice" u St. Thomsu/Londonu, na raznim priredbama Župe sv. Leopolda Mandića u Londonu, i drugim kulturnim skupovima u Ontariju, Michigenu i Pennsylvaniji. Posebno je aktivna dramska sekcija koja je izvela nekoliko igrokaza vezanih za život na selu, kao što su: Prosidba djevojke, Ode kofan ode ruho, Svadba, Perušanje kukuruza, Čihanje perja, Okopavanje vinograda i Kosidba. Sve te izvedbe  nevjerojatno su popularne u našoj hrvatskoj naseobini i prava su bila poslastica za gledatelje.

Danas s velikim ponosom zbrajamo sve te rezultate našeg rada i djelovanja. Kroz rad dramske sekcije stvorena je mogućnost kušnje, i izazova u predstavama na pozornici. Pojavilo se je nekoliko vrlo talentiranih osoba koje u tome vide zabavu i radost a publika oduševljenje. Folkloraši su dobili priliku učenja doista raznolikih kola i pjesama iz naše domovine Hrvatske. Proučavane su narodne nošnje te opet spretne i prirodno nadarene osobe nisu mogle odoljeti izazovima. Stvorile su autentične narodne nošnje iz: Ogulina, Like, Slavonije, Međimurja i Splita. Sve je to urađeno s puno ponosa, uz proučavanje originalnih primjeraka i uz veliku odgovornost. Paralelno s radom i ambicijama ansambla mnogi su uočili i druge sadržaje koje su im ponuđene kroz minulo razdoblje. Posebno su popularna putovanja na TamFestivale Hrvatske bratske zajednice koji se održavaju u raznim gradovima SAD i Kanade. Zbog troškova putovanja mnogi tamburaški zborovi se udružuju i zajedno putuju u autobusu. To je otvorilo putove prijateljstva i zajedništva koje naša Zajednica promiče već 117. godina a kroz TamFest-e omogućuje. Čini nam se da rad u kulturi nije ograničen ni s horizontom ... mogućnosti i koristi su velike.

Ogulinci u   svijetu - Proslava 15. obljetnice "Hrvatskih korijena"
"London 4" CroArte Chorale u hrvatskoj crkvi u Lodnonu sa župnikom fra Čuićem

13. Godišnji koncert

Proslava je održana u sklopu 13. Godišnjeg koncerta koji se neprekidno održava od 1998., krajem siječnja ili početkom veljače. Gosti koncerta bili su pjevački zbor CroArte Chorale iz Toronta pod ravnanjem Betty Kovač i Tamburaški zbor "Zlatni pajdaši" crkve sv. Križa iz Hamiltona sa glazbenim direktorom Michaelom Šavorom. Na početku, poslije intoniranja kanadske i hrvatske himne, izvedena je drama "Gatarica Jana" za koju je riječi i scenarij napisala Marica Macan. Ona se brine i o podučavanju kola i pjesama te o koreografiji Hrvatskih korijena. Sva ova tri kulturno-umjetnička društva vežu višegodišnje veze suradnje tako da su pripremili poseban program za ovu svečanost u kojem su svi uživali i aplauzima ga nagrađivali. Sve je izvedeno na nivou profesionalnosti i odanosti našoj kulturnoj baštini.

Višebrojni pjevački zbor CroArte pod vodstvom Betty Kovač i Željka Sorića 'prošetao' se je diljem Hrvatske i izveo mnoge lijepe melodije u višeglasnom-zbornom izvođenju a Zlatni pajdaši isto tako uz milozvučnu tamburicu. Domaćini, Hrvatski korijeni, u završnici koncerta izveli su splet kola i pjesama iz Hrvatskog Zagorja i Moslavine.

 Ogulinci u    svijetu - Proslava 15. obljetnice "Hrvatskih korijena"
Tradicionalna i zajednicka fotografija ucesnika XIII. koncerta

Proslavi i koncertnoj priredbi, između ostalih, nazočili su: župnik hrvatske crkve sv. Leopolda Mandića u Londonu fra Jozo Čuić, predsjednik odsjeka 644 HBZ i potpredsjednik Ontarijske federacije odsjeka HBZ Anton Perićak, predsjednica odsjeka 545 i članica Glavne porote HBZ Maryann Boljkovac, tajnica/blagajnica odsjeka 617 iz Wellanda Ann Šimunić, tajnik odsjeka 515 iz Toronta Stjepan Šmintić, biviši blagajnik Ontarijske federacije odsjeka HBZ i član odsjeka 975 Roko Tanfara iz Totonta i predsjednica KUD-a Veseli Hrvati iz Wellanda Barbara Ivičić. Za ples i razonodu izvrsno je svirao VIS "Zvuci Hrvatske" iz Londona.

I na kraju iskrena zahvala svim nazočnima, kulturno-umjetničkim društvima i njihovim vodstvima, članstvu Hrvatskih korijena koje je neumorno radilo na pripremama, u kuhinji, dvorani i sudjelovalo u programu. Hvala i svima koji su pomagali na čišćenju parkirališta nakon velikih snježnih padavina tijekom dana. Veliko hvala svima koji su poklonili predmete za tombolu, kolače i drugo. Zlatni pajdaši su nam ponovno darovali veliku nagradu za tombolu. Petnaestogodišnji su nam prijatelji. A CroArte Chorale su nas iznenadili već pri samom ulazu u dvoranu - naime, prišao nam je predsjednik Željko Sorić i kazao da zbor plaća svoje ulaznice. "Ako ne možemo platiti taj mali iznos od $20 za večeru kakovi smo mi onda podupiratelji hrvatske kulture?" odlučan je bio gospodin Sorić. S ovim izrečenim i motivirajućim riječima predsjednika Sorića rado završavamo ovo novinsko izvješće i, okrećemo se novim izazovima i zadaćama.

Franjo Bertović, odsjek 530, Canada


Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik