Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Ogulin dobio astronomsku udrugu

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Ogulin dobio astronomsku udrugu

Prva aktivnost novoosnovane udruge biti će na gradskom stadionu u utorak 4. siječnja 2010. od 8 do 11 sati u promatranju djelomične pomrčine Sunca (naravno, u slučaju lijepog vremena), pa pozivamo sve zainteresirane, a i buduće članove da nam se pridruže.

Pročitajte i komentar na članak -  klik na Više ...

Jedna od velikih želja i krajnjih ciljeva zasigurno je podariti Ogulinu i njegovom čistom nebu zvjezdarnicu. Nadamo se da će zalaganjem članova, uz pomoć gradskih institucija ova želja jednom postati stvarnost na ponos svima, a i pomoć svih ostalih Ogulinaca je više nego dobrodošla.

Za predsjednika Udruge jednoglasno je izabran Rajko Sušanj (Bruno), dok je na mjesto tajnika izabran Goran Salopek. Udruga trenutno broji dvadesetak članova i raspolaže teleskopom povećanja preko 400 puta kojim upravlja računalo. 

 Ogulin  dobio astronomsku udrugu

Prije petnaestak godina u Društvu ''Naša djeca'' Ogulin, na inicijativu tadašnjeg predsjednika, a sada na žalost pokojnog gospodina Stanka Mazora te dugogodišnjeg zaljubljenika u astronomiju gospodina Rajka Sušnja,  osnovana je grupa Malih astronoma. Večeras, na inicijativu nekoliko, danas odraslih generacija Malih astronoma i nekolicine prijatelja osnovana je Astronomska udruga ''Danica'' Ogulin.

Udruga je dobila ime po zvijezdi Danici, karakterističnoj sjajnoj zvijezdi koja se pojavljuje navečer na zapadnom dijelu neba, iznad naše planine Klek.  Zvijezda Danica je inače pučki naziv za planet Veneru.

 Ogulin  dobio astronomsku udrugu
Povećaj fotografiju >>>>

Ciljevi i zadaci Udruge su: organiziranje i izvođenje astronomskih opažanja i istraživanja, upoznavanje, razvijanje i usavršavanje metoda i postupaka za astronomska opažanja, suradnja sa srodnim udrugama, savezima, gospodarskim i drugim organizacijama, popularizacija astronomije, znanstvenih, tehničkih i tehnoloških dostignuća putem akcija, tečajeva, seminara,  predavanjima i istupima u medijima, te  organiziranje, sudjelovanje i provedba različitih akcija, natjecanja, susreta, škola, izložbi, ekskurzija, promatranja i slično.

Astronomska udruga "Danica" Ogulin

Astronomska udruga "Danica" Ogulin želi vam sve najbolje u 2011. godini


Tekst: Barbara Sušanj     
Fotografije: ivan – infostudio.hr
 
 
 
=======================================
Stigao 1.1.2011. u 9:46
=======================================
 
Name: DAMIR BOŽIČEVIĆ
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
IP address: 88.207.11.161
browser: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; GTB6.6; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727; IEMB3; IEMB3)
 

Štovani,

vezano na članak o osnivanju astronomske udruge, samo mali podsjetnik da je negdje krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća od tadašnjih učenika srednjoškolskog centra Ogulin osnovano Amatersko astronomsko društvo "Oton Kučera" Ogulin, registrirano u Ogulinu sa stalnom adresom u Procama (ne sjećam se broja). Financirali smo se iz vlastitih članarina, koje smo iskoristili za uređenje tavanskog prostora jedne kuće u Procama gdje su nam bile prostorije (bolje rečeno jedna prostorija). Tih godina nije bilo previše vanškolskih aktivnosti tako da je to bilo korisno trošenje slobodnog vremena....a moram priznati da su nas i u školi, a i građani promatrali kao malu grupu čudaka. Naziv smo posudili od zagrebačke zvjezdarnice. Od astronomskih pomagala imali smo na raspolaganju uglavnom privatne teleskope (kupljene ili izrađene). Navesti ću imena nekih članova kojih se još sjećam (Starčević Željko, Tudović Jadranko, Vukelja Tihomir, Damir Božičević, Gračanin Branko.....). Danas smo svi blizu ili malo preko 50 godina starosti. Mislim da je jedino g. Starčević u Ogulinu..ostali članovi su u Zagrebu, neki i u dalekoj Australiji. Uglavnom se svi danas bavimo naukom ili tehnikom a na te dane u Ogulinu ostale su samo drage uspomene. Mail šaljem zapravo zbog sugestije današnjim članovima udruge a vezano na zvjezdarnicu. Naime i sami smo imali ideju napraviti zvjezdarnicu i to na originalnoj lokaciji i u specifičnom objektu. Tih godina gotovo savršen mrak je bio u borovoj šumi iznad vojarne na Svetom Petru, a objekt je bio bunker iz 2 svjetskog rata. Tadašnje vlasti su s gnušanjem odbili našu ideju, rekavši čak da imamo sumnjive i opasne namjere. Vremena su druga i možda današnja udruga može lakše ishoditi pristanak gradskih vlasti da iskoristi takav ili neki sličan objekt.

Pozdrav od rođenog Ogulinca:

Damir Božičević
Trpanjska 28, Zagreb
 


Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik