Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

U Gradskoj vijećnici Grada Ogulina prikazan je film iz svakodnevnog života slijepih osoba "Boje nevidljivog" za starije učenike osnovne škole i srednjoškolce.


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Udruga slijepih Ogulin u suradnji sa Gradskom upravom Grada Ogulina i Gradskim društvom Crvenog križa Ogulin organizirala je prikazivanje filma "Boje nevidljivog" snimljenog u sklopu projekta "Neviđeno", putem kojeg se ukazuje na specifičnosti slijepih osoba, njihovog života, svakodnevnih potreba, problema i teškoća s kojima se susreću.

Obilježavanje
  Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Prikazivanje Filma održalo se danas (petak, 3. prosinca 2010.)  u Velikoj dvorani Gradske vijećnice Grada Ogulina. Film kroz koji su nazočni upoznati s problemima i mogućnostima osoba oštećena vida, gledali su učenici 7. i 8. razreda i učenici ogulinskih srednjih škola.

Domaćini u Gradskoj vijećnici, Karmela Matić stručna suradnica Grada Ogulina za odnose s javnošću i Vladimir Kubelka zamjenik gradonačelnika Nikole Magdića pozdravili su nazočne goste. Gđa Matić pozdravila je gđu Andreju Veljaču dipl.iur. iz Hrvatskog saveza slijepih, te organizatore današnjeg skupa prof. Ivana Jurjevića predsjednika Udruge slijepih Ogulin sa zamjenikom gosp. Josipom Marakovićem i tajnicu Udruge slijepih Ogulin gđu Zvjezdanu Jurjević, i gđu Željku Zatezalo ravnateljicu Gradskog društva Crvenog križa Ogulin. Na prikazivanju filma bila je i Sanja Dubić, prof. predsjednica Udruge roditelja djece i mladeži.


Obilježavanje
  Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Okupljenima se obratio i drugi domaćin, dr. Kubelka, iznijevši razloge današnjeg sastanka, spomenuvši da je 3. prosinca Međunarodni dan soba s invaliditetom. U svijetu je u oko pola milijarde osoba s invaliditetom bilo težim ili lakšim, dok u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo invaliditet ima oko 510 tisuća osoba ili 11% ukupnog stanovništva. Najbolje invalidnim osobama možemo pomoći upravo ovim načinom kroz razna predavanja i prezentacije, edukaciju od samog vrtića pa kroz sve obrazovne institucije, educiranjem svih odraslih i maksimalnim uključivanjem invalidnih osoba u rad.

Par riječi izrekla je i tajnica Udruge slijepih Ogulin gđa Zvjezdana Jurjević. Ogulinska Udruga ima 61-og registriranog člana uglavnom treće životne dobi. Ujedinjeni narodi proglasili su 3. prosinca Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, i njihova Komisija za ljudska prava u svojoj rezoluciji 1993/29 od 5. ožujka 1993. pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca s ciljem izjednačavanja  ljudskih prava i punopravnim sudjelovanjem osoba s invaliditetom u društvu.

Obilježavanje   Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Gđa Jurjević napomenula je da film "Boje nevidljivog" predstavlja inicijativu slijepih osoba u Republici Hrvatskoj da senzibiliziraju javnost za svoje probleme da bi ih sugrađani što bolje prihvaćali, na osobniji i normalniji način. Kroz film "Boje nevidljivog" prikazan je život slijepe osobe onakav kakav i jest, kako bi spoznali i dobili uvid i svi koji nisu imali iskustva u radu sa slijepim osobama. U realizaciji projekta osim Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske, tehničku provedbu je odradila Udruga "Fade in".

Gospođa Veljača, nakon ogledanog filma, rekla je da svoj film nije gledala zadnje tri godine, i da se od tada u njenom životu puno toga promijenilo na bolje kao i u životu Zrinke, dok se na žalost kod Snježane promijene bile na gore. Ispričala je svoja iskustva  nakon oslijepljenosti, prvih šest mjeseci nije se mogla pomiriti sa sljepoćom, njen bivši suprug nije se mogao nositi njenom sljepoćom, ali gubitkom svoga vida u svojoj 28 godini nije izgubila razum. Dvije godine prije toga diplomirala je pravo na Pravnom fakultetu. Ostala je bez mogućnosti da sama nakon deset godina vozi auto, čita novine i normalno živi kao do tada. Naučila je koristiti brajevo pismo, raditi na računalu, koristiti internet, slati e-mail, kuhati, peglati, obavljati svakodnevne poslove, zaposlila se u Zagrebu kao pravnica za imovinsko pravne odnose za Hrvatski savez slijepih, podstanar je i samostalno se kreće.

InfoStudio

 

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik