Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Obilježena godišnjica 143. brigade Hrvatske vojske Ogulin

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Obilježena 
godišnjica 143. brigade Hrvatske vojske Ogulin

Obilježavanje godišnjice 143. brigade započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trgu hrvatskih rodoljuba i molitvom za duše pokojnih branitelja i svih stradalih u Domovinskom ratu. Nakon mise u župnoj crkvi Sv. Križa, održan je u Gradskoj vijećnici Grada Ogulina Okrugli stol na temu Domovinskog rata u Ogulinu i u ogulinskom kraju.

 Obilježena  
godišnjica 143. brigade Hrvatske vojske Ogulin

Okrugli stol otvorio je gosp. Željko Lipošćak, predsjednik ljetos osnovane Udruge veterana 143. brigade Hrvatske vojske. Gosp. Lipošćak pozdravio je gradonačelnika gosp. Nikolu Magdića sa zamjenicima gospodom Tonom Radočajem i Vladimirom Kubelkom, predsjednika Gradskog vijeća gosp. Milana Sabljaka, župnika mons. Tomislava Rogića i sve nazočne u Gradskoj vijećnici.

 Obilježena   godišnjica 143. brigade Hrvatske vojske Ogulin

Prvi govornik Okruglog stola na obilježavanju 19. obljetnice 143. brigade Hrvatske vojske Ogulin bio je gradonačelnik Grada Ogulina gosp. Nikola Magdić.

 Obilježena    godišnjica 143. brigade Hrvatske vojske Ogulin

Župnik mons. Tomislav Rogić: Zajedništvo među hrvatskim braniteljima danas i 1991.? Zajedništvo je bilo plod istih ciljeva i htjenja: domovina – obitelj – sloboda – istina – vjera – pravda – ostvarenje stoljetnog sna predaka ... Nitko nije mislio na sebe, bila je spremnost davanja života s krunicom oko vrata za ostvarenje zajedničkog cilja – slobodne domovine.

Obilježena     godišnjica 143. brigade Hrvatske vojske Ogulin

Na geopolitičku situaciju uoči Domovinskog rata u 1990. i 1991. osvrnuo se mladi profesor povijesti, Davor Pauković. Prof. Pauković, izdao je 2005. svoju prvu knjigu pod naslovom "Uspon i pad Republike Srpske Krajine" – u kojoj je znanstveno uz niz dokumenata dao značajan doprinos izučavanju i poznavanju najnovijeg razdoblja hrvatske povijesti.

Obilježena      godišnjica 143. brigade Hrvatske vojske Ogulin

Široko predavanje o događanjima prije osnutka 143. ogulinske brigade Hrvatske vojske održala je gđa Nikolina Luketić direktorica Pučkog otvorenog učilišta Ogulin prezentirajući niz dokumenata iz tog razdoblja.  U Zavičajnom muzeju Ogulin postavljena je u vrijeme 15. obljetnice vojno - redarstvene operacije "Oluja" izložba "Domovinski rat u ogulinskom kraju - da se ne zaboravi" o kojoj možete ponovo pročitati.

U Muzeju se uređuje prostor s računalnom simulacijom ratnih godina u Ogulinu koja će sadržavati na tisuće dokumenata s fotografijama, video zapisima, svjedočanstvima i raznim računalnim simulacijama vođenja ratnih akcija prilikom oslobađanja okupiranih područja Republike Hrvatske. Ovom prilikom, gđa Luketić još jednom je pozvala sve one koji imaju dokumente, fotografije ili video zapise iz ratnih godina Domovinskog rata na ogulinskom području, da ih daruju ili dopuste kopiranje u cilju smještaja istih kao svjedočanstvo u ogulinski muzej.

Obilježena       godišnjica 143. brigade Hrvatske vojske Ogulin

Sljedeći predavač Okruglog stola na obilježavanju obljetnice 143. brigade Hrvatske vojske Ogulin, bio je gosp. Milan Poljak ratni zapovjednik Zbora narodne garde Hrvatske vojske Bataljun "Klek" Ogulin. 21. lipnja 1991. pod pokroviteljstvom dijela Sekretarijata za narodnu obranu na čelu s Ivicom Veršecom i Ratkom Ivčevićem u večernjim satima postavljeno je usko vodstvo ZNG-a na području općine Ogulin. Bataljun "Klek" ustrojen je 7. srpnja 1991. u Zagorju Ogulinskom na poziv Kriznog štaba tadašnje općine Ogulin i bio je prva dragovoljačka vojna ratna postrojba iz ogulinskog kraja za obranu Domovine. Imao je stotinjak  pripadnika, naoružanih prvenstveno lakim oružjem, uglavnom puškama M-48 s malom količinom municije, a dragovoljno su stigli iz tadašnjih mjesnih zajednica bivše ogulinske općine: Zagorja, Ogulina, Puškarića, Turkovića, Hreljina, Sv. Petra, Sabljaka, Oštarija, Tounja, Kamenice, Saborskog i Modruša.

Obilježena        godišnjica 143. brigade Hrvatske vojske Ogulin

O prvoj mobilizaciji 4. bojne 110. brigade Zbora narodne garde govorio je Goran Glad. Zapovjedništvo 110. brigade ZNG-e u Karlovcu, započelo je krajem kolovoza 1991. a posebno u prvoj polovici rujna s pripremama  za osnivanje 4. samostalne bojne 110. brigade ZNG-e. Osnivanje je provedeno punom mobilizacijom 19. rujna 1991. na prostoru Građevinskog poduzeća "Izgradnja" Ogulin na Drenovcu gdje je bilo i prvo zapovjedništvo bojne. 143. brigada Hrvatske vojske osnovana je 13. studenog 1991. kada je počela djelovati u skladu s ustrojbenim ustrojstvom. Prvi zapovjednik 143. postao je Stjepan Gašljević, koji je prethodno bio zapovjednik obrane grada Ogulina a na tom mjestu ga je naslijedio kao prvi Ogulinac Goran Glad. Odmah po osnivanju 143. uspješno je sudjelovala na izvlačenju civila i pripadnika Hrvatske vojske i policije s područja Saborskog dan prije okupiranog i razrušenog.


Obilježena         godišnjica 143. brigade Hrvatske vojske Ogulin
Zadnji predavač, pukovnik Hrvatske vojske, gosp. Zoran Lipošćak, održao je nadasve vrlo stručno i dokumentirano predavanje o 143. od ustroja pa do ukidanja 1995. nakon vojno redarstvene operacije "Oluja". Spomenuo je na kraju izlaganja da su mnogi pripadnici 143. nastavili uspješnu vojnu karijeru nakon završetka Domovinskog rata.

 Obilježena          godišnjica 143. brigade Hrvatske vojske Ogulin

U toku pojedinačnih izlaganja, bilo je rasprava i prijedloga nazočnih. Okrugli stol trajao je puna 3 sata i kao prvi održani bio je koristan jer su mnogi uzeli učešće u raspravama i ponudili svoja svjedočanstva i dokumentaciju iz Domovinskog rata u cilju dopune prikupljene arhivske građe i prikaza zbivanja na ogulinskom području. 

Prof. Ivan Puškarić Studio

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik