Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Članovi ogulinskog GSS-a uspješno izveli dvije akcije spašavanja planinara na Kleku

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Članovi ogulinskog GSS-a uspješno izveli akciju spašavanja mađarskih planinara  na Kleku

Jučer 22. kolovoza 2010. godine, u 21.36 sati na dežurni telefon HGSS Stanice Ogulin stigao je poziv iz ŽC 112 Karlovac o potrebi pokretanja potražne akcije spašavanja izgubljenih mađarskih planinara na masivu Kleka.

Poslijepodne  GSS je spasio dvoje  hrvatskih državljana.


Prema tada dostupnim informacijama radilo se o 4 planinara, stranim državljanima iz Češke ili Poljske. Veza mobitelom sa njima bila je vrlo loša, gotovo neupotrebljiva za bilo kakvu korisnu informaciju, pa se je tek tijekom same akcije ispostavilo da se radi o Mađarima.

Članovi ogulinskog GSS-a uspješno izveli akciju spašavanja mađarskih planinara  na Kleku


Oko 22 sata, 17 spašavatelja Hrvatske gorske službe spašavanja - stanice Ogulin krenulo je u akciju sa dva vozila, sa namjerom da šumarskim putovima uđu što dublje u šumu presijecajući staze kojima bi se planinari mogli kretati. Nažalost u kontaktu sa njima uvidjeli smo da zvučna i svjetlosna signalizacija ne dopire do njih pa je odlučeno da se pređe u potragu iz više smjerova. U tim trenutcima dobili smo vrlo bitnu obavijest da je jedna grupa od 3 planinara uspjela doći do Vitunja i da je u planini ostalo još četvero upravo tih koje tražimo. Odlučeno je da se potraga intenzivira iz Vitunja suprotnim smjerom od njihovog kretanja. Iz razgovora sa pristiglim Mađarima suzio se teren potrage i odlučeno da ispali signalna raketa koju su na sreću izgubljenici vidjeli (prethodno smo im najavili mobitelom da obrate pažnju). Po njihovom opisu zaključili smo da se mogu nalaziti u više kanjona i na većoj nadmorskoj visini. Nešto kasnije ispaljena je još jedna raketa sa druge lokacije, no nažalost bez efekta! Selekcijom podataka odlučeno je da krene pretražiti najteži teren Perasov jarak koji se proteže od Vitunja pa sve do Klečica na Kleku. Nakon sat i pol uspona pronađeni su izgubljeni planinari i nakon njihovog pregleda i kratke okrijepe nastavilo se spuštanjem  koji je potrajalo preko sat vremena. Akcija je završena u 4.00 sata 23. kolovoza 2010.  

(Ne)sretni Mađari  shvatili su koliko je truda i napora bilo uloženo u ovoj akciji, no bilo bi daleko bolje da su znali prije! Njihovi problemi su nastali kada su usprkos savjetu domara u planinarskom domu na Kleku da ne idu stazom prema Vitunju (zahtjeva 4-5 sati napornog i opasnog silaska) odlučili ipak krenuti baš tuda. Slijedilo je još nekoliko loših odluka njihovog vođe pa su krenuli tek oko 18 sati! Dodatna komplikacija i najveća je bila to što se grupa razdvojila na dvije skupine, te je ova „naša“ sastavljena od 3 djevojke i jednog mladića upala u opasnu avanturu. Opću psihozu kod izgubljenih Mađara pojačalo je to što su naletjeli na šumske pčele ili ose i dobili nekoliko uboda.

Članovi ogulinskog GSS-a uspješno izveli akciju spašavanja mađarskih planinara  na Kleku


Srećom, niz od nekoliko loših odluka nepripremljenih planinara završen je uspješnom akcijom spašavanja koja je na sreću završila „samo“ umornim nogama, prisutnim strahom i neizvjesnošću, te sretnim i zadovoljnim gorskim spašavateljima što su odradili još jednom ono zbog čega postojimo!  


Izvješće s akcije spašavanja dvoje hrvatskih državljana

Nepunih 10 sati od završetka potražne akcije za mađarskim planinarima na Kleku, pripadnici HGSS Stanice Ogulin pozvani su ponovo u akciju spašavanja dvoje planinara također na Kleku. Ovaj puta radilo se o hrvatskim državljanima, ocu i kćeri, koji su vođeni svojom strašću za planinama dovedeni u opasnu situaciju.

Akcija je ponovo krenula pozivom iz ŽC112 Karlovac u 14.55 sati. Prve informacije govorile da su se otac i njegova kćerka uputili na planinarski uspon na vrh Kleka i to stazom koja nije markirana za tu namjenu. Radi se o vrlo zahtjevnom terenu tj. traverzi penjačkog smjera Vrijeskova pločica koja je više poznata alpinistima nego „običnim“ planinarima. Uvidjevši da se nalaze na vrlo opasnom terenu koji ne dozvoljava dalji uspon ali niti povratak, naš dvojac je odlučio da pozove u pomoć GSS što se pokazalo kao vrlo dobra odluka. Pozivom na 112 i prosljeđivanjem poziva na dežurni telefon HGSS Stanice Ogulin krenula je akcija sa 11 spašavatelja  koji su podijeljeni u dva tima. Prvi tim je u rekordnom roku od 25 minuta stigao do planinarskog doma na Kleku, a u slijedećih 15 min locirali su ih i došli do unesrećenih. Osiguravši ih  penjačim pojasom i kacigom izvršene su pripreme za evakuaciju. Za to vrijeme vođa transporta je pregledao i odabrao trasu puta koja vodi do uobičajne staze na vrh Kleka.  Po dolasku i drugog tima krenulo se u spuštanje prema sigurnosti planinarskog doma gdje se stiglo oko 17.30 sati. Nakon kraćeg odmora u dobrom raspoloženju gorskih spašavatelja i sretnog oca i kćeri, akcija je završena dolaskom na Bijelsko u 18.00 sati.

U akciji je učestvovalo 11 spašavatelja dok je 6 spašavatelja bilo u pripremi. U pripremnoj fazi akcije zatraženo je od ŽC112 Karlovac lociranje mobitela pozivatelja kako bi se potvrdila lokacija i autentičnost poziva u pomoć.

Davor Košutić -  ogulin.gss.hr
 
Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik