Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Smanjite izloženost ambroziji

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Smanjite izloženost ambroziji

Na temelju Odluke o agrotehničkim mjerama, mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina, te mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu na području Grada Ogulina, gradonačelnik Nikola Magdić  donio je  Plan aktivnosti za suzbijanje alergenih korova, posebno ambrozije na području Grada Ogulina u toku 2010. godine.


Na području Grada Ogulina prema podacima Opće bolnice Ogulin evidentirano je veliko povećanje broja djece i odraslih oboljelih od alergijskih bolesti, a među njima je veliki broj osoba koje boluju od alergije na  ambroziju.

Podaci upućuju da se svake godine povećava broj građana koji obolijevaju od alergije na korove a posebno na ambroziju, što je u zdravstvenom i društvenom pogledu zabrinjavajuće, jer djeca i odrasli više mjeseci, gdje cvatu korovi i  ambrozija,  nisu u mogućnosti normalno živjeti, pod stalnom su medicinskom terapijom i moraju se skloniti na zaštićeno mjesto.

Cilj predloženih mjera iz Plana aktivnosti je poticanje građana, gospodarstvenika i ustanova na uništavanje ambrozije na poljoprivrednim površinama i šumama u svrhu sprječavanja cvatnje ambrozije i širenja peludi. Dok se njezinu suzbijanju ne krene sistematski, s dovoljno brojnim i obrazovanim timom, konačno rješenje za uništenje ambrozije neće se ostvariti. Potrebno je poduzeti energičnije mjere za uklanjanje i čišćenje površina od korova.

Prema Planu nositelji aktivnosti za suzbijanje ambrozije su:

-    Grad Ogulin
-    Karlovačka županija,
-    Opća bolnica Ogulin
-    Sredstva javnog priopćavanja
-    Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije,
-    Upravni odjel za stambeno komunalne poslove, prostorno uređenje i zaštitu okoliša
-    Upravni odjel za financije, upravu i samoupravu
-    Mjesni odbori
-    Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o.
-    Osnovne i srednje škole
-    Udruge
-    Državna inspekcija – poljoprivredni i fitosanitarni inspektori.

Nastojat će se  uključiti sredstva javnog priopćavanja u promidžbu aktivnosti predviđenih ovim Planom radi provedbe prevencije i upozoravanja građana i drugih subjekata o štetnosti na zdravlje ljudi od  korova, a posebno od ambrozije.

Putem javnih medija je potrebno poticati građane i druge subjekte da se područje Grada očisti od korova i ambrozije.

Svim osnovnim i srednjim školama uputit će se Plan aktivnosti i predložiti, da se u okviru nastave učenicima uputi poruka, da se Grad treba očistiti od korova a posebno od ambrozije u razdoblju od lipnja do rujna tekuće godine, kako ne bi došlo do cvatnje i širenja peludi.

Mjesni odbori na području Grada Ogulina će poticati građane, ustanove i gospodarstvenike na uključivanje u program aktivnosti za suzbijanje ambrozije, te izvještavati komunalno redarstvo o nepokošenim površinama s ambrozijom koje se nalaze u vlasništvu Grada Ogulina.

Plan aktivnosti uputit će se u sve mjesne odbore Grada kako bi se s istim upoznali i aktivno uključili u otkrivanju površina s ambrozijom. Građani i gospodarstvenici imat će mogućnost  dojavljivati komunalnom redaru površine obrasle ambrozijom.


    

Upravni odjel za stambeno komunalne poslove, prostorno uređenje i zaštitu okoliša organizirati će postavljanje plakata o ambroziji na više lokacija u Gradu Ogulinu. Na plakatima će biti istaknut broj telefona 047/52-26-12 na koji će građani javljati o površinama obrasle ambrozijom. Za edukaciju građana o ambroziji, njenom širenju i alergijskim reakcijama, tiskat će letak koji će podijeliti građanima, ako bi se što efikasnije uključili u njeno suzbijanje.

Do ustrojavanja poljoprivrednog redarstva kontrolu provođenja mjera, provodit će Upravni odjel za stambeno komunalne poslove, prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Primat će dojave građana, ustanova i dr. o površinama gdje raste ambrozija. Ukoliko se radi o površinama koju koristi Grad ili je ista u vlasništvu Grada pismeno će obavijestiti Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. Ogulin koji  će poduzeti potrebne mjere (košnja i dr).

Komunalni redari će obilaziti i otkrivati površine zarasle u korov i ambroziju, poduzimati mjere u cilju suzbijanja, sprječavanja i daljnjeg širenja korova i ambrozije.

Uništavanje ambrozije dužni su provoditi vlasnici, posjednici i korisnici poljoprivrednog zemljišta (vrtova, oranica, livada i dr.) i šuma. Uništavanje ambrozije obvezni su obavljati i ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima, parkovima i drugim javnim zelenim površinama. Ukoliko to ne učine, komunalni redar će ih opomenuti, a po potrebi i poduzeti sankcije (novčane kazne).

Temeljem članka 4. stavka 2. naprijed navedene odluke utvrđeno je da vlasnici odnosno ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta koji sami ne poduzmu odgovarajuće agrotehničke mjere na svom zemljištu, dužni su to omogućiti ovlaštenim pravnim osobama.    

Nadalje, člankom 24. stavkom 2. utvrđeno je da će Grad Ogulin o utvrđenom stanju i poduzetim mjerama redovito izvještavati poljoprivrednu inspekciju u područnoj jedinici Ministarstva.

Poljoprivredna inspekcija može rješenjem vlasnicima i ovlaštenicima poljoprivrednog zemljišta odrediti mjere i rokove za otklanjanje nepravilnosti i nedostataka i obvezu izvršenja naloženih mjera.

Stoga se uključimo  svi u suzbijanje širenja ambrozije i njenog alergijskog utjecaja na ljude, pod geslom


BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI!
Grad Ogulin
Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik