Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Najveći skup Ogulinaca u Americi, HBZ odsjek 530 Ogulin, proslavio je 20 godina

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Najveći skup Ogulinaca na američkom kontinentu, HBZ odsjek 530 Ogulin proslavio 20 godina

HBZ-a odsjek 530 "Ogulin", St. Thomas, Ontario, Canada proslavio je svoju dvadesetogodišnjicu postojanja i aktivnog djelovanja u povezivanju domovinske i iseljeničke Hrvatske.

 

Prije 20. godina 27 putnika otputovalo je iz kanadskog grada St. Thomasa na tradicionalnu proslavu Jurjeve u Cokeburg, u Pennsylvaniju. O ovoj velikoj proslavi, koja se već desetljećima održava u ovom malom rudarskom naselju, po uzoru na proslave Jurjeve u Zagorju Ogulinskom, saznali smo tijekom mog susreta i razgovora s Glavnim predsjednikom HBZ Bernardom M. Luketichem, u srpnju 1989.g. u McKeesportu. Uslijedio je osobni poziv predsjednika Luketicha kojeg smo rado prihvatili i ne sluteći o kakovom slavlju ti naši Amerikanci govore.
Međutim suočili smo se zaista s prijatnim iznenađenjima. Ispred Hrvatskog doma „Sv. Juraj“ u Cokeburgu dočekali su nas domaćini s tamburaškim zborom „St. George“ i pjesmom „Rođeni smo svuda po tuđini al' nas srce vuče domovini“ te domaćom šljivovicom i specijalitetima naše domaće kuhinje. Tad, još ne poznavajući taj narod, javio se u nama emocionalni i divan duševni poriv, tako da su mnogi od naših putnika plakali od radosti.

 

Najveći skup Ogulinaca  na američkom kontinentu, HBZ odsjek 530 Ogulin proslavio 20 godina
Naš Slavonac Ivan Hack sa suprugom Gabriellom,
od velike nam je pomoći u kolu, i oko kola.

 

Kroz dvodnevno druženje i slavlje Jurjeve u Cokeburgu niknula je ideja da i mi u St. Thomasu, u Ontariju, osnujemo odsjek Hrvatske bratske zajednice po uzoru na naše novonastale prijatelje i potomke Zagoraca ovdje u Pennsylvaniji.

Vrativši se kući započeli smo s razradom ideje i okupljanjem članstva. S obzirom da su ovdje u St. Thomasu i Londonu postojale mnoge udruge u hrvatskoj naseobini ovih gradova te hrvatska župa Sv. Leopolda Mandića, javljala se je bojazan da ne bi poremetili njihov rad i okupljanja. Međutim bili smo odlučni u svojoj nakani jer su nam u mislima odzvanjale one divne pjesme iz Cokeburga a pred očima se pojavljivale hrvatske narodne nošnje američke djece koja su s izrazitim ponosom slavila blagdan Sv. Jurja i bogatu kulturnu baštinu svojih pradjedova i djedova. Lebdjeli su u našim mislima kao anđeli. A to je pretvaralo svaki trunak straha u radost, štovanje, zahvalu i obvezu. Osjećali smo se dužnima i sposobnim da ideju pretvorimo u stvarnost.

 

Najveći skup Ogulinaca  na američkom kontinentu, HBZ odsjek 530 Ogulin proslavio 20 godina
Odsjek 530 "Ogulin" ponosi se sa svojim ljetnim miniFestom "Zvuci tamburice" na kojem su gostovali mnogi zborovi iz Amerike, Kanade i Hrvatske. Na slici je "Berda Band" iz Slavonskog Broda sa solisticom Viktorijom Kulišić-Đenka. Još prilikom gostovanja 2000.g. na Zvucima tamburice Berda Band nas je obradovala s pjesmom "Oguline da ti nima Kleka" koju je uvrstila u svoj repertuar i CD. A, poznato je, da zahvaljujući našim prijateljima iz Cokeburga ova pjesma je  postala službena himna miniFesta.

 

Na osnivačkoj skupštini, održanoj 19. kolovoza 1990. g. pojavilo se je 25. osoba koje su ispunile i potpisale pristupnice u članstvo Hrvatske bratske zajednice u Americi te uplatile članarinu. S obzirom da su svi nazočni bili iz Ogulina ili okolice odlučeno je da će se odsjek zvati: Društvo Ogulin odsjek 530 Hrvatske bratske zajednice, sa sjedištem u St. Thomasu, u Ontariju. Dozvolu o poslovanju (CFU Charter) dobili smo 9. rujna iste godine a službeno i svečano nam je uručena u New Yorku, na Odraslom TamFestu, u studenom 1998.

Kroz ovih 20. godina našeg postojanja i rada izrasli smo u najveći odsjek HBZ u Kanadi, i u snažnu i najveću društvenu organizaciju u hrvatskoj naseobini gradova St. Thomasa i Londona. Ponosimo se sa 677 odraslih članova i 113. djece. Od samog početka skrbili smo o našoj kulturnoj baštini kroz Tamburaški sastav „Šokci“ predvođenim s pok. Charliem Fudurićem a već 1996. osnovali smo i Folklorni ansambl „Hrvatske korijene“. Utemeljili smo i vrlo značajnu kulturnu priredbu „Zvuke tamburice“ (ljetni miniFest) koja se održava u sklopu našeg godišnjeg piknika koncem kolovoza, i na kojoj su gostovala mnoga kulturno-umjetnička društva iz Kanade i Sjedinjenih Američkih Država te sastavi i pjevači iz Republike Hrvatske. Na samom početku, 1990. Osnovali smo i kuglački tim „CFU-Ogulin“ koji se i danas uspješno natječe u županijskoj ligi Elgin, ovdje u Ontariju.

 

Najveći skup Ogulinaca  na američkom kontinentu, HBZ odsjek 530 Ogulin proslavio 20 godina
Sv. Juraj Jr. Tamburica iz Cokeburga pokrovitelj je tradicionalne proslave Jurjeve od 1950. godine. Svojim godišnjim koncertom obilježiti će ove godine svoju 60. obljetnicu. Iskreno im čestitamo na dugogodišnjem radu i čuvanju našeg hrvatskog kulturnog blaga a posebno kulture i pučkih običaja ogulinskog kraja.

 

U ovo slavljeničko vrijeme želimo posebno istaknuti naše mentore iz Cokeburga; odsjek 354 „St. George“ HBZ i sve organizacije koje djeluju pod njegovim okriljem, na čelu s predsjednikom Luketichem. Od svih njih dobivamo veliku potporu i motivaciju. Ti divni ljudi u potpunosti su promijenili naš život i poglede na životna kretanja. Prvi puta su doputovali u St. Thomas 1994. godine i to s oba tamburaška zbora. Od tada svake godine dolaze na naš godišnji piknik i mini Fest „Zvuci tamburice“ koncem kolovoza a mi na proslave Jurjeve koncem travnja. I, to neizostavno kroz ovih 20. godina!

 

Najveći skup Ogulinaca   na američkom kontinentu, HBZ odsjek 530 Ogulin proslavio 20 godina
Vodstvo i najaktivnije odsjecno jezgro koje zraci energijom,
sviješću i odgovornošću te predvodi u svim aktivnostima.

 

Osnivanjem odsjeka 2001 „Frankopan“ u Ogulinu ta se je veza još više ojačala, i proširila i na ovaj bratski odsjek. Pri susretu naših članova i prijatelja osjeća se pravo obiteljsko okružje. Često na našim okupljanjima ističemo da je to najveći skup Ogulinaca na ovom američkom kontinentu s čime se istinski ponosimo. Interesantno je i da je prva „iskra“ zasvijetlila u McKeesportu 1989., sjedištu odsjeka 3 „Presveto srce Isusovo“, kojeg isto vode naši Zagorci, Modrušani i Ogulinci. Zato pjesma „Oguline da ti nije Kleka“ doista ima pravo značenje, ovdje u Kanadi i Americi. (Franjo Bertović, Canada)


Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik