Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Udruga slijepih ove godine obilježava 55 godina neprekidnog djelovanja

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Udruga slijepih ove godine obilježava 55 godina neprekidnog djelovanja
Godišnja izvještajna Skupština - 24. ožujka 2010.

Udruga slijepih Ogulin osnovana je l4. studenog 1955. pod imenom Savez slijepih Hrvatske - Kotarski odbor Ogulin i bez prekida djeluje svih ovih godina.

 

Udruga slijepih Ogulin održala je danas godišnju Skupštinu u zgradi Sekcije za održavanje pruga Ogulin, na kojoj je precizno izvješće o radu podnio predsjednik Udruge prof. Ivan Jurjević. Na Skupštini ispred Grada Ogulina bio je zamjenik gradonačelnika Vladimir Kubelka, predstavnici Udruge slijepih Primorsko goranske županije Rijeka predsjednik Duško Miočić, tajnik prof. Dragutin Suden i djelatnica istoimene udruge gospođa Marija Đunđek.

Ovogodišnja Skupština Udruge održala se u ozračju 55-te obljetnice osnutka i njezinog kontinuiranog djelovanja. Udruga slijepih trenutno ima 59 članova i to s područja Ogulina 37, Josipdola 7, Plaškog 10, Saborskog 2 i Tounja 3 člana. Većina članova treće životne dobi, 33 ženska i 26 muških članova. 13 članova je potpuno slijepo, dok je sa 5% ostatka vida 43 člana. 2 člana su zaposlena, 2 nezaposlena, 1 je učenik, 1 je invalid Domovinskog rata, 1 je invalid II. Svjetskog rata, a 1 je civilna žrtva II. Svjetskog rata.

 

Skraćeno izvješće predjednika Udruge

Većina članova su korisnici osobnih ili obiteljskih mirovina i tuđe pomoći i njege, 7 članova prima samo tuđu pomoć i njegu, 7 su korisnici osobnih invalidnina koje primaju od Centra za socijalnu skrb Ogulin. Tri člana smještena su u Dom za starije i nemoćne "Biskup Srećko Badurina" Ogulin, a 1 u udomiteljsku obitelj Holjevac u Ogulinu, 10 članova su samci o kojima brinu djeca, rođaci ili susjedi.

 

Udruga slijepih ove godine obilježava 55 godina neprekidnog  djelovanja
Godišnja izvještajna Skupština - 24. ožujka 2010.

 

Udruga je pomogla članovima u ostvarivanju prava, te da postanu korisnici Hrvatske knjižnice za slijepe, uplatila je bibliotečnu članarinu i pretplatu na zvučne i brajeve časopise, kao što to godinama čini, te ostvarivanje raznih olakšica u prometu, TV pretplati, telefoniranju i razno.

Osim svakodnevnih kontakata s članovima, predstavnicima raznih ustanova, institucija, udruga, škola, privrednih i inih subjekata, tajnica je u suradnji s Mobilnim timom Crvenog križa Grada Ogulina obišla prije svega nove članove, ali i one najpotrebitije, bolesne, samce, upoznala ih s novostima u Udruzi, o eventualno još neostvarenim pravima, te im tom prilikom uručila skromne darove, a materijalno najugroženijima i skromne novčane pomoći.

Udruga ima odličnu povezanost s ostalim ogulinskim udrugama: Radost, Društvo "Naša djeca", Matica hrvatska ogranak Ogulin, sa osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićom itd.

Predstavnica Mreže žena Udruge slijepih Ogulin Ljerka Volf i tajnica Udruge Zvjezdana Jurjević sudjelovale su na susretu slijepih žena Hrvatske povodom tradicionalnog obilježavanja Majčinog dana u Karlovcu, kojeg je ovaj puta organizirala Udruga slijepih Karlovačke županije. U prostoriji udruge organizirana su dva susreta žena Udruge i to povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. ožujka 2009. i 13. prosinca 2009. Blagdana Sv. Lucije - zaštitnice slijepih.

Najmlađi član udruge Tomislav Kurelac, učenik sedmog razreda Prve osnovne škole Ogulin, i tajnica Udruge nazočili su obilježavanju "Dana zdravlja" u ogulinskoj bolnici, a u sklopu programa "Tolerancija kroz priče Ivane Brlić Mažuranić" čiji je glavni nositelj Hrvatski savez tjelesnih invalida i idejni pokretač dr. Mirjana Dobranović.

Na poziv Ureda pravobraniteljice osoba s invaliditetom tajnica Udruge sudjelovala je na tribini "Prava osoba s invaliditetom - međuresorna suradnja" koju je u Karlovcu organizirao istoimeni Ured. Tom prilikom pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak dipl. oec. upoznala je nazočne sa djelovanjem i svrhom postojanja Ureda,  i stavila ga na raspolaganje svim osobama s invaliditetom u rješavanju njihovih problema, koje ne mogu riješiti na lokalnoj razini.

Tajnica udruge je u svom izlaganju zamolila Ured da podrži nastojanje Hrvatskog saveza slijepih i udruge i pruži podršku za izglasavanje dodatka na tešku invalidnost s obzirom na specifične potrebe slijepih osoba i kompenzaciju troškova života uzrokovanih sljepoćom. Tajnica je također na poziv Centra za civilne inicijative ureda Karlovac prisustvovala predstavljanju programa E-misija koji se sastojao od mogućnosti pružanja usluga udrugama na području Grada Ogulina od strane Centra za civilne inicijative.

Na Bjelolasici je sudjelovala na susretu djece dječjih vrtića Sesvete, Josipdol, Društva naša djeca Ogulin, djece iz škole pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, a u sklopu trogodišnjeg programa "Tolerancija kroz priče Ivane Brlić Mažuranić" autorice Ljiljane Ivković, Ogulinke, inače suradnica ove udruge.

Član udruge Miljenko Vučić sudjelovao je u Edukacijsko rekreacijskom kampu slijepih Premantura u realizaciji  projekta "Škola sreće" kojeg je u vremenu od 18. do 28. kolovoza 2009. provodio Hrvatski savez slijepih. Cilj projekta bio je osnažiti mlade s oštećenjem vida za kvalitetno organiziranje slobodnog vremena kroz edukativne radionice.

Dio članova Udruge sudjelovao je u psihološkoj radionici na temu "Komunikacija-samopoštovanje" koju je organizirao Klub multiple skleroze iz Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom "Radost" Ogulin, koju je stručno i nadasve s puno ljubavi odradila prof. Barbara Balaško, diplomirani psiholog.

Na poziv Ljiljane Kaurić predsjednice Društva "Naša djeca" Ogulin dio članova Udruge sudjelovao je na obilježavanju "Dana obitelji" koje se uz dobro osmišljen program održalo na jezeru Sabljaci.

Udruga duboko cijeni financijsku donaciju "Društva naša djeca Ogulin", koja je ovoj Udruzi dodijeljena iz sredstava ostvarenih na humanitarnom koncertu "Večeri mažoret plesa" prošle godine.

U sklopu projekta "Ogulinski festival bajke" u organizaciji Turističke zajednice Grada Ogulina u Ogulinu je gostovalo Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život" iz Zagreba sa predstavom za djecu "Slonić Charly" koja je bila odlično posjećena, a istoj je nazočio i dio članova Udruge, te je po završetku predstave upriličeno druženje s članovima Kazališta u prostoriji Udruge.

Predsjednik Udruge sudjelovao je u radu godišnje Skupštine Hrvatskog saveza slijepih na kojoj je prezentirana "Deklaracija o položaju slijepih u Republici Hrvatskoj" i usvojena aklamacijom na sjednici Skupštine Hrvatskog saveza slijepih.

Predsjednik je sudjelovao je na 18-tom pojedinačnom šahovskom prvenstvu slijepih šahista Hrvatske u Premanturi, kojeg je sufinancirala Zajednica športskih udruga Grada Ogulina, na Svečanoj akademiji povodom 63-će obljetnice djelovanja Hrvatskog saveza slijepih u kazalištu "Vidra" u Zagrebu, čije je obilježavanje bilo u znaku 200-te godišnjice rođenja Louisa Brilla, tvorca brajice-pisma za slijepe.

U organizaciji Udruge slijepih Istarske županije Pula,  predsjednik i tajnica Udruge sudjelovali su u realizaciji projekta "Pristupačnost ili informacijske barijere", na savjetovanju udruga slijepih Hrvatske koje je u ERKS Premantura organizirao Hrvatski savez slijepih sa svrhom što kvalitetnije komunikacije između Saveza i temeljnih udruga slijepih, na potpisivanju Ugovora sa Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi RH o odobrenim financijskim sredstvima za osnovnu djelatnost udruge za 2009.

Udruga je realizirala jednodnevni izlet za svoje članove i njihove pratitelje u Stubičke Toplice na kojem su osim zajedničkog druženja i kupanja obišli "Gupčevu lipu" i uz stručnog vodiča posjetili "Muzej seljačkih buna" u Gornjoj Stubici.

Udruga je već tradicionalno okupila svoje članove povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa 15. listopada kojemu su nazočili i dogradonačelnik Vladimir Kubelka, defektologinja Prve osnovne škole Ogulin prof. Bernarda Veršec, predstavnici lokalnih medija koji uz dostatan medijski prostor prate sva važnija zbivanja u udruzi. Njegovo obilježavanje bilo je u znaku 200-te godišnjice rođenja Louisa Brilla tvorca brajice, kojemu slijepi iz cijeloga svijeta odaju zahvalnost za njezin nastanak, jer svaka slijepa osoba koja poznaje brajicu, ne samo da je pismena, već sljepoću lakše i podnosi.

U ovom izvještajnom razdoblju ostvarena je konkretna suradnja sa Udrugom slijepih Grada Karlovca i Karlovačke županije koja se sastojala u slijedećem: Udruga slijepih Ogulin sudjelovala je u realizaciji projekta "Edukacija javnosti o zapošljavanju slijepih i slabovidnih osoba na području Karlovačke županije" kojeg je provodila Udruga slijepih Grada Karlovca i Karlovačke županije.
U organizaciji Udruge slijepih Ogulin uoči Dana invalida 2. prosinca 2009. održana je edukacija djece o komunikaciji i pristupu slijepim osobama u Dječjem vrtiću "Bistrac" u Ogulinu i Josipdolu. Tom je prilikom promovirana edukativna slikovnica "Naša Zola" koja je nastala u sklopu projekta kojeg je provodila Udruga slijepih Grada Karlovca i Karlovačke županije "Pruži mi ruku i budi mi prijatelj".

Podnesena su Izvješća Nadzornog odbora o financijskom poslovanju udruge za 2009. te Prijedlog plana i programa rada i financijskog plana za 2010. koja su jednoglasno usvojena.

Udruga se zahvaljuje na pomoći i razumijevanju Gradu Ogulinu, Općinama Josipdol, Tounj, Plaški, Saborsko i svim ostalim donatorima koji su financijski pomogli njihove aktivnosti. (ip)

 

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik