Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Izrada kućica za ptice – suradnja učitelja i roditelja

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Izrada kućica za ptice – suradnja učitelja i roditelja
I učenici šperploču režu pilicom i lukom

Odgoj i obrazovanje nije samo zajednički rad učitelja i učenika već je posebno važno i sudjelovanje roditelja u obrazovanju.


Odgoj i obrazovanje nije samo zajednički rad učitelja i učenika već su važni i drugi čimbenici. Sama priroda odgojno-obrazovnog rada je takva da se odgoj ne može prepustiti samo školi jer je to zajednička društvena djelatnost.  Bez potpore roditelja i zajednice u kojoj škola djeluje, učitelji ne mogu učiniti više od same nastave i ostvarivanja odgojno-obrazovne djelatnosti. Ali, kada se škola nalazi u okruženju u kojem su roditelji i šira zajednica zainteresirani za njen rad i djelovanje unutar sredine u kojoj se škola nalazi, onda je stanje sasvim drugačije.

Izrada kućica za ptice – suradnja učitelja i roditelja
Učenik  lijepi izrezane stranice kućice za ptice

 

Tada učitelji i učiteljice u takvim školama uspostavljaju uspješnu suradnju s roditeljima i gradom u kojem škola kao ustanova djeluje. To je jedan od glavnih ciljeva osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja gdje se želi uz jačanje odgojne uloge škole ojačati i odnos roditelja i lokalne zajednice u kojoj škola djeluje. Tako su u četvrtak, 11. ožujka 2010. godine u 17 sati učenici 1.a razreda OŠ Ivane Brlić –Mažuranić, u suradnji sa svojim roditeljima i učiteljicom Anđelkom Salopek, pristupili projektu izradi kućica za ptice. Cilj projekta je bio da svako dijete sa svojim roditeljem izradi kućicu za ptice koje će učenici postaviti u okolici škole i svoga doma kako bi se brinuli za ptice stanarice u zimskim mjesecima i hranili ih.

Izrada kućica za ptice – suradnja učitelja i roditelja
Roditelji i djeca u zajedničkom radu


Važno je da se nastavni projekti zbivaju po shemi: dogovor- ostvarivanje- vrednovanje. Učiteljica je održala roditeljski sastanak gdje je iznijela roditeljima plan projekta. Da bi proširila suradnju ne samo na roditelje već i na nastavnike predmetne nastave, u projekt izrade kućica za ptice uključila je i nastavnika predmetne nastave Matu Cindrića, koji kao nastavnik tehničke kulture ima iskustva u radu sa šperpločom, a prije tri godine je na županijskom takmičenju iz tehničke kulture sa svojim učenicima osvojio treće mjesto u izradi kućica za ptice. On je ponudio nacrte za izradu kućica, ljepilo za drvo, a budući da među roditeljima ima i drvnih tehničara, sa zanimanjem i velikim interesom svi roditelji su se uključili u izradu tog projekta. Dogovoreno je da roditelji kupe šperploču i pilice za rezanje šperploče. Dogovoreno je vrijeme kada bi se pristupilo izradi kućica za ptice, tj. kada je većina roditelja slobodna. Naravno, sadržaji i aktivnosti u okviru projektne nastave povezivali su se s programom svih nastavnih predmeta (korelacija i integracija).

Dogovoreno je vrijeme kada će se početi s izradom kućica, a do tog trenutka učenici su bili najnestrpljiviji. S ponosom i srećom na licu dočekali su svoje roditelje poslije nastave. Zajedno su između četiri ponuđena nacrta izabrali nacrt koji im se najviše dopada i prionuli su na posao.

Izrada kućica za ptice – suradnja učitelja i roditelja
Mate Cindrić, nastavnik tehničke kulture, stručna pomoć pri izradi kućica za ptice


U svim etapama projekta postigli smo suradništvo i toleranciju, stvorili smo ugodno radno ozračje, poticali smo kreativnost učenika, a roditelji su međusobno bolje upoznavali i pomagali jedni drugima.

Učenici su pomagali svojim roditeljima, pridržavali su lukove i stavljali pilice, dodavali roditeljima alat za rad i brusnim papirom obrađivali izrezane stranice kućice za ptice. Kad su stranice bile obrađene, pristupilo se lijepljenju kućice.

Ovaj projekt ima za cilj svoje dulje trajanje. Učenici su sada dobili obvezu da vode brigu o pticama zimi, nose im hranu, prate i uočavaju promjene u prirodi, a potaknuli smo kreativnost, inovacije i ideje učenika.

Nastava je zajednička djelatnost učitelja, učenika, roditelja i čitave društvene zajednice i samo uz zajedničke snage svih čimbenika koji su važni za život jedne škole može se postići više u odgoju i obrazovanju naše djece.

Stoga, potrudimo se svi da među djecom stvaramo suradništvo i toleranciju, ugodno razredno ozračje, socijalizaciju u razrednom kolektivu jer ćemo samo tako razvijati i poticati ljubav i kreativnost u razredu gdje će svaki učenik biti uspješan.


Anđelka Salopek, Ogulin
Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik