Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Sv. Nikola konjskom kočijom i punim kolima darova stigao u Zagorje Ogulinsko

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Sv. Nikola u Zagorju Ogulinskom - 2009.

Na Kolišće ispred župne crkve Sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom stigao je sv. Nikola. Sv. Nikola se dovezao u konjskoj kočiji, a u drugim kolima stigli su darovi za djecu Zagorja, Desmerica i Ribarića. Iza njih je trčao krampus, ali za njega nije bilo posla jer su sva djeca bila dobra i dobila dar od sv. Nikole.

 

Sv. Nikola u Zagorju Ogulinskom - 2009.
Puna kola darova za preko stotinu djece

 

Preko stotinu djece predškolske dobi i učenici prva 4 razreda sva tri mjesna odbora s velikim oduševljenjem dočekali su i primili od sv. Nikole poklon paket pun slatkiša i mnogi od njih se fotografirali s svetim Nikolom.

 

Sv. Nikola u Zagorju Ogulinskom - 2009.
Veliko veselje oko sv. Nikole
 

Akciju dolaska sv. Nikole kao i prijašnjih godina, organizirao je KUD "Sv. Juraj" iz Zagorja na čelu s predsjednikom Zdravkom Bertovićem uz pomoć brojnih sponzora koje je predsjednik Bertović spomenuo i zahvalio im se.
 

{youtube width="510" height="410"}-qN38BMW7Sc{/youtube}
Dolazak sv. Nikole na Kolišće ispred župne crkve Sv. Jurja u Zagorju

 

ip

Sveti Nikola, svetac kojeg slavimo 6. prosinca, živio je na prijelazu iz treće u četvrto stoljeće. Rođen je u gradu Patara, na području današnje Turske. Imao je bogate roditelje, koji dugo godina nisu mogli imati djece. Mnogo su se godina molili, sve dok im Bog nije udijelio maloga Nikolu. U ranoj mladosti se oduševio za evanđeoski ideal, najviše zbog dobrog kršćanskog primjera svojih roditelja, koji su prilično mladi umrli. Nikola ubrzo nakon toga postaje svećenik, želeći širiti ljubav i dobrotu.

Kada je umro njegov stric Nikola (biskup), po kojemu je dobio ime, kršćanski puk je očekivao da bi sada on mogao postati biskupom, koji se također zove Nikola. Međutim, on je zazirao od časti. Zbog toga se povlači u Palestinu da živi samotnjački i isposnički život. Kada se vratio nakon par godina, upravo je tada bio umro biskup koji je naslijedio njegova strica. Sve su okolnosti bile upravljene k tome da on postane novi biskup. Tako je i bilo. Kada je postao biskup još više se dao na molitvu, napose noći provodi u bdijenju, a danju je pomagao siromasima i naviještao vjeru.

Prema predaji Nikola je činio velika čudesa. Ozdravljao je bolesne i tješio ljude u svim potrebama. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Napose mu pripisuju da je činio velike stvari pomažući djecu, sve do najvećih čudesa. Tako se spominje da je i jedno raskomadano tijelo djeteta vratio u život. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, te ga nazivamo i zaštitnikom djece. Mnogo se morao boriti protiv nepravde, a sve za ljubav prema bližnjima koji su bili ugnjetavani. Unatoč svim poslovima, nikada nije prestao činiti pokoru i provoditi vrijeme u dugim satima molitve. Umro je 6. prosinca 327. godine te je pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije. Zaštitnik je djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta. Spomendan mu je 6. prosinca. Toga dana, njemu u spomen, roditelji darivaju djecu, zbog njegove velike ljubavi prema djeci.

Bilten ogulinske Župe Sv. Križa br. 62 - 2009

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik