Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Priprema za organizaciju međunarodnog znanstvenog skupa o Modrušu

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Okrugli stol - Priprema za organizaciju međunarodnog znanstvenog skupa o Modrušu

Katedra Čakavskoga sabora Modruše održala je okrugli stol na temu Modruša na povijesnom putu između Panonije i Jadrana. Predstavljen je i treći godišnjak Modruškog zbornika.

Večeras održani okrugli stol u novoj gradskoj športskoj dvorani je uvod u organizaciju međunarodnog znanstvenog skupa u Ogulinu, Josipdolu i Tounju 2011. na temu Modruša na povijesnoj Jozefinskoj cesti na spojnici Panonije kao jedne od najvećih rimskih provincija i Senja na Jadranu.
    
Skup je otvorio Zvonko Trdić predsjednik Katedre Čakavskoga sabora Modruše. Na skupu su ispred Grada Ogulina bili dogradonačelnici Tone Radočaj i Vladimir Kubelka, predsjednik Gradskog vijeća Milan Sabljak, načelnik Josipdola Zlatko Mihaljević, te mnogi uzvanici iz Pule, Senja, Zagreba i gosti. Svečanost skupa i promociju novog Modruškog zbornika uveličalo je Hrvatsko pjevačko društvo "Klek" Ogulin koje na početku otpjevalo himnu.


Okrugli stol - Priprema za organizaciju međunarodnog znanstvenog skupa o Modrušu
Dr. Boris Olujić o svojim iskustvima na arheološkim iskapanjima na Viničici


Nakon uvodne riječi dobrodošlice, te upoznavanje nazočnih s temom i mogućnošću turističke svrhe Jozefinske ceste, Trdić je pozvao na razgovor o temi skupa. U sat i pol, mnogi su se javili prigodnim riječima: Drago Miletić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Zlatko Mihaljević načelnik Općine Josipdol, Joso Mihaljević posebno izrazivši bojaznost o zagađivanju i preusmjeravanju izvora pitkih voda izgradnjom buduće nizinske pruge, Blaženka Ljubović ravnateljica senjskog muzeja ponudivši stručnu i iskustvenu pomoć Katedri, Boris Olujić doktor povijesnih znanosti koji se bavi istraživanjem i iskapanjem na josipdolskoj Viničici i proučavanjem povijesti Japoda, Željko Holjevac doktor povijesnih znanosti iz Brinja,  Damir Belančić po kojemu mještani nemaju nikakve koristi od Olujićeveg istraživanja Japoda ni od Modruša ni od Pavlinskog samostana na Kapeli te da se  urbanizacijom uništavaju spomenici kulture.

 

Okrugli stol - Priprema za organizaciju međunarodnog znanstvenog skupa o Modrušu
Nazočni uzvanici i gosti

U nastavku je pjevačko društvo izvelo pjesmu "Modrušu moj". Potom su Boris Olujić, Borislav Grgin i Ivan Jurković predstavili treću po redu tiskanu knjigu znanstvenih radova "Modruški zbornik" kao jedinu znanstvenu tiskovinu u Karlovačkoj županiji. Modruški zbornici nastali su u jednom mjestu, Modrušu, sa desetak stanovnika i primljeni su odlično u znanstvenom svijetu Hrvatske. U trećem broju znanstvene članke su objavili Petar Strčić – Bernardin Frankopan i njegovo doba, gospićko-senjski biskup Mile Bogović – Crkvene prilike u vrijeme Bernardina Frankopana, Borislav Grgin – Modruš između kneževa Frankopana, Osmanlija i kraljevskih vlasti 1458-1526, Robert Kurelić – Prvi markgrofov rat i Frankopani, Hrvoje Kekez – Bernardin Frankopan i Krbavska bitka: je li spasio sebe i malobrojne ili je pobjegao iz boja?, Lovorka Čoralić – Prekojadranska iseljavanja iz Modruša od XIV. do XVI. stoljeća, Sanja Vulić – Jezik u središnjoj Hrvatskoj u doba Bernardina Frankopana, Ivan Jurković – Originalni primjerci i kritička izdanja Govora za Hrvatsku kneza Bernardina Frankopana, Violeta Moretti – Oratio pro Croatia Bernardina Frankopana, Milan Kruhek – Bernardin Frankopan krčki, senjski i modruški knez – posljednji modruški Europejac hrvatskoga srednjovjekovlja 1453-1529, Zorislav Horbat – Fortifikacijska djelatnost Bernardina Frankopana, Marko Špikić – Modruš, povijesni spomenik između predaje i diskontinuiteta i Drago Miletić – Baština i baštinici.

ip

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik