Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Mama je mama - Okrugli stol na temu maloljetničke trudnoće

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

U Gradskoj vijećnici, poslijepodne je održan Okrugli stol na temu: Maloljetničke trudnoće i majčinstvo – otvorimo oči!
 
Naša Ogulinka mr. sc. dr. Nives Šikanić Dugić, spec. ginekolog
Naša Ogulinka mr. sc. dr. Nives Šikanić Dugić, spec. ginekolog


Udruga roditelja "Korak po korak" u suradnji s Uredom UNICEF-a u Hrvatskoj i Udrugom roditelja djece i mladeži Ogulin održavala je, u srijedu 21. listopada 2009. od 16.30 do 19.00 h u Gradskoj vijećnici u Ogulinu, Okrugli stol "Maloljetničke trudnoće i majčinstvo – otvorimo oči!", .

Tim povodom okupilo se pedesetak predstavnika osnovnih i srednjih škola, patronažne službe, školske medicine, primarne ginekološke zaštite, nevladinih udruga te predstavnici grada Ogulina i Karlovačke županije i mlade djevojke mažoretkinje iz Društva "Naša djeca" Ogulin. Početak Okruglog stola otvorila je profesorica Karmela Matić, stručna suradnica za odnose s javnošću, a sve nazočne pozdravio je dogradonačelnik Grada Ogulina gosp. Vladimir Kubelka.

Prvim dijelom predavanja naglasak je stavljen na rizično spolno ponašanje mladih i  psihosocijalni aspekt maloljetničkih trudnoća i majčinstva, u kojem je prezentaciju održala Silvija Stanić, dipl. psihologinja i voditeljica projekta "Mama je mama". Također, prisutne je upoznala s inicijalnom idejom, nastankom i provođenjem projekta "Mama je mama", kao i o raznim aktivnostima pokrenutim s ciljem prevencije rizičnog ponašanja mladih i pružanja pomoći maloljetnim trudnicama, majkama i njihovim obiteljima

Mr. sc. dr. Nives Šikanić Dugić, ginekologinja iz Centra za reproduktivno zdravlje Klinike za dječje bolesti Zagreb govorila je o medicinskim aspektima maloljetničkih trudnoća i majčinstva, rizičnoj seksualnoj aktivnosti mladih te o potrebi za uvođenjem spolnog odgoja u škole koje će na znanstveno utemeljen i razvojno primjeren način mladima dati informacije o odgovornom spolnom ponašanju, prevenciji spolno prenosivih bolesti i maloljetničkih trudnoća.

Dipl. socijalna radnica Vesna Šugar, voditeljica Materinskog odjela u Dječjem domu Zagreb upoznala je prisutne s velikim iskustvom stečenim u radu s maloljetnim trudnicama i majkama, sa socijalnim rizicima, pravnim aspektima pomoći, kao i zakonskim regulativama kojima se podliježe pri radu s ovako osjetljivom skupinom korisnica.

Po završetku izlaganja prikazan je polusatni dokumentarni film "Mama je mama" snimljen u produkciji HTV-a. Kroz film su prikazane priče triju maloljetnih majki, od smještaja u Materinskom odjelu do individualnih savjetovanja i grupa za potporu u Udruzi roditelja "Korak po korak". 

Prateći njihove priče i promatrajući reakcije obitelji i šire okoline, nakon prikazivanja filma uslijedila je rasprava u koju su se uključili predstavnici institucija iznoseći svoje viđenje i iskustva u rješavanju ovog problema. Također, prisutni su iznijeli svoje stavove o filmu, projektu i idejama za budućnost u zajedničkom cilju pružanja psihosocijalne, pravne i druge potrebne pomoći maloljetnim trudnicama, majkama i njihovim obiteljima, ali i utjecaju na prevenciju rizičnog ponašanja mladih.

Okrugli stol na temu maloljetničke trudnoće


Zaključci s Okruglog stola:

    o Potrebno je uvođenje seksualne edukacije u osnovne i srednje škole koja će na znanstveno utemeljen i razvojno primjeren način mladima dati informacije o odgovornom spolnom ponašanju, prevenciji spolno prenosivih bolesti i maloljetničkih trudnoća.

    o Potrebno je uvođenje odgoja za ljudska prava i demokratsko građanstvo s ciljem edukacije mladih kako se u društvu ponašati spram drugih te kako ostvariti svoja prava.

    o Potrebno je jačanje uloge obitelji, kroz edukaciju roditelja o otvorenoj komunikaciji s djecom te načinima kako s djecom razgovarati o seksualnosti.

    o Potrebno je osigurati primarnu ginekološku zdravstvenu zaštitu za maloljetne trudnice, bez obzira na njihovu dob. Zbog rizičnosti maloljetničkih trudnoća potrebno je omogućiti kontrolu maloljetne trudnice u nadležnim ginekološkim ambulantama u bolnicama i Klinikama.

    o Potrebno je sustavno pružanje psihološke i druge potrebne pomoći maloljetnim trudnicama, majkama, njihovim obiteljima i partnerima, s ciljem odgovornog prihvaćanja novonastale situacije.

    o Potrebno je osiguravanje dovoljnih kapaciteta za privremeni smještaj maloljetnih trudnica i majki s djecom izvan obitelji (smještaj u domu ili udomiteljskoj obitelji), u slučajevima kada su odnosi unutar obitelji narušeni ili nepovoljni za majku i dijete.

    o Maloljetnim trudnicama i majkama na redovnom školovanju, potrebno je osigurati mogućnost nastavka školovanja unatoč privremenoj odsutnosti s nastave zbog trudnoće i rođenja djeteta. U tu svrhu potrebno je napraviti protokol o postupanju u slučaju pojave maloljetničke trudnoće.

    o U slučajevima maloljetničkih trudnoća nužna je suradnja obitelji i nadležnih institucija, posebice škole, ustanova socijalne i zdravstvene zaštite. U tu svrhu potrebno je napraviti protokol o suradnji institucija u slučaju pojave maloljetničke trudnoće.

ip

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik