Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Upoznavanje ugostitelja s HACCP vodičem i Vodičem dobre higijenske prakse za ugostitelje

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Savjetovanje ugostitelja

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije i Udruženje obrtnika grada Ogulin održali su danas  21. kolovoza 2009. savjetovanje obrtnika ugostitelja.


Savjetovanje za obrtnike-ugostitelje grada Ogulina i susjednih općina, organizirala Obrtnička komora Karlovačke županije - Udruženje obrtnika Ogulin u dogovoru s ogulinskom sanitarnom inspektoricom Mirom Zrnić i Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije. Na početku savjetovanja, predavače goste i tridesetak ugostitelja pozdravio je gosp. Ljerko Kesner, predsjednik Ceha ugostitelja Ogulina.

 

Savjetovanje ugostitelja


Gosti predavači na temu savjetovanja,  "HACCP vodič" i "Vodič dobre higijenske prakse za ugostitelje", bili su: gosp. Vlado Antolić, dipl. san. inž., načelnik odjela sanitarne inspekcije, gđa. Valentina Tomičić, dipl. inženjerka prehrambene tehnologije voditeljica odjela za mikrobiologiju i kemiju u zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije, te 3 sanitarne inženjerke: gospođe Željka Gračan, Vesna Marković i Sanja Hrastovčak.

Predavači su upoznali nazočne ugostitelje s Zakonom o hrani (NN br. 46./07.), o zdravstveno neispravnoj hrani štetnoj po zdravlje ljudi, o obaveznoj redovitoj kontroli higijenskih uvjeta u svim fazama proizvodnje, prerade i distribuciji hrane, o provedbi preventivnih postupaka samokontrole razvijene u skladu s načelima sustava HACCP. Za neuspostavljanje i neprovedbu redovne kontrole higijenskih uvjeta predviđene su visoke novčane kazne.

HACCP je tuđa kratica koja u prijevodu otprilike znači "Kritične kontrolne točke analize rizika". (H – hazard [rizik], A – analysis [analiza], C – cerical [krtitičan], C – control [kontrola], P –point [točka]. Misli se na kritične kontrole točke temperature namirnica kod kuhanja, sobnih temperatura i smrzavanja i sl.

 

Savjetovanje ugostitelja


HACCP je smišljen 1959. za potrebe američkog zrakoplovstva, a njegove metode je 1973. prihvatila prehrambena industrija na području konzerviranja hrane. HACCP je danas svjetski znak za sigurnost hrane, a primjenjuje se za kontrolu mikrobioloških, kemijskih i fizičkih rizika.

U sklopu predavanja ugostiteljima je prezentiran pisani materijal (a isti je i na web-u) – "Vodič dobre higijenske prakse" i "HACCP vodiči za djelatnosti trgovine, pekarstva i slastičarstva", te će isti nakon odobrenja od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi biti u primjeni za provedbu zakonskih obveza kod osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane. 

"Vodič dobre higijenske prakse" je i podsjetnik ugostiteljima u ispravnom poslovanju s hranom u pogledu higijene, osiguravanj< dobrih skladišnih uvjeta, zbrinjavanju otpada, održavanju opreme, osobne higijene i edukacije zaposlenika.

"HACCP vodič" obuhvaća dugogodišnju praksu i iskustvo ugostitelja i institucija, iskustva drugih zemalja u načinu definiranja kritičnih kontrolnih točaka prije i poslije raznih aktivnosti s hranom. Svakodnevnom primjenom ovog Vodiča provodi se preventivna samokontrola higijenskih uvjeta u pripremi i posluživanju hrane u ugostiteljstvu, a sukladno zakoniskim propisima i obvezama.

Nakon zanimljivih predavanja i iskustava, ugostitelji su u raspravi postavljali pitanja na koja su im sanitarni inspektori davali odgovore u skladu sa zakonima Republike Hrvatske. Predavanja i rasprava su bili vrlo korisni i preko njih se došlo do novih saznanja. Ugostitelji se uvijek za savjete i pomoć mogu obratiti sanitarnim inspektorima čija je uloga prvenstveno savjetovanje i pomaganje, dok je kažnjavanje posljednja mjera do koje u praksi rijetko dođe.

ip
Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik