Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Akcija čišćenja sustava Rupećice i Šmitovog jezera od invazivnih vrsta riba

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Velika jedinka endemske ribe svijetlice (Telestes polylepis)
Hrvatsko društvo za biološka istraživanjaiz Zagreba (HDBI), u suradnji sa Udrugom Hyla, Hrvatskim biospeleološkim društvom, Športsko-ribolovnim društvom Ogulin, Speleološkim društvom Đula-Medvedica te Gradom Ogulinom, u petak 14.10.2016. godine organiziralo je akciju čišćenja sustava Rupećice i Zelenog (Šmitovog) jezera od invazivnih vrsta riba.

U prirodnom sustavu Rupećice i Šmitovom jezeru obitavaviše endemskih vrsta životinja značajnihza ogulinsko područje, kao što su čovječja ribica (Proteus anguinus) i riba svijetlica (Telestes polylepis). Riba svijetlica je mala riba veličine oko 15 cm koja dolazi isključivo u ovom sustavu i ne može se naći nigdje drugdje u Hrvatskoj niti u svijetu, a brojnost jedinki u populaciji iznimno je mala. Zbog tako uskog područja rasprostranjenosti svijetlica je u Crvenoj knjizi slatkovodnih riba Hrvatske uvrštenau kategoriju kritično ugroženih vrsta (CR), što znači da joj prijeti visoki rizik od izumiranja. Čovječja ribica također spada u ugrožene vrste (VU) zbog točkaste rasprostranjenosti i osjetljivosti na zagađenja, a populacija čovječje ribice iz sustava Rupećice i Šmitovog jezera spada među najbrojnije populacije u Hrvatskoj. Nažalost, ove su endemske vrste pod sve većim pritiskom invazivnih vrsta riba koje prirodno ne obitavaju u ovom sustavu već su u njega naknadno unesene (npr. klen, pijor, linjak). One kroz predaciju i kompeticiju negativno utječu na čovječju ribicu i ribu svijetlicu i time ugrožavaju njihov opstanak u ovom jedinstvenom sustavu.

Zbog toga je cilj ove akcije bio ukloniti što je više moguće invazivnih vrsta riba iz sustava, kako bi se endemskim vrstama olakšao opstanak. Metode koje su korištene za uklanjanje invazivnih vrsta su ribolov elektroribolovnim uređajem iz čamca, lov vršama s obale i lov ručnim alatima ronjenjem u samom jezeru. Korištenje ovih metoda pokazalo se dosta učinkovito, jer smo uspjeli uloviti puno jedinki invazivnih vrsta od kojih je najbrojniji bio pijor (Phoxinus phoxinus), zatim klen (Squalius cephalus), linjak (Tinca tinca) i krkuša (Gobio obtusirostris). Pijori su male ribice koje žive uz obalu pa smo ih zbog toga lako lovili  elektroribolovnim uređajem i vršama. Osim pijora, uz obalu smo ulovili i krkuše, ali i male jedinke klena i linjaka. Velike klenove koji žive dublje u jezeru lovili smo ručnim alatima prilikom ronjenja. Veliki klenovi rade najviše štete drugim životinjama jer su dosta agresivni, a i jedu male jedinke i riblju mlađ ostalih vrsta. Zbog toga nam je prioritet bio ukloniti čim više upravo tih velikih jedinki klena, što smo i uspjeli. Kroz cijelu akciju iz jezera je uklonjeno nekoliko stotina jedinki pijora, nekoliko desetaka jedinki klena te nekoliko jedinki linjaka. Zabilježili smo i četrdesetak jedinki ribe svijetlice koje smo u najkraćem roku neozlijeđene vratili u jezero.

Prema zakonu, alohtone vrste zabranjeno je vraćati u ribolovne vode, već ih je nakon određivanja potrebno neškodljivo ukloniti. Tako smo mi invazivne vrste riba ulovljene kroz ovu akcijužive prevezli u JU Aquatika u Karlovcu gdje su smještene i izložene u akvarijima.
Cijelu akciju čišćenja Šmitovog jezera od invazivnih vrsta riba popratila je i Hrvatska radiotelevizija te je snimljen prilog za emisiju „Školski sat“ o zaštićenim i invazivnim vrstama. Emisiju možete pogledati na linku: https://hrti.hrt.hr/#/video/show/2826843/skolski-sat-zasticene-i-invazivne-vrste-2-studenoga-2016 (prilog sa Šmitovog jezera počinje na 25:14).


Tanja Mihinjać mag.biol.exe.

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik