Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Pedaliranje po Ogulinu i bajkovitim jezerima

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Pedaliranje po Ogulinu i bajkovitim jezerima

Ciklotrurizam je postao vrlo popularan! Tako je i na području grada Ogulina koji ima iznimno veliki potencijal. Više nije iznenađenje vidjeti grupu biciklista kako pedalira ogulinskim ulicama i kreće prema Kleku ili pak okolnim jezerima i rijekama. Prepoznao je to i gradonačelnik Ogulina Jure Turković. Bio je doslovno prvi građanin kojeg smo susreli pri dolasku, što i priliči prvom čovjeku grada. Lijepo je uređen gradski trg, te prilaz crkvi i Frankopanskoj kuli plijene našu pažnju.

 Tu je i biciklist i profesor Ivan Puškarić Studio, bike bloger Dražen Breitenfeld, pa imamo priliku se svi za jedno fotografirati za uspomenu s gradonačelnikom i malo porazgovarati. Predstavljamo mu našu današnju rutu bicikliranja i kratko mu opisujemo današnji bike plan. Poželio nam je uspješan izlet, a mi njemu ispunjenje dnevnih obaveza i dogovaramo skori susret na temu cikloturizma.

Našem malom teamu ali s vrlo velikom voljom za vožnjom biciklom i promocijom i otkrivanjem ovog kraja pridružuje se i Marinko Matijašić. Naravno prvo idemo do jezera Sabljaci. Predivan dan ide nam na ruku, ali uz pogled prema Kleku i nepreglednim zelenim livadama sve izgleda pomalo nestvarno. Jezero Sabljaci izgledaju kao more. Predivna i pristupačna obala daje velike mogućnosti za odmor i rekreaciju. U takvom ozračju voziti bicikl je poseban doživljaj. Puno ima lijepih mjesta za zaustaviti se i fotografirati. Turisti na dva kotača baš vole takav tip krajobraza koji je očuvan i posebno oni koji dolaze iz zapadnih zemalja gdje takvo što više ne mogu vidjeti i doživjeti. Izmjenjuju se krajolici, hladne šume, lijepe i uređene okućnice.

Prelazimo auto cestu Dalmatinu te počinjemo s laganim usponom prema brežuljkastom kraju prema Skradniku i Tounju. Sve zajedno s nadaleko poznatim ogulinskim vješticama, Đulinom ponoru,  kao i jednom od najljepših vrhova i grebena, Klek i okolna jezera i rijeke daju neke nove još neispričane biciklističke priče. Dobrim osmišljavanjem i povezivanjem bike staza, te gradnjom osnovne ciklo infrastrukture Ogulin ima sve preduvjete da bude naša vodeća bike destinacija.

Naše putovanje na biciklu nastavljamo prema ušću Tounjčice i Mrežnice i slapovima i mjestu Sastavci. Na kratko smo još svratili do mosta na kat na Tounjčici koji jednistven u Europi. Takve građevine, prirodne ljepote jezera, rijeka i planina dobar su mamac za turiste, pa tako i one na dva kotača. Ogulin tu kao veliko administrativno i kulturno središte može se nametnuti kao nezaobilazna bike meka. Mogućnosti smještaja, opskrbe, pa i zabave i općenito ostale uslužne djelatnosti mogu biti od važnih faktora svakog pa i cikloturističkog  razvoja. Ogulin je i prometno središte i željeznice i auto-cesta čime je u prometnom smislu lako dostupan. Biciklističke rute tu mogu početi i završavati kao i naša ruta. Koju nastavljamo nakon posjeta Robinzonskom kampu i slapovima Sastavci. Nakon što smo prevezeni čamcem i biciklom naravno uz slapove Tounjčice na drugu stranu rijeku gdje smo nakon uspona i pitoresknih pašnjaka krenuli prema Genaralskom stolu. Nakon prelaska Mrežnice i Dobre odmarali smo se u toplicama Lešće. Naše putovanje smo nastavili penjanjem na Trošmariju, pa ponovno uz hidrocentralu i vijugavu Dobru se spustili u Ogulin u predvečerje i doživjeli i vidjeli grad noću. Naši mjerači su pokazali da smo prešli danas oko 85 kilometara na biciklu.

Na puno veće i dulje putovanje ogulinci Marinko Matijašić i Ivan Puškarić idu u srpnju. I to manje ni više nego u srpnju kreću prema Alpama. A ovakve vožnje koje odrade i po nekoliko puta tjedno samo su im lagani trening. Jer u devet dana treba prijeći oko 800 kilometara i to kroz četiri države i preko mnogih planinskih prijevoja. No zavidimo im već sada dok nisu ni krenuli. Marinko naglašava kako je ljubitelj prirode i planina, a posebno Dolomita koji  se smatraju za najljepše u svjetskim razmjerima. Na taj put su se odlučili i zbog zdravlja koje nam svima najviše treba iznad svega. Tako će aktivan odmor biti višestrukog karaktera i zdrav i trendi. Treba i Marinku i Ivanu poželjeti prije svega dobro i lijepo vrijeme jer će im u vrletima Alpi sigurno trebati. U njihov uspjeh u koji uopće ne sumnjamo biti će sigurno zapisan velikim slovima.

Možda se nađe vremena i za promociju Ogulina i naše zemlje jer i mi s našim krajolikom možemo konkurirati velikim  ciklturističkim zemljama. Jer s istim ciljem koji Marinko i Ivan idu u Italiju i Austriju, tako može i Hrvatska i Ogulin biti pozivnica da ljetni i aktivan odmor provedu kod nas. Možete li zamisliti jedan dan pedaliranja uz Dobru, pa obilazak jezera i Kleka, rijeka i kanjona i slapova u okolnim mjestima.
Upravo o tome u bike blogu Pedaliranje pisao sam na Tportalu o svom posjetu Ogulinu i ovom kraju.
Više na   http://www.tportal.hr/pedaliranje/429512/Biciklisticka-balada-o-Zmaju-i-Tounjcici.html

Dražen Breitenfeld

 


 


 

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik