Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
KUD Tounjčica promovirao nekadašnji amblem

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

KUD Tounjčica promovirao nekadašnji amblem

Kud Tounjčica iz Tounja rekonstruirao je i promovirao amblem Djevojačkog društva Srce Isusovo koje je u Tounju djelovalo prije stotinu godina.

 
Predstavljanje glasnika KUD-a
i Amblema Djevojačkog društva Srca Isusova iz Tounja

KUD „Tounjčica“ iz Tounja je u subotu 17. svibnja 2014. godine s početkom u 19:00 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin organizirao predstavljanje svojeg glasnika „Tounjčica“ i Amblema Djevojačkog društva Srca Isusova iz Tounja. 
 
Na samom početku predstavio se tamburaški sastav KUD-a koji je izveo splet tounjskih plesova i zajedno s izvornom skupinom izveo pjesmu Vrani se konji sedlaju uz prvi glas Matije Mateškovića. 
 
KUD Tounjčica promovirao nekadašnji amblem
 
Branko Rumenović, predsjednih KUD-a „Tounjčica“ pozdravio je sve nazočne goste, te ukratko predstavio rad KUD-a. Branko Rumenović napomenuo je da KUD djeluje od 1971. godine kada su se okupili mladi tounjskog kraja koji su djelovali pod nazivom Aktiv žena. U to vrijeme aktivno se šivaju narodne nošnje i nabavljaju instrumenti. Stjecanjem okolnosti KUD se 1986. registrirao kao KUD „Tounjčica“. Korijene svojeg djelovanja društvo vuče s početka stoljeća, iz 1900-te godine. Postoje zapisi o aktivnostima Tounjaca te brojne nagrade za folklorno stvaralaštvo. Poslije prvog svjetskog rata kada se slave brojne crkvene svečanosti tounjska mladež aktivno sudjeluje u životu Župe i mjesta. 1952. godine mladi iz Tounja nastupaju na smotri u Ogulinu i osvajaju drugu nagradu u folkloru i treću nagradu u pjevanju. Dvije godine kasnije mladi iz Tounja na smotri u Ogulinu osvajaju prvu nagradu s narodnim kolom i pjesmom Kupi mi babo volove. Pjevanje i plesanje prenosi se s generacije na generaciju i danas o očuvanju bogate tradicijske kulture tounjskog kraja brinu članovi KUD-a „Tounjčica“. Danas KUD djeluje u tri skupine i to dječjoj, tamburaškoj i izvornoj i broji pedesetak članova različite životne dobi. 
 
Nakon predstavljanja KUD-a, Branko Rumenović predao je riječ gđi. Višnji Lipošćak, predsjednici Ogranka Matice hrvatske Ogulin. Suradnja KUD-a i Matice hrvatske traje već dugi niz godina te se Višnja Lipošćak prisjetila prezentacije knjige Pučki napjevi ogulinskog kraja u Generalskom Stolu iz 2010. godine. Na navedenoj promociji bilo je nekoliko članova KUD-a, a danas se na ovoj prezentaciji nalazi veliki broj mladih članova, što je za svaku pohvalu.
 
Višnja Lipošćak predstavila je glasnik Tounjčica te napomenula da su joj sva tri broja glasnika jako dobro poznata, jer aktivno sudjeluje u njegovoj izradi. Višnja Lipošćak pohvalila je trideset aktivnosti koje su navedene u glasniku, a koje pokazuju značajnu kvalitetu rada KUD-a. 
 
KUD Tounjčica promovirao nekadašnji amblem
 
Osim spomenutih aktivnosti iz 2013. godine u glasniku se nalazi i članak „Obiteljska škrinjica“ autora Branka Rumenovića u kojem je opisano njegovo obiteljsko blago te narodna nošnja tounjskog kraja. U glasniku su predstavljene i stare fotografije tounjskog kraja. Tako se na fotografijama može vidjeti Tounjsku gospodu iz oko 1920. godine, skupinu Tounjaca iz 1960. godine, Tounjke između dva svjetska rata, Folklornu grupu iz Tounja iz razdoblja oko 1955. godine, izgled unutrašnjosti Župne crkve svetog Ivana Krstitelja iz 1958. i 1959. godine. 
 
Na prezentaciji je predstavljen i članak Moja sjećanja na 1990., 1991. i 1992. godinu, autorice Katice Zoretić. Naime, kako prije nikada nije bilo zapisa o tom razdoblju, Katica Zoretić tada aktivna članica KUD-a, prisjetila se brojnih aktivnosti koje je zapisala i prezentirala javnosti.
 
Pri kraju glasnika nalaze se članci koji govore o gostovanju KUD-a „Tounjčica“ na smotri folklora Miholjačko sijelo te o Hrvatskoj etnoriznici. Dobrim i kvalitetnim nastupom na 17. Smotri izvornog folklora Karlovačke županije Igra kolo u Ogulinu, KUD „Tounjčica“ iz Tounja dobio je čast predstavljati Karlovačku županiju i Smotru iz Ogulina na 39. Smotri folklora „Miholjačko sijelo“. Hrvatska etnoriznica je radionica hrvatskih tradicijskih vještina, koja se tradicionalno održava u Pučišćima na otoku Braču. Godine 2013. Branko Rumenović, sudjelovao je na radionici i predstavljajući KUD „Tounjčica“. 
 
KUD Tounjčica promovirao nekadašnji amblem
 
Pri samom kraju predstavljanja glasnika Branko Rumenović osvrnuo se na prva dva broja glasnika, te upoznao nazočne kako je došao na ideju pisanja glasnika. 2010. godine tiskao je letak o djelovanju KUD-a na jednom listu papira što se pokazalo neprikladnim. Nakon toga, 2012. godine tiska prvi broj glasnika koji je bio samo na nekoliko stranica. Kako su aktivnosti KUD-a rasle tako je rastao i broj stranica glasnika. Drugi broj glasnika izlazi 2013. godine u proširenom izdanju, a glasnik iz 2014. godine broji 28 stranica. 
 
Nakon predstavljanja glasnika, članovi tamburaškog sastava i izvorne skupine uz prvi glas Marije (Marina) Pribanić izveli su pjesmu Na livadi pod jasenom. Mjesec svibanj posvećen je Majci Božjoj. U Tounju je duga tradicija njegovanja crkvenih pjesama. Najbolji uvod u predstavljanje Amblema bila je stara tounjska marijanska pjesma Da sam sitna ljubica koju su izveli članovi izvorne skupine uz prvi glas Ankice Pribanić. 
 
Amblem Djevojačkog društva Srca Isusova predstavio je Branko Rumenović. Branko Rumenović je Amblem dobio od svoje bake Milke Cazin. Iako na početku nije znao što je to, istraživanjem povijesti i tradicijske kulture tounjskog kraja našao je poveznicu. U spomenici škole u Tounju pronašao je važne podatke. Tako je pronađen podatak da je 30. lipnja 1910. godine proslavljena u Tounju deseta godišnjica blagdana Božanskog Srca Isusova. U toj svečanosti sudjeluje i školska mladež s učiteljicom Jelenom Hübscher. Oko 1920. godine u Tounju djeluje Djevojačko društvo Srca Isusova s kojima rade svećenik Dragutin Šefer i učiteljice Jelena Hübscher i Paula Benić. 
 
Iz razdoblja oko 1920. godine i 1930. godine postoje dvije fotografije Djevojačkog društva na kojoj su učiteljice, svećenik i Tounjke u tradicijskoj odjeći tounjskog kraja na kojima se jasno vidi Amblem. U nekoliko navrata baka Milka Cazin pričala je kako su žene Amblem nosile za vrijeme raznih svečanosti kao što su Tijelovska procesija, Ivanja, Božić, ali se taj običaj tijekom vremena izgubio.
 


Na temelju podataka iz Spomenice i starih fotografija Branko Rumenović napisao je projekt i prijavio na natječaj Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, šport i informiranje Karlovačke županije. Zahvaljujući kvalitetnom predstavljanju istog Karlovačka županija odobrila je sredstva zahvaljujući kojima je nastala rekonstrukcija Amblema, koja će postati dio tradicijskog nakita za potrebe KUD-a „Tounjčica“. Branko Rumenović napomenuo je kako je ovo peti projekt koji je financiran iz Proračuna Karlovačke županije, te nadodao kako je KUD „Tounjčica“ dobio sredstva za nabavku opanaka, čemera, nošnji i tradicijskog nakita te za sufinanciranje prijevoza na Smotru. 
 
Prije završetka druženja, Branko Rumenović zahvalio je svim gostima na dolasku te im podijelio glasnik „Tounjčica“. Posebnu zahvalu je uputio ravnateljici Višnji Lipošćak na pomoći i suradnji. Zahvalio se i svim članovima KUD-a kojima je podijelio zahvalnicu, glasnik i Amblem. 
 
U ime svih članova KUD-a svim nazočnima obratila se i Marija (Marina) Pribanić, koja je od srca zahvalila predsjedniku KUD-a Branku Rumenoviću na vođenju KUD-a i očuvanju tradicijske kulture tounjskog kraja. 
Na samom kraju predstavljanja članovi KUD-a izveli su staru tounjsku pjesmu Aj, sinoć sjala jedna zvijezda mala uz prvi glas Ivana Cvitanovića. 
 
Branko Rumenović, mag.oec. 


Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik