Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Priopćenje o novom načinu obračuna potrošnje toplinske energije

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Priopćenje o novom načinu obračuna potrošnje toplinske energijeNakon tribine održane u nedjelju 26. siječnja 2014. u svezi novih računa za isporučenu toplinsku energiju i postavljenih pitanja građana, a nakon očitovanja Stambeno komunalnog gospodarstva d.o.o Ogulin, dajemo slijedeće priopćenje:

Nov način obračuna toplinske energije posljedica je nove zakonske regulative sukladno Zakonu o tržištu toplinske energije, koji je stupio na snagu 6. srpnja 2013. godine. Temeljem navedenog  Zakona Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. Ogulin dužno je bilo uskladiti svoje poslovanje kao proizvođač, distributer i opskrbljivač toplinskom energijom na području grada Ogulina sa zatvorenim sustavom opskrbe (do 2000 metara mreže i 500 korisnika), koji slobodno utvrđuje cijenu prema tržišnim uvjetima. S tim u svezi ishodio je Odluku o iznosu tarifnih stavki i tarifnom sustavu za usluge energetskih djelatnosti proizvodnje, distribucije i opskrbe toplinskom energijom od Hrvatske energetske regulatorne agencije ( HERA-e).

Sukladno tom tarifnom sustavu Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. Ogulin izvršilo je  obračun za isporučenu toplinsku energiju krajnjim kupcima. Do tada se grijanje obračunavalo paušalno po kvadratnom metru prostora, a po novom zakonu obračun se vrši po potrošnji. Cijena grijanja nije se mijenjala od 2006. godine, a cijena energenata uvećana je od tada 150%. Treba naglasiti da su krajnji korisnici do sada plaćali samo dio troškova grijanja (cca 50 %), a ostali dio je podmirivalo Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. Ogulin iz svog poslovanja. Novim zakonom to je kažnjivo djelo i za  lokalnu zajednicu neodrživo, da se jedna djelatnost financira iz druge.

Prema očitovanju Stambeno komunalnog gospodarstva d.o.o.  Ogulin, a nakon detaljne analize Zakona o tržištu toplinske energije, zaključeno je da Zakonom nije predviđeno sklapanje ugovora o potrošnji toplinske energije s krajnjim kupcem, već na temelju odluke većine suvlasnika/stanara, ovlašteni predstavnik stanara sklapa ugovor o potrošnji toplinske energije s kupcem toplinske energije tj. Stambeno komunalnim gospodarstvom d.o.o. Ogulin do 01.06.2014. godine.

U protekla dva mjeseca Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. Ogulin održalo je niz sastanaka sa predstavnicima stanara kao i s pojedinim korisnicima, dostavljao im pisma obrazloženja kako bi ih upoznao sa zakonskim propisima i novim obračunom. Svjesni smo teške gospodarske situacije u kojoj su se našli korisnici i da nekima ovakav obračun premašuje mogućnosti. Takve slučajeve treba rješavati na druge načine (preko socijalnih institucija),  a ne preko poreznih obveznika grada Ogulina.

Slijedeći primjer nekih gradova, a u želji da se pomogne korisnicima, Grad Ogulin u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost voljan je sufinancirati nabavu i ugradnju razdjelnika. Tom ugradnjom sam korisnik mogao bi kontrolirati potrošnju toplinske energije, pa tako i visinu uštede. Stoga Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. Ogulin poziva sve stanare preko ovlaštenih predstavnika da izraze interes za ugradnjom razdjelnika kako bi tripartitnim financiranjem lakše riješili ovaj problem.

Isto tako troškovi grijanja se mogu značajno smanjiti popravljanjem fizike zgrade, odnosno dodavanjem toplinske ovojnice zgrade i tavana, te ugradnjom bolje stolarije. Vlasnici stanova imaju mogućnost prijaviti  projekt za subvenciju  države  ili Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. Ogulin i Grad Ogulin će u najskorije vrijeme utvrditi mogućnosti uvođenje novog energenta – zemnog plina, te u tom smislu izraditi projekt plinskog priključka i tražiti suglasnost od koncesionara Montcogim- plinare iz Svete Nedjelje.

Savjetnica za protokol i odnose s javnošću
Karmela Matić, prof          

 

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik