Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Komemoracija u šumi Međuvođe - Ogulin

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Komemoracija u šumi Međuvođe

Već 21 godinu hodočasti se u šumu Međuvođe i održava komemoracija na mjestu jugokomunističkog zločina i stradanja Hrvata nakon Drugog svjetskog rata.

Komemoracija u šumi Međuvođe

Na komemoraciji 21. rujna ove godine nazočna je bila delegacija Grada Ogulina: zamjenik gradonačelnika Tone Radočaj, predsjednik Udruge Domovinske vojske Ogulin Ivica Stipetić i predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Ogulin Josip Ceranić – Matek, koji su polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odali počast svim stradalima za slobodu Hrvatske.

Komemoracija u šumi Međuvođe

O Međuvođu kao jednoj od postaja hrvatskog križnog puta govorio je i Ante Jozo Ramić, predsjednik Udruge Kovan iz Generalskog Stola.

Karmela Matić

 

Ante Jozo Ramić
Međuvođe – jedna od postaja hrvatskih križnih putova!

Međuvođe je prostor gusto ispresijecan kraškim vrtačama uz željezničku prugu od Karlovca do Rijeke, između stanica Donjih i Gornjih Dubrava, obrastao šumom i omeđen koritima rječica ponornica Globornice i Sušice. Znan je po zlu zbog masovnih likvidacija, po zatajenom jugokomunističkom zločinu nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i civilima, izvršenom nakon završetka 2. svjetskog rata. Pod okriljem noći tu su vlakovima iz karlovačkog logora Dubovac dovažani, ubijani i zatrpavani po jamama. Zazor i prisilni muk o tom strašnom kraju trajao je kroz duga desetljeća titoističke diktature, sve do uskrsnuća hrvatske države.

Počevši od 1992., u Međuvođu se nakon blagdana Križeva, uz dostojanstvo kršćanske molitve i prigodnih riječi, okupljaju ljudi kako bi zapalili svijeće i čuvali sjećanje, mnogi na svoje bližnje kojima još ni nakon skoro sedam desetljeća ne znaju za grob. Molitvu i službu riječi ove subote 21. rujna 2013., predvodio je župnik Generalskog Stola Ivica Tolla. Pohod  započinje od spomenika braniteljima Domovinskog rata u Generalskom Stolu, zaustavlja se kod spomen - obilježja u Tounju i nastavlja preko Gornjih Dubrava. U njemu redovito sudjeluju ratni veterani Hrvatskog domobrana iz Duge Rese, politički zatvorenici iz Karlovca i Ogulina, branitelji, izviđači i drugi. Lani se pridružilo i DPD Sv. Marko Križevčanin iz Skradnika, a pridošli su i veterani riječkog Hrvatskog domobrana. Ove su godine na komemoraciji  bili i zamjenik gradonačelnika Ogulina g. Tone Radočaj, te načelnici općina Generalski Stol i Josipdol Alen Halar i Zlatko Mihaljević. 

Nakon Domovinskog rata udruge su vlastitim doprinosom, te potporom čelništva grada Ogulina i općine Generalski Stol krševito i prostrano područje stratišta Međuvođa učinile pristupačnim i dalje ga održavaju. Napravljen je iscrpni elaborat i prikupljena su svjedočanstva potrebna tadašnjem Hrvatskom državnom saboru. Postavljeni su spomen ploča i raspelo s postajama križnog puta, a kakvih je razmjera bio zločin trebalo bi otkriti dugo očekivano terensko istraživanje mjerodavnih državnih institucija.
Na području Karlovačke županije do sada je evidentirano 56 prešućivanih poslijeratnih masovnih grobišta, te poimenično pobrojano 7746 u Drugom svjetskom ratu i nakon njega poginulih, likvidiranih ili nestalih hrvatskih ljudi. A to nije i konačna brojka žrtava bezdušne «antifašističke» odmazde.

Iznad povijesnog Krbavskog polja, na Udbini, zalaganjem gospićko – senjskog biskupa Mile Bogovića, te zajedništvom domovinske i iseljene Hrvatske sagrađena je spomenička Crkva hrvatskih mučenika. Ona će sljedeće generacije podsjećati kako se nacionalna i vjerska sloboda i država stječu uz velike muke i brojne žrtve. U jedan od njenih zidova ugrađeno je kamenje doneseno s brojnih mjesta na kojima se za Hrvatsku patilo i ginulo. I kamen iz Međuvođa je tamo.

 Generalski Stol, 21. rujna 2013.
 

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik