Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
7. susret gradova i općina – prijatelja djece

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

7. susret gradova i općina – prijatelja djece

U petak, 13. rujna 2013. godine u Opatiji je održan 7. susret gradova i općina – prijatelja djece u zajedničkoj organizaciji Koordinacijskog odbora Akcije Grada Opatije, Grada Opatije i Saveza društava Naša djeca Hrvatske. Tema ovogodišnjeg skupa bila je dječja participacija. Djeca su prepoznata kao zalog sretne budućnosti svojih lokalnih sredina. Potvrđeno je kako djeca imaju pravo na izražavanje mišljenja o svim pitanjima koja se na njih odnose.

7. susret gradova i općina – prijatelja djece

I naš grad imao je svoje predstavnike na Susretu: članove Društva Naša djeca Ogulin iz Dječjeg foruma Klek i Dječjeg gradskog vijeća: Petra Angelova, Elu Vukelja, Lovru Domitrovića, Elu Ćićak i Danijela Ceranića sa voditeljicama Ljiljanom Kaurić i Ljerkom Salopek Bacanović.

7. susret gradova i općina – prijatelja djece

Nakon okupljanja svih sudionika te doručka, skup je svečano otvoren u velikoj konferencijskoj sali GH Adriatic. Himnu je izveo opatijski dječji zbor Mići vrapčići, a potom je slijedilo obraćanje dužnosnika sudionicima. Goste je prvi pozdravio Ivo Dujmić, gradonačelnik grada Opatije, a za njim Ivan Tancabel, opatijski dječji gradonačelnik. Sanja Škorić, potpredsjednica Saveza DND-a, je između ostaloga, najavila susret kod predsjednika Ive Josipovića. S njime će razgovarati o dječjoj participaciji. Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko – goranske županije, iznijela je inicijativu da osim gradova i općina županije budu prijatelji djece. Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu, pohvalila je skup i izbor teme te naglasila da je važno kakvo društvo gradimo djeci. Kada se govori o participaciji djece treba se staviti u poziciju djece i mladih, da djeca budu aktivni sudionici. Pozvala je djecu da traže da ih se uključi u svoje lokalne zajednice, a odrasle da čuju dječji glas. Ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta prisutne je pozdravila Marija Ivanković, načelnica odjela za predškolski odgoj. Prenijela je pozdrave ministra Jovanovića i njegovih suradnika te naglasila da svijet treba češće gledati dječjim očima. Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović istaknuo je da su djeca bolji dio hrvatskoga društva te pozvao djecu da kad odrastu takva i ostanu. Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova, zamjenik ministrice Pusić, Hrvoje Marušić, ističe da djeca mogu učiti odrasle jer djeca govore bez opterećenja. Naglasio je da djeca i odrasli zajedno trebaju graditi Hrvatsku i Europu. Đurđica Ivković, predstavnica UNICEFA u RH, pozvala je sve da naprave osobnu promjenu. Djeca su pozvana na novu kulturu komuniciranja. Cilj je graditi demokratičniju Hrvatsku u kojoj će se čuti dječji glas.

7. susret gradova i općina – prijatelja djece

Nakon poduljeg uvodnog pozdravljanja svih sudionika, tajnica DND Opatija Sanja Škorić održala je kratko predavanje na temu Dječjom participacijom za svijet po mjeri djeteta.U uvodu je istaknula da je Savez DND-a najstarija organizacija koja skrbi o djeci, od 1962. godine. Svoj rad temelji na Konvenciji o pravima djece. Akcija Gradovi i općine – prijatelji djece traje od 1999, a glavni joj je cilj motivirati odrasle u gradovima i općinama da potpunije ostvaruju prva i potrebe djece. Oblici dječje participacije pri Savezu DND-a Hrvatske su sljedeći: Dječji forumi, Dječja gradska vijeća, susreti sa načelnicima, gradonačelnicima i županima te susreti sa sabornicima. Škorić je svoje izlaganje zaključila riječima da participacija djece olakšava stvaranje tolerantne, nenasilne, sigurne zajednice potičući kulturu međusobnog poštovanja, povjerenja i demokratičnog društva. Kao što djeca trebaju čuti i slušati odrasle tako i odrasli trebaju čuti i slušati djecu.

7. susret gradova i općina – prijatelja djece

Ivan Tancabel, gradonačelnik djece Opatije, ukratko je prezentirao rad DGV-a Opatija pod nazivom Dječja participacija u Gradu Opatiji – naših prvih dvanaest godina. Lijepo je bilo slušati i gledati o bogatom programu DGV-a Opatija, njihovim brojnim akcijama, nacionalnim i međunarodnim susretima (Brisel, Cipar). Jedan od razloga tako bogatog, raznovrsnog i kvalitetnog rada su znatna novčana izdvajanja iz gradskoga proračuna.
Prvi dio ovoga skupa završen je izvedbom opatijskog mjuzikla Footlose na opatijski način. Mjuzikl je prilagodila i postavila Meteja Majerle. .

Nakon zajedničkoga prvog dijela Susreta, koji je obuhvaćao obraćanje odraslih, uslijedile su radionice namjenjene odraslima i djeci. Djeca su sudjelovala u jednoj od četiri radionice: Čokoladni poljupci iz Opatije, Moja opatijska kamelija, Potraga za blagom i Lepa domaća beseda. Naši Ogulinci išli su u potragu za blagom opatijskim ulicama. Dio potrage uključivao je i vožnju brodom. Blago je pronađeno, a djeca su bila iznimno sretna i zadovoljna.

7. susret gradova i općina – prijatelja djece

Odrasli sudionici sudjelovali su u radionici Uloga odraslih i društvene zajednice u unaprijeđenju sudjelovanja djece. Uvodnu riječ preuzela je voditeljica – moderator Miljenka Plazonić – Bogdan koja je najavila predavače i objasnila rad po skupinama. Uvodno predavanje održao je prof. dr.sc. Josip Grgurić, dr. med. čelna osoba Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije Gradovi / prijatelji djece Hrvatske na temu Uloga lokalnih zajednica u širenju ideje gradova i općina – prijatelja djece u kontekstu EU preporuka. U svome predavanju objasnio je prethodne i povijesne uvjete koji su potakli osnivanje ove Akcije te paralele sa nekim europskim državama , posebno Francuskom. U Hrvatskoj je trenutno 40 gradova i općina – prijatelja djece, a cilj je međusobno povezivanje i umrežavanje gradova i općina, solidarnost na mikro i makro planu. Ideja je “multisektorijalnost u smislu sinergizma”.

7. susret gradova i općina – prijatelja djece

Nakon prof. Grgurića riječ je preuzela Marta Berčić koja je objasnila kako ćemo raditi po skupinama, na koje probleme nailazimo u radu Dječjih gradskoh vijeća i koja konkretna rješenja predlažemo. Iako je za svakim stolom bilo predstavnika iz različitih dijelova Hrvatske mogli bismo reći da su se pojavili isti problemi i vrlo slična rješenja. Prvo je pitanje bilo jezične prirode – participacija ili sudjelovanje te određivanje dobne granice dječje dobi. Participacija je potpuniji pojam, a uključuje sudjelovanje i odlučivanje. Djeca su u dobi od rođenja do 15-te godine života. U radu Dječjih gradskih vijeća iskustva su: preopterećenost vijećnika svojim obvezama, slaba suradnja sa školama i lokalnom zajednicom, izostanak zajedničkih sjednica i dijela sjednica gradskoga vijeća i dječjeg gradskog vijeća, needuciranost voditelja, kratkotrajna motivacija vijećnika i voditelja, nepovezanost mlađih i starijih članova u DND-a, deklarativni razgovori bez već ostvarenja… Prijedlozi su da se lokalna zajednica, tj. politički čelnici grada više angažiraju oko Dječjih gradskih vijeća osobito u smislu financiranja, da se bolje pripreme škole, roditelji i djeca koja ulaze u DGV , a voditelji permanentno usavršavaju te da se lokalna zajednica putem lokalnih medija češće izvješćuje o ovoj temi. Nakon gotovo trosatnog rada rezimiran je današnji rad i potpisana Deklaracija odraslih o dječjoj participaciji koja će se uputiti nadležnim ministarstvima i institucijama.

Ljerka Salopek Bacanović

 

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik