Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
U Ogulinu održana 17. smotra izvornog folklora „Igra kolo“

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

U Ogulinu održana  17. smotra izvornog folklora „Igra kolo“

Radionicom /okruglim stolom pod nazivom „Tradicijska kultura ogulinskog područja u svijetlu Koncencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine (UNESCO)“ započela je 17. smotra izvornog folklora Karlovačke županije „Igra kolo“ Ogulin 2013.

Preko 30 sudionika radionice, predstavnika kulturno – umjetničkih društava sa šireg ogulinskog područja, Matice hrvatske- ogranak Ogulin, Katedre čakavskog sabora, ravnatelja i djelatnika ogulinskih ustanova, Turističke zajednice grada Ogulina i Grada Ogulina,  sa zanimanjem su slušali uvodno predavanje u nematerijalnoj kulturnoj baštini koje su održali dr. sc. Tvrtko Zebec, ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu i dr. sc. Joško Ćaleta, stručni suradnik u Institutu, suvoditelj projekta na nacionalnoj razini. Predavači su nazočne upoznali s načinom prijavljivanja na Listu nematerijalne kulturne baštine te naveli niz primjera koji se na listi već nalaze: Čipkarstvo u Hrvatskoj, Sinjska alka, Klapsko pjevanje, Ojkalica, Nijemo kolo i dr. Nakon izlaganja, razmatrali su se običaji, pjesme i ostali elementi nematerijalne kulturne baštine ogulinskog područja koji bi se mogli uvrstiti na listu Reprezentativne nematerijalne baštine a kao prijedlozi su se istaknuli: napjevi Alaj, govor tounjskog kraja, ogulinske legende, običaj Figudede (preskakanje krijesova uoči blagdana sv. Tri kralja, jelo mošnje od konoplje, glagoljaško crkveno pjevanje, običaj kupovine sluge u Ogulinskom Zagorju. i dr. Valja istaknuti, da se na Listu prijavljuju elementi nematerijalne kulturne baštine koji su specifični i jedinstveni na svom području, te ih je potrebno zaštititi od nestajanja i prezentirati javnosti kao specifičnost nekoga kraja.

Nakon radionice, koja je održana u prekrasnom ambijentu velike dvorane Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin, održana je Večer pučkog kazališta.

U Ogulinu održana  17. smotra izvornog folklora „Igra kolo“

U preuređenoj Konferencijskoj dvorani POU Ogulin, pred više od 150 posjetitelja, kazališnu predstavu „Sliku tvoju ljubim“ održala je dramska družina KUD-a „Sv. Juraj“ iz Draganića. Preko 25 glumaca – amatera, članova društva iz Draganića, na satiričan i izuzetno zanimljiv način su izveli predstavu koja govori o draganićkom životu 50.- tih godina prošlog stoljeća kada su draganićki iseljenici u Kanadu, tražili ženu u Draganiću putem fotografije. Predstava je prepuna zanimljivih scena i događaja, doskočica,  te na komičan način opisuju situacije koje su bile učestale u draganikom kraju, ali i u ostalim krajevima u kojima je iseljavanje u prekooceanske zemlje bila svakodnevnica. Posjetitelji su Draganićance, po završetku predstave nagradili gromkim aplauzom poželjevši, da ponovo, nekom svojom izvrsnom predstavom, gostuju u Ogulinu.

U Ogulinu održana  17. smotra izvornog folklora „Igra kolo“

U subotu, u dopodnevnim satima, na Trgu hrvatskih rodoljuba preko 100 članova KUD-a Klek je priredilo program pod nazivom Sat Otvorenih vrata KUD- a Klek, sa željom da u neposrednom kontaktu, sugrađanima približi svoje djelovanje. Svoj rad, probe sa svojim voditeljima prezentirala su djeca najmlađe dječje skupine, srednja dječja grupa, dječji folklorni ansambl, tamburaške sekcije, folklorni ansambl, izvorna grupa i voklani ansambl. Bilo je prekrasno vidjeti kako brojni Klekovci s ljubavlju i entuzijazmu prema Društvu i tradicijskoj baštini, pjevaju i plešu po cijelom trgu te posjetiteljima objašnjavaju dijelove narodnih nošnji koje su izložili.

U Ogulinu održana  17. smotra izvornog folklora „Igra kolo“

Subota navečer je bila raspjevana i vesela zahvaljujući pjesmi i plesu 17 kulturno umjetnih društava iz naše županije kao i dragih gostiju iz Banove Jaruge. Oko 19 sati na raznim lokacijama u gradu Ogulinu: Parku kralja Tomislava, Trgu hrvatskih rodoljuba, kod golubice i dr.... društva su izvela revijalne programe a brojni ih posjetitelji sa oduševljenjem gledali i fotografirali.
Nakon revijalnih predstavljanja, Društva su održala nastup na ljetnoj pozornici u Frankopanskom kaštelu gdje su se brojnoj publici predstavili šestminutnim programom izvornih pjesama i plesova svoga kraja.

Nedjelju popodne, predstavnici Društava su nazočili primanju kod gradonačelnika grada Ogulina, gosp. Jure Turkovića. Gosp Turković je zajedno sa zamjenikom gosp. Željkom Stipetićem pozdravio voditelje i predsjednike Društava, zahvalivši im što sa svojim društvima njeguju folklornu baštine svog zavičaja. Naglasio je važnost foklorne baštine i identiteta posebice u kontekstu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Nešto kasnije, gradonačelnik je u društvu s zamjenikom župana Karlovačke županije, gosp. Ivanom Banjavčićem, nazočio nastupu svih 17 kulturno umjetničkih društava.

U Ogulinu održana  17. smotra izvornog folklora „Igra kolo“

A Društva su bila posebno vesela i razdragana u nedjelju predvečerje. Naime, sedamnaest Društava iz Ka. županije kao i dragi gosti iz Putnikovića na poluotoku Pelješcu, iz Vranjice kod Trogira, Kotoribe u Međimurju i Rešetara u Slavoniji, s preko 700 folkloraša, sudjelovalo je u svečanom mimohodu kojega su Frankopanskom ulicom predvodili Frankopanska garda Ogulin, Puhački orkestar DVD-a Ogulin i svi timovi Ogulinskih mažoretkinja. Društva su se na nekoliko punktova zaustavljala te brojnim posjetiteljima predstavila kraćim programom a sve nazočne su pozdravili na dijalektu kraja iz kojega dolaze.

Na pozornici u Frankopanskom kaštelu, Društva su posjetiteljima, koji su u potpunosti ispunili dvorište Starog grada Ogulina, priredili nezaboravnu večer, prikazavši iznimnu kvalitetu, raznovrsnost programa, brojna nova scenska rješenja u prezentiranju  izvornog folklora. Zasigurno, program koji je izveden u nedjelju je najbolji i najkvalitetniji program, koji je ikada održan na županijskoj smotri folklora u Ogulinu. Dva sata dug programa je bio prava riznica folklorne baštine, neprocijenjivog bogatstva i velikog entuzijazma.

U Ogulinu održana  17. smotra izvornog folklora „Igra kolo“

Nakon zavšetka nastupa društava, kako u subotu tako i u nedjleju, u konferencijskoj dvorani POU Ogulin, prosudbena komisija u sastavu Joško Ćaleta, Ivica Ivanković i Josip Forjan  je održala  Okrugli stol sa voditeljima Društava. Izrazili su zadovoljstvo nastupima Društava, kratko se osvrnuvši na nastup svakog društva pojedinačno. Također su uputili velike čestitke organizatoru, POU Ogulin, naglasivši da je smotra u Ogulinu, najvalitetnija županijska smotra u Hrvatskoj.

S obzirom na viđeno, komisija je imala jako težak zadatak; odabrati društva koja će našu Županiju predstavljati na smotrama folklora diljem Hrvatske. Vjerujemo da će svoj zadatak obaviti iznimno kvalitetno te da će županiju predstavljati uistinu najkvalitetniji. 

Valja naglasiti, da je sva tri dana, na smotri bila nazočna i Redakcija za narodnu glazbu Hrvatskog radija. U subotu i nedjelju, u popodnevnim satima u Gradskoj knjižnici i čitaonici, redakcija je studijski snimala 15 društava, a snimke će biti korištene za potrebe Hrvatskog radija. Pod vodstvom urednika, gosp. Sikorskog i njegove vrijedne ekipe, snimljeni su izuzetni vokalni primjeri, svirači, solisti što će ostati trajni zapis sa 17. Igra kola te dokument o kvaliteti društva koja su na smotri nastupila.

I ovogodišnje „Igra kolo“ je pokazalo i dokazalo da brojni Ogulinci prate kulturna zbivanja u gradu Ogulinu te iznimno cijene tradicijsku kulturu. Svojim dolaskom u jako velikom broju, izrazili su iznimno gostoprimstvo prema ljudima koji identitet svoga kraja čuvaju od zaborava. Na tome im veliko hvala. Veliko hvala i svima onima koji su smotru organizirali i realizirali , prije svega organizatoru, Pučkom otvorenom učilištu Ogulin te suorganizatorima, ZAKUD- u Karlovačke županije i KUD- u Klek. Glavni pokrovitelj i ovogodišnje smotre je Grad Ogulin a pokrivitelji su još  Ministartsvo kulture RH i Karlovačka županija. Bez njihove financijske pomoći realizacija Smotre ne bi bila moguća. Smotru je medijski pratio  Radio Ogulin, priredivši nekoliko uvodnih emisija i održavši razgovore sa gostujućim društvima.

Veliku pomoć pružili su,  i u realizaciju Smotre se uključili: Gimnazija Bernardina Frankopana, Prva osnovna škola, Gradska knjižnica i čitaonica, Restoran Sabljaci, učenice ugostiteljsko - hotelijerskog smjera Gimnazije Ogulin, Policijska postaja Ogulin, Uprava cesta Karlovačke županije...Svi zajedno su doprinijeli da 17. Igra kolo bude besprijekorno organizirano te da više od 1200 sudionika Smotre uživa u gradu Ogulinu.       

Nikolina Luketić

 

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik