Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Svečanim koncertom KUD "Klek" proslavio 30. obljetnicu Društva

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

U nedjelju, 1. srpnja, pred više od tisuću posjetitelja, u Frankopanskom kaštelu Ogulin, svečani koncert povodom 30. obljetnice održalo je kulturno umjetničko društvo "Klek", Ogulin.

Mnogobrojni članovi Društva, njih 168 s ponosom, ljubavi i entuzijazmom prema tradicijskoj kulturi i folklornoj baštini ogulinskog kraja, ali i cijele Lijepe naše, izvrsno su izveli program koji se odlikovao raznolikošću stila plesanja, pjevanja i sviranja, a koji je posvećen svim generacijama ogulinskih folkloraša koji su u Društvu djelovali proteklih 30 godina i koji su u njega utkali dio svoga života.

Svečani koncert pod nazivom "Ojla la, rajla, la, ojla, ojla, ojla la" započeo je izvedbom ogulinske himne "Oguline, da ti nima Kleka", a nastavljen je ogulinskom svadbom. Bilo je dirljivo vidjeti izvedbu pjesme "Dvadeseta godinica moje mladosti" za vrijeme koje se mladenka opraštala od svojih roditelja. Svatovi predvođeni zastavnikom i drugom koja je u rukama nosila tradicionalni ogulinski svadbeni kruh "goru", s Trga hrvatskih branitelja pjevajući pjesmu "Vrani se konji sedlaju, mladi se momci spremaju po onu mladu djevojku" došli su na pozornicu kada je nastalo pravo svadbeno veselje uz tambure Farkašice, Staro kolo i birački ples "Lipi Ivo kolo vodi". Posebno je dojmljiv bio dolazak starog fotografa koji je svatove fotografirao nakon čega su svi zajedno izveli Ogulinsku polku.

Ovom prekrasnom i upečatljivom izvedbom svadbe na najbolji je mogući način započeo koncert koji je trajao dva i pol sata i koji je cijelo vrijeme zadržao pažnju publike koja je svaku izvedbu nagrađivala gromoglasnim aplauzom. Uslijedile su koreografije plesova i pjesama Bizovca, Splita, Bilogore, Like, Gorskog kotara, Dubrovnika i Podravine. Članovi folklornog ansambla, premijerno su na koncertu izveli koreografiju Goranski bal, autora Ivice Ivankovića oduševivši sve nazočne posjetitelje.

Na koncertu su se predstavile sve sekcije Društva: folklorni ansambl, tamburaški orkestar, vokalni ansambl, izvorna grupa, sekcija tradicijskih instrumenata i tri dječje sekcije. Tamburaški orkestar pratio je folklorni ansambl, ali je pri kraju koncerta izveo i skladbu "Cvetje moje" pokazavši i ovoga puta iznimne sviračke kvalitete kako na tamburama tzv. srijemskog štima tako i na tamburama Farkašicama, koje su se nekada svirale u ogulinskom kraju. Osim sviranja na tamburaškim instrumentima, svirači su pokazali i umijeće sviranja na tradicijskim instrumentima: samici, gajdama i posebice ljerici.

Cijeli program, izvrsno su skečevima i anegdotama najavljivali i povezivali članovi izvorne grupe, podsjetivši na stari izvorni ogulinski govor i situacije iz života sela, kao i voditeljica programa Glorija Domitrović, lirskom i nadahnutom konferasom. Vokalni ansambl Društva je odlično izveo dvije klapske skladbe "Kroz planine, brda i gore" i "Mare moja, moj uzorje" te dubrovačku skladbu "Izišla je zelena naranča" pokazavši izuzetne vokalne sposobnosti.

Na koncertu je nastupilo i stotinjak djece, koji djeluju u dječjoj igraonici, srednjoj dječjoj grupi i dječjem folklornom ansamblu. Najmlađa skupina djece se razigrano i veselo predstavila koreografijom igrica i kola ogulinskog kraja pod nazivom "Cin, cin cvrgudan", srednja dječja grupa je uz pratnju tamburaša izvela koreografiju "Paun pase, trava raste" potvrdivši primat u dječjoj folklornoj izvedbi na području naše županije, a dječji folklorni ansambl koreografiju "Pitaju me otkud jesam mlada" prefektnom izvedbom pokazavši zašto su niz puta bili najbolji na smotri dječjeg folklora Karlovačke županije i dva puta osvojili drugo mjesto na državnoj smotri dječjeg folklora u Kutini.

Pred kraj koncerta, predsjednik Društva, Josip Bertović i stručni suradnik za plesnu kulturu pri Hrvatskom saboru Kulture, Goran Škrlec, uručili su prizanja Društva i HSK članovima koji su 25 i 30 godina nesebično i požrtvovno utkali u Društvo. Priznanja izvezena na domaćem platnu za 25 godina djelovanja uručena su Mariji Šajn i Marici Puškarić a priznanja za čak 30 godina aktivnog djelovanja u KUD- u "Klek" dobili su Marica Grdić, Anka Sabljak, Ivan Mihaljević - Jiva, Dragica Stipetić, Ružica Salopek i umjetnička voditeljica Društva Nikolina Luketić, koja je ovim koncertom obilježila i 25 godina umjetničkog ravnanja KUD- om.
Večer ranije, na svečanoj sjednici Društva, KUD "Klek" uručio je priznanja članovima koji 10, 15 i 20 godina aktivno djeluju u Društvu te zahvalnice brojnim pojedincima, udrugama, ustanovama i poduzećima koji su podupirali rad Društva i još uvijek to čine.

U svom obraćanju, na svečanom konecrtu, Nikolina Luketić je naglasila:
"Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast biti umjetnička voditeljica "Kleka" već 25 godina. S ponosom i ljubavlju sjećam se svih generacija koje su obilježile rad Društva, koje su sate i sate provodile na probama, u autobusima, na mnogobrojnim nastupima, smotrama i turnejama. KUD je institucija vrijedna divljenja u svojim nastojanjima njegovanja, čuvanja i prezentiranja tradicijske kulture ogulinskog kraja i cijele Hrvatske, ali i jedna velika obitelj, koja je sve postigla prvenstveno zahvaljujući zajedništvu i ljubavi prema folklornoj umjetnosti. Imala sam čast učiti folklor od najeminentnijih hrvatskih stručnjaka na čelu s dr. Ivančanom, ali i od brojnih kazivača na terenu, koji su mi nesebično i strpljivo opisivali običaje, pjevali pjesme i pokazivali korake. Iako mnogi od njih, ovaj koncert prate s nebeskih visina, s velikim poštovanjem ih se sjećam i zahvaljujem im. Posebna zahvala svim bivšim članovima koji su nam na ovom koncertu najveća podrška. Bez njihovog djelovanje Društvo ne bi imalo današnju kvalitetu i izvrsnost. Ipak, najveće hvala upućujem sadašnjim članovima Društva, koji su imali snage, volje i ljubavi, pripremiti i održati večerašnji koncert u koji su uložili više od 6 mjeseci iscrpnog rada, da bi koncert bio što kvalitetniji".

Nakon umjetničke voditeljice, KUD-ovcima i posjetiteljima se, ispred Hrvatskog sabora kulture, obratio Goran Škrlec, naglasivši važnost kulturno umjetničkog amaterizma te čestitavši Klekovcima na velikoj i značajnoj obljetnici.

Umjetnička voditeljica Društva je Zahvalnicu uručila i gradonačelniku Grada Ogulina, gosp. Nikoli Magdiću koji je zahvalio vodstvu Društva i svim bivšim i sadašnjim članovima na očuvanju hrvatske baštine te županu Karlovačke županije, gosp. Ivanu Vučiću koji je također čestitao Društvu na postignutim rezultatima zaželjevši im još jako puno uspjeha u radu.

Posebno emotivne bile su riječi koje su članovi folklornog ansambla i tamburaškog orkestra uputili svojoj umjetničkoj voditeljici i predsjedniku društva, zahvalivši im na trudu, znanju i ljubavi koje su im je pružili, ali i poželjevši da ih i dalje vode na mnogobrojnim nastupima i turnejama u razne dijelove svijeta.

Koncert je, kao što je i počeo, završio svadbom. Ovoga puta Molvarskim svatima, koreografijom svadbenim običaja sela Molve u Podravini, autora dr. Ivana Ivančana. Izvedba Molvarskih svata bila je izvrsna te su je oduševljeni posjetitelji nagradili burnim pljeskom pozvavši izvođače na bis.

U koncert povodom 30. obljetnice Društva utkani su sati napornog rada, ali i iznimna ljubav prema folkloru, izuzetno zajedništvo i prijateljstvo među članovima Društva, kao i želja i volja da koncert bude vrhunske kvalitete, što je i postignuto. Na sve nastupe, smotre i turneje podsjetilo se i putem multimedijalnih razglednica koje su se na koncertu prikazivale i koje su mamile suze na oči svih onih koji su nekada bili aktivni članovi Društva, a koji su i danas, iako više ne plešu, pjevaju, sviraju, kudovci.... naši Klekovci.

Veseli činjenica da je KUD "Klek" i ovim koncertom potvrdio da je u samom vrhu kulturno umjetničkog amaterizma u našoj domovini te da samo iznimna ljubav i veliki rad, mogu donijeti izuzetne rezultate, kao što je to bio i koncert "Ojla la, rajla la, ojla, ojla, ojla, la".

Čestitke svim izvođačima i zahvala svim KUD- ovcima.

Pučko otvoreno učilošte

 

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik