Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Program rada Vijeća za prevenciju Grada Ogulina za 2011. i 2012. godinu

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Republika Hrvatska

 

    Vijeće za prevenciju Grada Ogulina doneslo je Program rada Vijeća za prevenciju Grada Ogulina za 2011. i 2012. godinu.

 

 

 

 

REPUBLIKA HRVATSKA
KARLOVAČKA ŽUPANIJA
GRAD OGULIN
GRADONAČELNIK
Vijeće za prevenciju Grada Ogulina
KLASA: 022-01/11-01/61
UR.BROJ: 2133/02-01/1-11-2
Ogulin, 23. studenog 2011.
   

    Na temelju točke III. Odluke o osnivanju i imenovanju Vijeća za prevenciju Grada Ogulina (Glasnik Karlovačke županije broj 5/2010) Vijeće za prevenciju Grada Ogulina na sjednici održanoj dana 23. studenog 2011. godine donosi


Z A K L J U Č A K


I


    Vijeće za prevenciju Grada Ogulina donosi Program rada Vijeća za prevenciju Grada Ogulina za 2011. i 2012. godinu koji je privitak ovom Zaključku.
 
 II

    Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja.




Predsjednik Vijeća za prevenciju
      Grada Ogulina          

                                                             ___________________       
                                              Nikola Magdić, dipl.oec      

 

 

PROGRAM RADA VIJEĆA ZA PREVENCIJU GRADA OGULINA ZA 2011.  I  2012. GODINU


Provodeći projekt  "Organizacija prevencije u lokalnoj zajednici"  Ministarstvo unutarnjih poslova je iniciralo osnivanje Vijeća za prevenciju  s ciljem zajedničkog i pravovremenog rješavanja uočenih problema  i time sprječavanja neželjenih posljedica u lokalnoj zajednici.

Vijeće ima zadatak objediniti rad svih, za sigurnost i prevenciju kriminaliteta na području grada Ogulina, relevantnih subjekata. Tako će provoditi program prevencije kroz partnerstvo i zajedničko djelovanje tijela lokalne vlasti, javnih službi i ustanova zaduženih za sigurnost ljudi, imovine i javni red, komunalno redarstvo, a po potrebi i ostale stručne osobe iz pojedinih područja na realizaciji programa prevencije.

Temeljem dosadašnjeg iskustva u radu Vijeća, iskazanog mišljenja članova, praćenja javnog mijenja i društvenih događanja na području grada Ogulina te utvrđivanja relevantnih statističkih podataka  ispunjene su okvirne pretpostavke za određivanje prioriteta značajnih za unaprjeđenje ukupne sigurnost i kvalitete življenja na području grada Ogulina.

U prijedlogu programa rada kao prvi korak u radu Vijeća, izražena je potreba jačanja rada sa mladima na području suzbijanja određenih oblika ovisnosti među mladima, posebno na području suzbijanja ovisnosti o alkoholu koje je najistaknutije među mladima, o čemu svjedoče i rezultati anketnog istraživanja. Oni upućuju na činjenicu da 90% mladih povremeno ili stalno konzumira alkohol. Kako je konzumacija alkohola prepoznata kao osnovni pokretač svih oblika asocijalnog ponašanja, nasilja i delikventnog ponašanja koje za posljedicu ima oštećenje ili uništenje privatne ili gradske imovine, rad Vijeća za prevenciju ići će u smjeru edukacije i osvještavanja mladih o štetnosti i opasnostima koje uzrokuje pretjerana konzumacija alkohola.

U cilju povećanja sigurnosti djece i mladih, prevencije poremećaja u ponašanju i maloljetničke delikvencije, potrebno je razvijati nove i podržati postojeće programe kojima se promovira razvoj pozitivnog sustava vrijednosti, prevencija ovisnosti svih vrsta, vršnjačkog i svakog drugog oblika nasilja, pruža stručna pomoć i edukacija prosvjetnim, socijalnim, zdravstvenim radnicima, policijskim službenicima i drugim stručnjacima radi ranog prepoznavanja poremećaja u ponašanju, osigurava kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece i mladih putem sportskih, kulturnih, obrazovnih, humanitarnih i drugih udruga, promovira volonterstvo, međugeneracijsku solidarnost i sl.

Sastavni dio ovog programa je Plan izvršenja Programa u kojem su navedene konkretne aktivnosti, nositelji, vrijeme realizacije i potrebna financijska sredstva.

1. Program prevencije ovisnosti i poremećaja u ponašanju djece i mladeži i ostale javnozdravstvene akcije za građanstvo u čijoj provedbi sudjeluju mladi

    Cilj akcije i aktivnosti usmjerenih prema mladima i/ili putem mladih prema široj populaciji posvećen je podizanju razine znanja i povećanju socijalnog i emocijalnog učenja.

    Okosnica učenja i razvoja socijalnih i životnih vještina usmjerena je učenju samokontrole, emocionalne svjesnosti, socijalnih kompetencija za usvajanje i razvijanje komunikacije u odnosima s ljudima, razumijevanju nastanka i rješavanju problema u tim istim odnosima.

    Osnovni ciljevi svih oblika preventivnih programa koje provodi Gradsko društvo Crvenog križa Ogulin vodi prema motiviranju učenika za odabir zdravih stilova života, razvijanju samopoštovanja i socijalnih vještina.

    Ostvarivanje ciljeva usklađeno je s načelima Nacionalnog programa prevencije ovisnosti (za razdoblje 2010.-2014.). Programi su prilagođeni dobi djece i njihovim razvojnim i psihofizičkim mogućnostima, nadopunjuju programe u zajednici i školske preventivne programe, edukacija se provodi s ciljem usvajanja zdravog načina življenja i prevencija svih oblika rizičnog ponašanja. Dostupnost individualnog pristupa rizičnim skupinama osigurana je kroz rad Savjetovališta za mlade i obitelj kroz:

-     program odgoja i obrazovanja za ljudska prava i prava djeteta,
-     program aktivnosti za sprečavanje nasilja među djecom i mladima,
-     program suzbijanja trgovanja ljudima,
-     program sigurnosti u školama,
-     program zaštite djece od mina i oružja,
-     program prevencije ovisnosti  i
-     program javnozdravstvenih akcija obilježavanja važnih datuma (Kalendar
 zdravlja).

Program prevencije ovisnosti i poremećaja u ponašanju djece i mladeži i ostale javnozdravstvene akcije za građanstvo u čijoj provedbi sudjeluju mladi provodit će se obilježavajući:

Svjetski dan borbe protiv TBC-a (ožujak)

Svjetski dan zdravlja – 7. travnja

Svjetski dan nepušenje – 31. svibanj – javnozdravstvena akcija „Danas izaberi: Dan bez cigareta“

Sudionici: Udruga roditelja djece i mladeži Ogulin, Gradsko društvo Crvenog križa, učenici osnovnih i srednjih škola.

Svjetski dan prve pomoći (druga subota u rujnu) – Obilježava se putem javnozdravstvene akcije i demonstracije „I ti možeš biti jaka najslabija karika“.

Sudionici: Volonteri mladeži Crvenog križa (studenti i učenici srednjih škola Grada Ogulina i viši razredi osnovnih škola.

Tjedan borbe protiv tuberkuloze: obilježava se svake godine u rujnu u svim osnovnim i srednjim školama putem izrade panoa i prezentacija učenika na satovima biologije. Naglasak se daje na štetnost pušenja cigareta uz poruku „Čuvajmo naša pluća“.

Tjedan sigurnosti u prometu – Program „TI + JA Sigurnost x 2“ provodi se početkom školske godine u tjednu sigurnosti u prometu.

Sudionici: djelatnici MUP-a RH PU Karlovačke, PP Ogulin, predstavnici Savjeta za sigurnost prometa na cestama županije Karlovačke, učenici i studenti koji su prošli osnovne obuke održavanja i provođenja radionica na ovu temu.

Organiziraju se radionice za učenike prvih razreda svih osnovnih škola: Osnovni cilj radionice je usvajanje znanja i vještina sigurnog ponašanja u prometu, prepoznavanje i značenje osnovnih znakova u prometu, te prihvaćanje i prepoznavanje osoba koje mogu pomoći sa svrhom povećanja sigurnosti u prometu učenika prvih razreda osnovnih škola.

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa – 15. listopad

Sudionici: Udruga slijepih Ogulin, osnovne i srednje škole
Cilj akcije: senzibilizacija mladih za osobe s oštećenjem vida i umanjenje predrasuda o sljepoći   

Obilježavanje Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima – 18. listopad

Sudionici: Gradsko društvo Crvenog križa Ogulin, Udruga roditelja djece i mladeži, učenici osnovnih i srednjih škola
Cilj akcije: bolja informiranost učenika i njihovih roditelja o rizicima i posljedicama
trgovanja ljudima

Mjesec borbe protiv alkoholizma, nikotinizma i ovisnosti o drogama  -  15.11. – 15.12.
Provodi se 8 ciklusa radionica putem vršnjačke edukacije.

Sudionici: učenici 5. – 8. razreda osnovne škole i 1. – 4. razreda srednje škole, Udruga roditelja djece i mladeži Ogulin, Savjetovalište za mlade i obitelj pri Gradskom društvu Crvenog križa Ogulin, roditelji.
Cilj i zadaci radionica: upoznavanje s bolestima ovisnosti i posljedicama ponašanja koja uzrokuju ovisnost, aktivnosti vezane za suzbijanje ovisnosti, čija je svrha promocija zdravlja, razvoj prihvatljivih modela ponašanja te prepoznavanje i pružanje pomoći učenicima s rizičnim ponašanjem. Poseban naglasak daje se na prevenciju pijenja alkohola i pušenju kod srednjoškolaca.

Dan obilježavanja borbe protiv nasilja nad ženama – 25. studeni

S obzirom na rastući problem nasilja u obitelji i težinu posljedica koje ono proizvodi kako za žrtvu tako i za cijelu obitelj i zajednicu, potrebno je razvijati programe psihosocijalne pomoći žrtvama nasilja, u slučaju potrebe i u okviru mogućnosti pružiti im i materijalnu pomoć, te razvijati i programe psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja.

Obilježavanje Dana borbe protiv AIDS-a  -  1. prosinac

Program podizanja kvalitete življenja – prevencija poremećaja u ponašanju djece i mladih provodi se tijekom cijele godine, a sadrži djelatnost Savjetovališta za mlade i obitelj pri Gradskom društvu Crvenog križa Ogulin.

Savjetovalište je usmjereno individualnoj pomoći mladima i njihovim roditeljima, specifičnim potrebama odraslih i specifičnim potrebama pojedinih institucija.
To je  mjesto gdje mlade osobe, kao i odrasli članovi zajednice mogu zatražiti stručnu pomoć (pomoć u učenju, pedagoške mjere odgojno-obrazovnog tretmana produženog stručnog postupka, savjetodavni razgovor s mladima i roditeljima, provođenje odgojne mjere – posebna obveza iz čl. 9 st. 2 t. 10 ZSM).

Pilot projekt „ZNAM, MOGU, HOĆU“ – interaktivne pedagoške radionice koje su prilagođene pojedinom uzrastu mladih u svrhu savladavanja znanja i provođenja stečenih vještina sa ciljem prevencije poremećaja u ponašanju, izlaganju rizika ovisnosti, izbjegavanja sukoba, mirnog rješavanja ukoliko do sukoba dođe, suzbijanje nasilja i promocije ljudskih prava i odgovornosti pojedinca u zajednici.

Cilj projekta: osnaživanje mladih za aktivno, konstruktivno, kreativno i odgovorno djelovanje u zajednici i izvan nje kroz razvijanje vještina i sposobnosti koje mogu dovesti do smanjenog rizičnog i neprihvatljivog ponašanja.
Sudionici: vršnjačka edukacija - učenici viših razreda osnovne škole i nižih razreda srednje škole, odgajatelji - roditelji, odgajatelji – nastavnici.


Predsjednik Vijeća za prevenciju
      Grada Ogulina          

                                                             ___________________       
                                              Nikola Magdić, dipl.oec      

 

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik