Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Narodna zaštita obilježila 20 godina od osvajanja vojarni Jugoslavenske armije

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Narodna zaštita obilježila 20 godina od osvajanja vojarni JNA

U petak 17. rujna 2011. članovi Udruge dragovoljaca Narodne zaštite Domovinskog rata Ogulin obilježili su okupljanjem, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća na oba ogulinska groblja i svečanom skupštinom dvadesetu obljetnicu osvajanja vojarni JNA u središtu Ogulina.

Udruga koja  je osnovana 5. prosinca prošle godine i koja okuplja brojne pripadnike Narodne zaštite, uz policiju prvu oružanu snagu Hrvatske okupili su se kod spomen obilježja na Trgu hrvatskih rodoljuba te položili vijenac i zapalili svijeće poginulima u obrani Hrvatske. Molitvu kod spomenika predvodio je župnik i dekan ogulinski mons. mr. Tomislav Rogić. Svijeće su zapalili i predstavnici grada Ogulina, Udruge veterana 143. brigade, Bataljuna Klek, policije i Hrvatskog časničkog zbora.

Narodna 
zaštita obilježila 20 godina od osvajanja vojarni JNA

Predstavnici Udruge zatim su zapalili svijeće svih poginulim pripadnicima odreda Narodne zaštite kod središnjih križeva na grobljima Sv. Jakov i Sv. Petar. U nastavku je održana svečana sjednica u restoranu na Sabljacima. Među gostima su bili nekadašnji predsjednik Kriznog štaba općine Ogulin a sadašnji gradonačelnik Ogulina Nikola Magdić sa zamjenikom Tonom Radočajem,  predsjednik Udruge Narodne zaštite Hrvatske Ivo Posilović, zapovjednik Policijske postaje Ogulin iz ratne 1991. godine Ante Ujević, s tadašnjim zamjenikom Milanom Brozovićem, delegacija Narodne zaštite iz Otočca na čelu s predsjednikom Božom Bižanovićem i ratnim zapovjednikom 133. brigade HV pukovnikom Davorom Peitlom.  Skupštini su nazočili i brojni pripadnici  Narodne zaštite iz svih mjesnih odbora.

Narodna 
zaštita obilježila 20 godina od osvajanja vojarni JNA

Svečanu sjednicu otvorio je njen predsjednik Ivica Stošić Jole uz zamjenike Ivana Salopeka Gavana i Josipa Ceranića-Mateka.  Zatim je član predsjedništva ogulinske Udruge Narodne zaštite Zvonko Ranogajec predstavio tekst koji će se proširen naći i u knjizi o ratnoj povijesti grada Ogulina koju radi povjesničar iz Zagreba Ivan Strižić. Iz navedenog je očito da je Narodna zaštita na prostoru bivše općine Ogulin bila jedna od najorganiziranijih u Hrvatskoj te je dala puni doprinos u kasnijih aktivnostima ustroja brigade HV-a i domobranske pukovnije. Uz svu kronologiju ukazano je na brojne vojne zadaće Narodne zaštite Općine Ogulin te njene vojne akcije: od obrane Cerovnika i Josipdola 22. srpnja 1991., preko akcija u Tržiću i Skradniku u kolovozu iste godine pa do pada vojarni u Ogulinu u središtu grada i na Poredicama 19. rujna 1991.

Narodna 
zaštita obilježila 20 godina od osvajanja vojarni JNA

Predsjednik Udruge 143. brigade HV-a Željko Lipošćak je istaknute aktivnosti Narodne zaštite nazvao impozantnima a 6 tisuća ljudi koji su u njoj sudjelovali su pokazali veliku volju i zanos. Ratni zapovjednik Policijske postaje Ante Ujević je zahvalio na pozivu i obilježavanju ove značajne obljetnice u kojoj je policija  sve postavljene zadatke obavila profesionalno. Sve bi to bez pripadnika NZ bilo nezamislivoga kao i bez njihovih čelnika Dragana Luketića i Josipa Ceranića Mateka. Predsjednik Narodne zaštite Hrvatske Ivan Posilović je iskazao zadivljenost pozitivnim nacionalnim nabojem koji je vidio kao uvijek u Ogulinu. Vrijeme 1991. godine nazvao je vremenom odlučnosti, dragovoljnosti, hrabrosti i nesebičnosti. Odluku tadašnjeg ministra Luke Bebića o osvajanju vojarni nazvao je najboljom odlukom a Ogulin ju je među prvima uz Zagreb i Varaždin sproveo u djelo. Gradonačelnik Nikola Magdić koji je 1991. godine obnašao dužnost predsjednika Kriznog štaba bivše općine Ogulin je pozdravio ovu skupštinu te istaknuo potrebu značajnijeg definiranja uloge Kriznog štaba. Tadašnji je cilj agresora bio presjeći Hrvatsku na dva dijela tamo gdje je najtanja, a to je i prostor Ogulina. Magdić je istaknuo da grad Ogulin brine o bilježenju povijesti onih koji su stvorili današnju Hrvatsku. Dva su projekta u tijeku, spomen soba i fotomonografija kao i knjiga o Domovinskom ratu. Sve je pozvao da uzmu udio u pisanju što ispravnije i iscrpnije povijesti.

Narodna zaštita obilježila 20 godina od osvajanja vojarni JNA

Tekst i snimke Zvonko Ranogajec

 

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik