Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Rokova u Lomostu

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Rokova u Lomostu
 
Blagdan sv. Roka tradicionalno se i ove godine proslavio u Lomostu gdje je pred 171 godinu ovom svecu zaštitniku od kuge i kolere 1840. godine podignuta crkvica. Ovogodišnje misno slavlje predslavio je predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i asistent na splitskom KBF- u mr. Josip Periš u sumisništvu 11 svećenika Ogulinskog dekanata na čelu s mjesnim župnikom i dekanom ogulinskim mons. mr. Tomislavom Rogićem.


Uz domaće Dobrotvorno podupirajuće društvo Sv. Rok svojim su  zastavama procesiju od kipa Majke Božje u Lomostu do crkve sv. Roka uveličala dobrotvorna podupirajuća društva DPD Sv. Josip iz Prapuća-Zagrada, Sv. Antun iz Žegar-Podvrha, DPD Sv. Marko Križevčanin iz Skradnika i DPD Uzašašće Gospodinovo iz Cerovnika kao i ogulinski križari, HKZ MI, predstavnici Hrvatske vojske iz vojarne Sv. Petar te članovi Frankopanske garde. Glazbu je animirao veliki župni zbor pod vodstvom s. Pankracije i uz orguljsku pratnju prof. Slavka Barčića. Između više stotina vjernika nazočili su ogulinski gradonačelnik Nikola Magdić i brojni predstavnici javnog života grada Ogulina.

 


Rokova u Lomostu


Misno slavlje započelo je molitvom kod kipa Majke Božje te obnovom posvete kipa čime se obilježila 20. obljetnica od obnove kipa u novoj samostalnoj Hrvatskoj. Slijedila je procesija do crkve sv. Roka. Propovjednik don Josip Periš je govoreći o svecu sv. Roku ukazao na njegovu teološku i liturgijsku relativnu beznačajnost, no također i veliku obljubljenost u vjerničkom puku, baš kao i marijanskih blagdana. To je posljedica činjenice da su oni živjeli svoj život baš kao i mi, dok nam je Bog neizreciv. Sv. Rok, svetac s prijelaza 13. u 14. stoljeće iz grofovske obitelji s juga Francuske bio je kao i mi, no išao je korak dalje. Prodao je sve i krenuo slijediti Isusa Krista. Teško je danas od nas tražiti takav radikalizam, no kada krenemo prema vječnom životu iza sebe ćemo ostaviti kuće i imanja a u naprtnjači prema Kristu ponijeti ćemo  nešto dobrih djela, vjere i ljubavi prema bližnjima koju smo pokazivali na zemlji. Ponijeti ćemo svjedočenja koliko smo vjeru pretakali u život. Sv. Rok nam posvećuje da nismo stvoreni za zemlju već nam je nebo konačni cilj. Propovjednik je istaknuo da i danas ima kuge od koje je sv. Rok spašavao ljude, no to je danas bijela kuga, jer nismo dovoljno otvoreni za život. Sv. Rok nema nam bude zagovornik da psovke, nemoral, mito i korupcija ne kaljaju naš život.


Rokova u Lomostu
Na kraju mise zahvalu na dosadašnjem radu župnik Ogulina vlč. Rogić uputio je župnom vikaru vlč. Stanku Smiljaniću a isto tako je predstavio novog župnog vikara Dinu Rupčića. Domjenak za uzvanike na kraju je organiziralo DPD Sv. Rok na čelu sa svojim predsjednikom Mladenom Petrušićem. Ispred oltarne slike sv. Roka prinesen je bio i spomen kamen s mjesta masovne grobnice domobrana 1945. godine u Galgama, na prostoru mjesnog odbora Lomosta a koji će na Danu hrvatskih mučenika biti prinesen između brojnih kamenova za budući memorijalni zid u memorijalnom parku kod Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.
 

Tekst i snimka (dio s procesije) Zvonko Ranogajec

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik