Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Poziv na proslavu 20. obljetnice obrane Ogulinskog kraja od agresije - Sv. misa zahvalnica i molitva za branitelje Ogulinskog kraja

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Najave proslave 20. obljetnice obrane od agresije na Ogulinski krajNedjelja, 10. srpnja 2011.

10.30 - Zagorje Ogulinsko - postrojavanje branitelja Bataljuna KLEK ZNG Ogulin.

11.15 sati - Pitomi Javor - blagoslov Spomen kamena u spomen na žrtve 2. Svjetskog rata i poraća

12.00 – Župna crkva na Cerovniku - Sv. misu zahvalnicu predvodi mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup


Ishod borbe za istinu o povijesti pojedinog kraja značajno utječe na ljude u vremenu u kojem živimo i koje je pred nama. Pred žiteljima Ogulinskog kraja je dan branitelja Bataljuna "Klek" ZNG Ogulin i 20. obljetnica proslave osnutka ove postrojbe 7. srpnja 1991. godine.

Župa Uzašašća Isusova Cerovnik koja se nalazi u Ogulinskom dekanatu i tadašnjoj Općini Ogulin uzduž svog područja od Pitomog Javora preko Pavlića i Poljaka prema Radošiću, agresijom JNA i srpskih paravojnih formacija bila je prepolovljena. Naselja Vainvrh, Vojnovac i Trojvrh ostala su četiri godine odsječena od župe.

Župaljni susjednog Saborskog prognani su, a njihovi domovi i crkva spaljeni. Mnoštvo je ubijeno i prognano. I ostale župe Ogulinskog kraja i dekanata potpuno su ili djelomično stradale - Plaški, Josipdol, Tržić - Kamenica, Tounj, Generalski Stol i Mrežnički Brest.

Drugi dio dekanata i Općine Ogulin bio je četiri godine u danonoćnoj životnoj opasnosti. Bio je to rat koji nam je nametnut. Zahvaljujući našim braniteljima, danas se možemo javno i glasno sjetiti, okupljati i moliti na mjestima stradavanja svih onih koji su izginuli u Drugom svjetskom ratu, Križnome putu i Domovinskom ratu s područja Ogulinskog kraja. Samo s područja Župe Cerovnik na popisu je 156 žrtava Drugog svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata. Ogulinski kraj u svojoj grudi krije preko dvadeset masovnih grobnica dok se mnogi iz tog vremena i Domovinskog rata do danas vode kao nestali.

Komisija HBK-a za hrvatski martirologij pod predsjedanjem dr. Mile Bogovića održana u Zagrebu 18. lipnja 2011. godine, potiče nas na poziv pape Ivana Pavla II. da na pragu trećeg tisućljeća svi narodi popišu svoje mučenike i da slijede njihovo vjerno svjedočenje. Taj Papin poziv motivirao je oca biskupa mons. Milu Bogovića da pokrene izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini koja će ove godine biti posvećena. Grad Ogulin i puk Ogulinskog kraja prikupio je značajna novčana sredstva za izgradnju CHM na Udbini. Komisija predlaže da svaka župa odredi svoj dan sjećanja na svoje mučenike i izradi cjeloviti martirologij.

 

Najave 
proslave 20. obljetnice obrane od agresije na Ogulinski kraj
Pripremljeni Spomen kameni za Udbinu

 

Pripremljeni Spomen kameni za Udbinu

U povodu proslave 20. obljetnice obrane od agresije nedjelju, 10. srpnja 2011. mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij blagosloviti će na Pitomom Javoru dva spomen kamena koji će u rujnu biti odnešeni odnijeti na Udbinu.

PRVI KAMEN - Bataljun "Klek" ZNG Ogulin 1991. - u spomen poginulim pripadnicima ove postrojbe koja je uz pomoć ostalih vojnika i policajaca uspostavila crtu obrane Ogulinskog kraja. Ova postrojba brojila je 109 pripadnika čijih je 14 članova dalo svoje živote za slobodnu i nezavisnu Domovinu i bila je ishodište vojnih formacija Ogulinskog kraja.

DRUGI KAMEN - Cerovnik, Pitomi Javor - 2. Svjetski rat i poraće - u spomen oko 30 vojnika i civila, većinom njih s područja Ogulina, Josipdola i Modruša.

TREĆI KAMEN - Ogulin 1, Galge - 2. Svjetski rat i poraće - grobište u šumi Galge nalazi se na periferiji Ogulina prema Oštarijama kod naselja Otok gdje je među mnogima u ratu i poraću pogubljeno oko 300 zarobljenih domobrana iz samoborskih zarobljeničkih logora.

 

Najave  proslave 20. obljetnice obrane od agresije na Ogulinski kraj
Spomen kameni pred oltarom župne crkve Uzašašće Isusovo u Cerovniku

 

Blagoslov i misu predvodit će mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup iz Zagreba.

Dođite i Vi sa svim svojim članovima i suradnicima 10. srpnja 2011. na slavlje 20. obljetnice postrojavanja naših branitelja. Slavimo i radujmo se s njima. Ponesite svoje svečane odore, svoje narodne nošnje, svoje instrumente. Neka Vaši barjaci i Grada i Općina, DPD-a i KUD-ova, DVD i LD i ostalih udruga, osobito proisteklih iz Domovinskog rata budu svrstani u istu povorku koja će se okupiti u Zagorju u 10.30 na postrojavanju i molitvi te na Pitomom Javoru na blagoslovu kamena za CHM na Udbini kao i na Cerovniku u procesiji za misno slavlje.

Raduje me što je ova obljetnica i u ozračju proglašenja blaženikom pape Ivana Pavla II. koji nas je prvi priznao kao i u ozračju nedavnog susreta sa Svetim Ocem Benediktom XVI. Taj nedavni susret osobito nas je ojačao u odluci očuvanja naših obiteljskih vrednota.

Zahvaljujući našim braniteljima ta obiteljska vrednota - zajedništvo - svih župa i općina, svih udruga i društava te svih ustanova Ogulinskog kraja čini nas jednom velikom obitelji. Dođite, zahvalimo im na toj odvažnosti i radujmo se jer imamo svoj slobodni dom. Neka nas u tom zajedništu podrži i zagovara naša nebeska Majka Marija, koju rado nazivamo Kraljicom Hrvata. Neka svojim plaštom sve žitelje Ogulinskog kraja zakrili nama uvijek vjerna Gospa od Čudesa. ( >>>> )

 

Najave   proslave 20. obljetnice obrane od agresije na Ogulinski kraj

 

Sastavio: Ivan Puškarić, InfoStudio.hr , prema  pismu
Antuna Luketića, župnika oštarskog i cerovničkog

  

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik