Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ogulin/public_html/old-site/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Preko tisuću hodočasnika u trošmarskom svetištu

Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Hodočašće u Trošmariji

Subotu navečer 2. srpnja Trošmarija je bila najposjećenije mjesto u širem ogulinskom kraju. Kao i svake subote nakon blagdana Petrove u svetištu Gospe od Utjehe se slila masa hodočasnika na križni put i bdijenje koje je ove kao i prethodnih 10 godina povijesti Gospićko-senjske biskupije predvodio Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović.

Hodočašće u Trošmariji

Preko tisuću hodočasnika ispunilo je Trošmariju, mjesto nekada prepuno života,  brojnih žitelja i osnovne škole. Danas je to samo sjećanje na sredinu prošlog stoljeća, no Trošmarija je danas iako demografski prepolovljena, ipak mjesto koje privlači pozornost po brojnim novim sadržajima. Od novog akumulacijskog jezera HE Lešće, preko dva nova mosta pa do novih prometnica, pločnika i parkirališta koji su Trošmariji dali novu dimenziju. Ovo mjesto postaje sve ugodnije za življenje, no nažalost samo kao vikend naselje.

Križni put i bdijenje u svetištu Gospe od Utjehe bilo je 218. po redu a koje se održava od davne 1793. godine kada je tadašnji papa Pio VI svetištu dao bulu kojom se hodočasnicima izriče oprost grijeha. Pred više od tisuću hodočasnika iz Ogulina, susjednih župa kao i Generalskog Stola, Slunja, Bosiljeva i susjedne Slovenije, suslavili su upravitelj svetišta don Željko Kuten, župnik i dekan ogulinski mons. mr. Tomislav Rogić i više svećenika ogulinskog dekanata. Suslavio je i župnik iz Vinice u Sloveniji Joža Rački i don Giovanni Trussina iz Trsta.

Hodočašće u Trošmariji

Biskup je razmišljajući o Blaženoj Djevici Mariji kao tješiteljici ukazao na činjenicu da je ona u svom naručju baš kao i starac Šimun držala spasitelja svijeta, Isusa Krista. Iako je bio spasitelj, od mnogih je bio osporavan, u čemu je veliki apsurd svijeta koji ga je odbio. Isus koji je navještavao spasenje i bolji svijet imao je puno poklonika i sljedbenika, no bilo je i onih koji su ga odbili. Farizeji i Saduceji zaustavljali su dobrotu  i ljubav, no to se događa i danas kao i do kraja svijeta. Biskup je zatim istaknuo dva dominirajuća pogleda na narod, onoga gdje se narodu pomaže, za njega se živi i umire, što pokazuje Isus Krist ali i drugi pogled gdje je narod samo za upotrebu i korištenje. Narod je tima dobar dok ga trebaju a ako ne, odbacuju ga kao svjetinu. Isus je uvijek služio narodu u što je ugradio i oproštenje grijeha. Biskup je zatim ukazao na čest farizejski odnos prema Hrvatskoj pri čemu se stalno ističe preko medija kriminal i lopovluk, no prešućuje se ono dobro u narodu. Pronađimo u našem narodu sljedbenike Isusa Krista, one koji slušaju glas Crkve. Takvih srećom ima što se najbolje vidjelo za posjeta pape Hrvatskoj. Tiho i kršćanski 400 tisuća Hrvata je pokazalo osjećaj plemenitosti za poruku crkve. To je put spasenja kao i naša mladež dan ranije koja je pokazala spremnost preuzeti odgovornost za svoju budućnost. U Zagrebu smo pokazali da želimo biti vođeni tim duhom Crkve i spasenja.

Nakon mise vjernički se puk vratio u crkvu gdje su pjevane litanije Blaženoj Djevici Mariji.

Više o župnoj crkvi u Trošmariji >>


Zvonko Ranogajec



Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik