Radionica na temu  "Trgovanje ljudima"

U Gradskoj vijećnici u Ogulinu, 25. svibnja 2010. u 17.00 sati, održana je radionica na temu "Trgovanje ljudima". Voditelji radionice bili su profesorica Sanja Dubić i Branko Rumenović, mag. oec. Također, svojim zalaganjem diskusijom i zaključcima radionici su pridonijeli članovi Savjeta mladih, kao i članovi ostalih udruga.

 

Na radionici smo se pobliže upoznali s temom "Trgovanje ljudima". Trgovanje ljudima je zastrašujuća i zabrinjavajuća pojava koja obuhvaća: vrbovanje, otmicu, prodaju, preseljenje unutar postojeće države ili preseljenje u drugu državu i stavljanje osoba u ropski zaposlenički odnos nakon, u velikom broju slučajeva, nezakonite migracijske "pomoći". Navedena djelatnost trgovanja ljudima danas je rastući problem u borbi protiv organiziranog kriminala putem kojeg se žene, djeca i muškarci podvrgavaju različitim oblicima zlostavljanja, iskorištavanja i zatiranja njihovih temeljnih prava. Ulaskom u 21. stoljeće milijuni ljudi širom svijeta žrtve su prisilnog rada. S obzirom na ove poražavajuće podatke organizirali smo radionicu s ciljem informiranosti, preventive te čitavim nizom mjera zaštite i opreza.

Sukladno tome, tijek radionice sastojao se od više faza. Nakon uvoda u temu, sudionici radionice ispunili su upitnik na temu "Koliko ste upoznati s problemom trgovanja ljudskim bićem". Nakon čega je uslijedilo pojedinačno odgovaranje i obrazlaganje svojeg odgovora, te zajedničko promišljanje i dolaženje do točnog odgovora. Već iz samog upitnika moglo se dosta naučiti. Otkrivši da smo što se tiče nekih segmenata upitnika bili u zabludi te da je stvarnost drugačija. Usljedilo je prikazivanje prvog dijela dokumentarnog filma "Exit". Imali smo priliku čuti šokantne ispovijesti djevojaka koje su prošle pakao otmice, trgovanja, a potom i prostitucije.

 

Radionica na temu  "Trgovanje ljudima"

 

Nešto više vremena bilo je posvećeno samom predavanju na temu "Trgovanje ljudima", gdje smo se susreli s mnoštvom novih podataka i statistike o ovoj okrutnoj djelatnosti. Uslijedilo je prikazivanje drugog dijela filma "Exit". Posebno značenje radionici dao je rad na primjerima iz života, gdje smo evoluirali problem trgovine ljudima, kao i sve probleme koje on nosi.

Također, osobito važno bilo je i predavanje o mladima, kao o rizičnoj skupini. Donijeli smo nekoliko zaključaka o tome što su sve mladi ljudi, koji žive na rubu egzistenije, spremni učiniti kada je u pitanju novac, te zašto je to tako. Posljednju, ali ne i manje bitnu, fazu radionice označio je rad u skupinama, gdje smo kroz različite uloge i različite percepcije zaokružili spoznaje cijele radionice.     

Cilj ove radionice je pobliže upoznavanje s pojmom "Trgovanje ljudima", koji iz dana u dan postaje sve veći problem diljem svijeta pa tako i kod nas. Na ovoj smo radionici srušili predrasude da se ovaj problem događa u nekim drugim gradovima, dugim državama i samo od strane nepoznatih ljudi. Donijeli smo čitav niz zaključaka o spomenutom problemu, te ih potkrijepili nizom primjera iz svakodnevnog života. U skladu s time navode se korisni savijeti i mjere zaštite. Primjerice u slučaju ako nam je ponuđen posao, ako krećemo na put te mnogi drugi slučajevi.

Svatko od nas može se naći u opasnosti od bilo kojeg oblika trgovine ljudima. Upravo zbog toga, akcent cijele radionice stavljen je na dobru i temeljitu informiranost.

Savjet mladih Grada Ogulina

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza