Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

Matica hrvatskaOgranak Matice hrvatske u Ogulinu utemeljen je 1971. godine, a već je 1972. godine od komunističkih vlasti bio zabranjen, a njeni čelnici uhićeni. Rad Ogranka je obnovljen tek 27. prosinca 1990. godine.

Za vrijeme Domovinskog rata Ogranak je radio s velikim zanosom, potičući raznolike kulturne priredbe i humanitarne aktivnosti.
 

Organiziranjem kulturnih tribina, gostovanjem uglednih umjetnika i izdavanjem knjiga iz hrvatske povijesti, članovi Matice su uspjeli obilježiti poznate datume i obljetnice iz hrvatske povijesti i kulture.

Predsjednica Matice hrvatske - ogranka Ogulin je Višnja Lipošćak, prof.

 

Povijest Matice hrvatske Ogulin

1994. godine. Surađuje s likovnim društvom "Frankopan", pjevačkim zborom "Klek", a posebno s ogulinskim školama. Povodom 155. obljetnice osnutka Matica hrvatska organizira akciju stotinu knjiga za školske knjižnice, pa tako Gimnazija Bernardina Frankopana i Obrtnička i tehnička škola Ogulin, obogaćuju svoje knjižnice novim knjigama.

U osnovnim školama raspisan je natječaj za literarne radove na zavičajnom govoru, a najbolji uradci nagrađeni su knjigama. Sve škole u gradu dobile su na poklon reprodukciju slike Vlahe Bukovca: Hrvatski preporod.
Matica posreduje pri posjeti dječjih pisaca I. Osnovnoj školi. Također organizira posjet švedske glumice Ingele Karlson sa monodramom Ivana Orleanska u Gimnaziji Bernardina Frankopana u Ogulinu.

Posljednjih nekoliko godina posebna je pažnja posvećena suradnji s drugim udrugama Matice hrvatske. U Ogulinu gostuje Matica hrvatska Križevci i njihova glazbena škola. Organiziran je susret ogranaka četiri susjedne županije sa ciljem da se upozna povijesna baština ogulinskog kraja. Tom prilikom postavljena je i izložba: Ogulin u slici i riječi. Uspostavljene su veze s udrugama u Zaboku, Sisku, Slavonskom Brodu, a posebno s Maticom hrvatskom Senj i gradskim muzejom. Rezultat te suradnje bila je izložba: Senj i Frankopani, a sve u sklopu priprema za obilježavanje 500 godina osnutka Ogulina. Tim povodom postavljena je i izložba: Ogulin u dokumentima Senjskog biskupskog arhiva čiji je autor mons. Mile Bogović. U Ogulinu se dugo pamtio koncert Dubrovačkog komornog zbora u crkvi Sv. Križa pod ravnanjem Frana Krasovca.

Od 1991. i prvog izdanja tj. Pretiska knjige Milana Hanžeka: Zulejka, velika pažnja se posvećuje izdavačkoj djelatnosti Matice hrvatske. 1992. izlazi prvi kalendar Matice hrvatske Ogulin s motivima ogulinskih ulica. Nakon toga slijede: Povijesno-turistički vodič grada, zatim Saborsko i uža okolica Josipa Krizmanića, zbirka pjesama Dinke Gašparović i Ivane Polić: Pjesme posve različite. Te zbirka duhovne lirike Milana Špehara: Moj otac. Posebno mjesto zauzima pretisak knjige iz 1926. godine Mile Magdića: Topografija i povijest Ogulina.

Izdanjem Urbara modruškog iz 1486. godine započinje vrijeme intenzivnih priprema za obilježavanje 500 godina osnutka grada u 2000. godini. Zato izdanje Matica hrvatska Ogulin nagrađena je Brončanom poveljom Matice hrvatske u Zagrebu.

1999. posebno je obilježena 125. godina rođenja Ivane Brlić-Mažuranić. Tom prilikom izlazi knjiga: Priče iz davnine sa ilustracijama Vladimira Kirina na hrvatskom i njemačkom jeziku zašto je Matica hrvatska Ogulin nagrađena Zlatnom poveljom Matice hrvatske u Zagrebu. Izdanje ovih knjiga bio je povod za gostovanje Matice hrvatske Ogulin u Stutgardu i Ludwigshafenu kod članova Hrvatskih kulturnih društava i udruga Matice koje se zanima za njemačko izdanje knjige. Izdanje na hrvatskom jeziku djelomično je otkupilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Matica hrvatska Ogulin prihvaća se suizdavaštva projekta Hrvoja Salopeka : Stari rodovi ogulinsko-modruške udoline. Knjiga je doživjela dva izdanja.

Za Uskrs 2000. godine organiziran je susret članova Matice hrvatske iz Njemačke i Ogulina, te predstavnika središnjice iz Zagreba.

Nakon kalendara 1992. redovito izlaze tematski kalendari Matice s motivima: Sakralne građevine ogulinskog kraja, Klek i frankopanska kula u djelima likovnih umjetnika, Ogulin u djelima ogulinskih slikara, stare razglednice Ogulina i dr. Likovni prizori popraćeni su odabranim tekstovima hrvatskih književnika ili su edukativnog karaktera. Posebno je vrijedno izdanje seta starih razglednica Ogulina pod naslovom: Slike iz prošlosti.

Kruna desetogodišnjeg rada Matice hrvatske Ogulin je monografija: Ogulin povijesna i kulturna baština koja je tiskana u rujnu 2000. godine, a povodom proslave 500 godina osnutka grada Ogulina. U knjizi su okupljena značajna imena hrvatske kulture i znanosti sa svojim prilozima, kao i prilozi članova ogulinske Matice. Knjiga je vrlo dobro primljena u širokoj kulturnoj javnosti Hrvatske jer doista donosi pregled povijesnih, kulturnih i inih zbivanja u posljednjih 500 godina na području grada i okolice.

Svojim radom Matica hrvatska Ogulin potvrdila se kao vodeća kulturna udruga u našem gradu. Ostala je vjerna svome iskonskom pozivu širenja prosvjete, kulture i napretka grada, zavičaja i domovine Hrvatske.

Google
 

Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića

Novi zakon o zaštiti životinja i zakonske obveze skrbnika pasa.

Urbanistički plan uređenja Poduzetničke zone Ogulin – UPU 6 - 21.11.2017.

Prostorni plan uređenja Grada Ogulina – III. Izmjene i dopune 

Prostorni planovi uređenja grada Ogulina - 02.02.2017.

Izvješće o stanju u prostoru - 25.11.2014.

Razminirano područje Grada Ogulina - 16.01.2015.

JAVNA NABAVA - Profil Grada Ogulina - < zadnje 23.01.2018. >

Pristup informacijama >>

Savjetovanje s javnošću 16.04.2019. >>

Najčešće postavljana pitanja - 30.01.2017.

Pokroviteljstva i donacije u 2017. godini | Arhiva

Sklopljeni ugovori u 2017. godini

Proračun Grada Ogulina za 2018. godinu i Projekcije za 2019. i 2020. godinu >> 

Financijski izvještaji za 2018. |

Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin za razdoblje 1.1.-31.12.2018

Glasnik Karlovačke županije >>

ODLUKE GRADONAČELNIKA
zadnje 21.09.2017. >

Izvješće gradonačelnika I-VI 2018

Sazivi, odluke i zaključci sa sjednicaSazivi, odluke i zaključci i tonski zapisi  sa sjednica Gradskog vijeća >>

Komunikacija s gradonačelnikom
Grada Ogulina >>>>

 

Pogled uživo s Frankopanske kule

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza