ogulin

Novosti

29

Srp

Poziv za prijavu šteta

  • Članak napisao/la, admin

Stožer civilne zaštite Grada Ogulina poziva građane da prijave štete nastale uslijed elementarne nepogode koja je jučer zadesila grad Ogulin. Za sada nije potrebno popunjavati nikakve obrasce, već je dovoljno dojaviti lokaciju štete i kratki opis. Primjerice, „uništen je nasad kukuruza na k.č. (broj čestice) u Otoku Oštarijskom“ ili „poplavljen je stambeni prostor na adresi (upisati adresu)“. Na temelju ovih dojava, Povjerenstvo za štete Grada Ogulina obići će teren kako bi izradilo preliminarnu procjenu iznosa štete i utvrdilo ima li osnova za proglašenje prirodne nepogode.

Štete se mogu prijaviti putem elektroničke pošte na adresu stozer.cz@ogulin.hr ili u pisanom obliku predati komunalnom redaru Grada Ogulina, Josipu Prebežiću, u gradsku upravu na adresi B. Frankopana 11, Ogulin, soba 35A.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda (Članak 3. Stavak 4.), prirodna nepogoda može se proglasiti ako je vrijednost ukupne nastale štete veća od 20% izvornog prihoda proračuna grada ili općine, odnosno ako je za poljoprivredne površine prihod (rod) umanjen za 30% u odnosu na prethodni trogodišnji prosjek prinosa ili ako je šteta umanjila vrijednost imovine na području jedinice lokalne samouprave najmanje 30%. Vrijednost nastale štete mora biti veća od 1,3 milijuna eura da bi uvjeti za proglašenje elementarne nepogode bili zadovoljeni.

Ako su navedeni uvjeti ispunjeni, gradonačelnik će pisanim putem zatražiti od županice Karlovačke županije proglašenje prirodne nepogode. Nakon toga, građani će dostavljati detaljnije informacije o štetama koje će Povjerenstvo za štete evidentirati u državnom Registru šteta.

Rok za dojavu šteta je do kraja ovog tjedna jer Povjerenstvo za štete mora obići teren i svoju procjenu dostaviti Karlovačkoj županiji i županijskom stožeru civilne zaštite do utorka, 6. kolovoza.

29

Srp