Crkva Sv. Nikole biskupa izgrađena 1861. na povišenom mjestu nedaleko od mjesnog groblja. Po obliku i stilu slična je ostalim crkvama ogulinskog kraja koje su u to vrijeme građene. Župa se nalazi u najsjevernijem dijelu ogulinskog dekanata.

Crkva Sv. Nikole biskupa
Crkva Sv. Nikole biskupa

U predtursko vrijeme bila je u sastavu zagrebačke biskupije. Poslije je do 1792. bila u sastavu Lešća, kada se odijelila i postala samostalnom. Crkva je prostrana jednobrodna građevina s ulazom ispod pročelnog zvonika. Na zvoniku su tri zvona, od kojih je srednje izliveno u čast 2000 - te godine od rođenja Krista.

Oko slike Sv. Nikole su kipovi Sv. Ćirila i Metoda. Prije ulaska u svetište su kipovi Srca Isusovog i Srca Marijinog.

Unutrašnjost crkve
Unutrašnjost crkve

Bočno su dva oltara s pučkim slikama iz 1900. To su oltar Sv. Antuna (dar iseljenika iz Amerike) s kipovima Sv. Petra i Pavla i oltar Gospe Karmelske s kipovima Sv. Lucije i Sv. Apolonije. Desno na svetište nastavlja se prostorija sakristije, a lijevo od ulaza u crkvu je krstionica.

Tako zvani "gospodski" kor iznad sakristije potiče iz vremena kada je ovdje vladala plemenitaška obitelj Lovinčić (iz Lovinca) čiji se dvorac nalazi u mjestu.

 

Natpis iznad ulaznih vrata
 

Iznad ulaznih vrata je slika Krista oko koje stoji natpis čiji prijevod glasi:

DOĐITE K MENI SVI UMORNI I
OPTEREĆENI, JA ĆU VAS OKRIJEPITI

 

 


Google
 

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza