ogulin

Novosti

21

Stu

ESIF krediti za rast i razvoj

  • Članak napisao/la, administrator

Svi poduzetnici kojima su bespovratne potpore iz raznih razloga (neprihvatljiva djelatnost, ulaganje i sl.) nedostižne, a ESIF mikro i mali zajmovi do 50.000 eura nedovoljno veliki, mogli bi izvor financijskih sredstava za planirane investicije pronaći upravo u ESIF kreditima. Uz dosad najviše iznose kredita sufinancirane EU fondovima, osnovne su odrednice ovih kredita niska kamatna stopa i dug rok otplate.

 „ESIF Krediti za rast i razvoj“ novi su financijski instrument HBOR-a uspostavljen u suradnji s poslovnim bankama s ciljem olakšavanja pristupa dugoročnim investicijskim kreditima malim i srednjim poduzećima. 

Financijska sredstava za kredite osiguravaju HBOR i tri poslovne banke (ZABA, PBZ i ESB) u omjeru 50:50. U jednakom su omjeru utvrđene i kamatne stope  koje će, uz HBOR-ovih 0% na polovicu iznosa kredita, te tržišnu kamatnu stopu poslovne banke na drugu polovicu iznosa, korisniku u konačnici donijeti uvjerljivo najpovoljniju konačnu stopu između 1 i 2%.

Kreditima od 100 tisuća do 3 milijuna eura (10 milijuna u sektoru turizma) financirat će se ulaganja u kupnju zemljišta, kupnju/izgradnju građevinskih objekata, nabavu strojeva i opreme, software-a i sl.  Također, 30% iznosa kredita poduzetnici će moći uložiti u obrtna sredstva vezana za predmetno ulaganje. 

Prihvatljivi korisnici su poduzeća do 250 zaposlenih koja posluju najmanje dvijegodine prije podnošenja zahtjeva za kredit i to u sljedećim sektorima:

Turizam

• Prerađivačka industrija

• Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi

• Informacije i komunikacije

• Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti

• Putničke agencije i organizatori putovanja (turoperateri)

• Kreativne, umjetničke i zabavne djelatnosti

• Sportske, zabavne i rekreacijske djelatnosti

• Ostale uslužne djelatnosti

Krediti se odobravaju na temelju investicijske studije uz rok otplate do 12 godina i poček do 2 godine (za sektor turizma 17 godina uz 4 godine počeka). Dodatnu pogodnost predstavlja i činjenica da su poduzetnici oslobođeni svih naknada koje inače prate obradu i odobravanje komercijalnih kredita. 

 

Na raspolaganju je ukupno 220 milijuna eura, a krediti su dostupni do iskorištenja sredstava.

 

Više informacija možete saznati ovdje >>

Karmela Matić

 

20

Stu